D-analyysit

Unohtakaa päivystävät dosentit! Suomi rakastaa nyt selittäjiä: tässä sylki vaahdossa selittävien perustyypit

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Suomi rakastaa selittäjiä. Aikaisemmin meillä oli televisiostudioissa päivystäviä dosentteja, nyt sylki vaahdossa selittäviä hahmoja kaikilta elämän sektoreilta. Kuulin Mikkelin Akatemian luennoilla tammikuussa, että enää ei tarvitse vedota faktoihin, riittää kun sanoo että ”uskon talouden kohentuvan”. Selittäjä uskoo omaan mielipiteeseensä.

Enää ei ole tilaa palautteelle, epäilylle tai kyseenalaistamiselle. Jos sen tekee, tulee vyöry selityksiä ja kuka tahansa jää selityskasan alle ja väsyy.

Selittäjiä voi tyypitellä:

Selittäjäministeri on poliitikko, joka kertoo, että näin on viisasta tehdä, näin minä sen näen, näin tehtäväni on minulle auennut tai näin koen sen minulle annetun ja jos ette usko minua ja tee, kuten minä selitän teille, hallitus hajoaa tms.

Selittäjävuorineuvos kertoo meille, miten Portugalissa on hyvä terveyttä tukeva ilmasto ja miten siellä on hyvä samanhenkinen yhteisö ja miten sieltä käsin on helppoa seurata maamme toipumista.

Selittäjäkaupunginjohtaja taas luottaa meidän uskovan hänen rationaaliseen ajatteluunsa, miten busineksessä voi ottaa huomioon kaupungin suhteita ja rakentaa kaupungille sopivia palvelukokonaisuuksia, jotka saa aluksi ostaa halvalla. Hintaa tarkistetaan sitten myöhemmin. Business näkee kaupungin edun ja kaupunginjohtaja tarjoutuu sen selittäjäksi.

Selittäjäurheilija kertoo, miten uskoi kilpailun menevän, mutta sitten tuli tuulta ja vetoa ja lipsumista ja mokia. Studiossa sitten muut entiset urheilijat selittävät, miksi mainitulla urheilijalla ei ollut motivaatiota. Senhän he tietävät!

Selittäjäjulkkis selittää koko elämänsä seksikumppaneineen, sairauksineen, #metoo-kokemuksineen ja kaikin mahdollisin selityksin viisaasti niitä mediaan annostellen, niin pysyy ikuisesti julkisuudessa. Mitä dramaattisempaa, sen tehokkaampaa!

Selittäjäjournalisti kertoo ennen kaikkea omia kokemuksiaan elämästä muille ikään kuin faktoina. Haastatteluissa selitetään asia puhki ja saadaan joskus joku asiantuntija sanomaan studioon tai lehteen: ”Niin se on.” Tyypillistä kuitenkin on se, että asiantuntijoita ei tarvita enää, kun on toimittajia. Toimittaja haastattelee toimittaja ja toimittaja selittää!

Löytyy juristiselittäjiä, veroselittäjiä ja vieläpä kansalaisselittäjiä jne.

Totta se on: Yksi mätä omena pilaa koko korin.

Mitä tapahtuu meille kansalaisille. Ei jaksa enää kuunnella. Tulee liikaa ns. informaatiota eli selittävää tulkintaa. Parasta sulkea korvansa. Kyllä se sote etenee, vaikka joku hurjapää sitä epäileekin!

Enää ei ole tilaa palautteelle, epäilylle tai kyseenalaistamiselle. Jos sen tekee, tulee vyöry selityksiä ja kuka tahansa jää selityskasan alle ja väsyy. Väsyy kasautuviin vaaleihin, suuriin sotkuisiin uudistuksiin, väsyy muutokseen.

Mitä tilalle? Viihde tietysti! Sille on tilauspaikka, kun väsynyt kansalainen hakee irtiottoa sekaisesta selitysten vyyhdestä.

Mihin meillä on kiire? Miksi ei ole aikaa valmistella kunnollisesti. Kun hätäillään, tarvitaan paikkaavia selityksiä.

Totta se on: Yksi mätä omena pilaa koko korin. Yksikin sotkuinen selittäjä sotkee lisää esillä olevia asioita.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat