tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Uransa tappioon päättänyt Usain Bolt ylistää Justin Gatliniä: ”Hieno ihminen”

Kuva: Lehtikuva

Justin Gatlin yllätti juonikkaasti Usain Boltin, asiantuntijat ja vedonlyöntitoimistot Lontoon MM-kisoissa. Gatlin piilotteli kuntoaan, juoksi 100 metrin alku- ja välierät säästellen ja yllätti finaalissa Boltin juoksuradan ulkolaidasta.

Gatlin voitti maailmanmestaruuden ajalla 9,92. Voimiaan välierissä tuhlaillut Christian Coleman varmisti Yhdysvalloille kaksoisvoiton ajalla 9,94, ja uraansa hyvästelevä Bolt sortui surkean lähdön takia kolmanneksi ajalla 9,95.

Bolt ilmoitti tiistaina Lontoossa järjestetyssä mediatapaamisessa, ettei ihmisten tarvitse kokea nähdyn kaltaista järkytystä.

– Hoidan homman, Bolt lupasi ja vakuutti vielä epäilijöille erikseen, että hän hyvästelee kilpakentät voittajana.

– Älkää olko huolissanne. Niin ei käy, että häviäisin.

Alkuerien jälkeen Bolt liittyi tilanteestaan huolestuneiden joukkoon.

– Minun täytyy korjata lähtöni. En voi jatkaa näin, Bolt tunnusti perjantaina.

Lauantai-illan finaali järkytti miljoonat katsojat.

– Haluan kiittää yleisöä, joka tuki ja kannusti minua. Harmittaa, etten voinut palkita heitä paremmin, Bolt harmitteli tilannetta.

Bolt pomppasi pystyyn

Parhaimmillaan Bolt oli isoksi mieheksi varsin ketterä startissa. Lontoon finaalissa hän sortui pahimpaan virheeseen, kun hän ponnisti telineistä pystyyn eikä eteenpäin.

– Lähtö tappoi mahdollisuuteni, Bolt totesi.

– Yleensä parannan sitä arvokisoissa vähitellen kohti finaalia, mutta nyt en onnistunut. Tiesin, miten tässä käy, ellen paranna. Tuntui, että olin jo saamassa siitä otteen, mutta epäonnistuin.

Bolt tunnusti pettymyksensä, muttei katunut Rion olympialaisten jälkeistä jatkopäätöstään.

– Tämä ei muuta urallani mitään. Olen antanut kaikkeni tälle lajille. Nyt on aika väistyä.

Radoilta kauden päätteeksi vetäytyvä mestari antoi kohteliaasti tunnustuksen vastustajilleen.

– Hävisin suurelle kilpailijalle ja nuorukaiselle, jolla on tulevaisuus edessään, Bolt kehui.

– Justin ansaitsee voittonsa, koska hän on vahva kilpailija ja kärsinyt rangaistuksensa. Mielestäni hän on myös hieno ihminen.

Puudeli toipui mestariksi

Gatlin teki Lontoossa teknisesti ja taktisesti kaiken oikein kuten urallaan Pekingin 2015 MM-finaaliin saakka. Silloin hän luhistui 100 metrin finaalin loppumetreillä ja kompuroi mestaruuden Boltille.

Gatlin keskittyi sen jälkeen mestarin mielistelyyn ja vaikutti henkisesti romuttuneelta haastajalta. Harvat laskivat häntä enää Lontoossa voittajaehdokkaaksi. Vedonlyönnissä hänen voitolleen tarjottiin kerrointa 25–1.

– Mielessäni asiat ovat nyt kuin vuonna 2004, kun voitin olympiakultaa. Säästelin alku- ja välierissä. Mestaruus tuli niukasti sadasosien erolla, joten fiilis oli maaliviivalla aika mieletön, Gatlin kertoi.

Sitä Gatlin ei paljastanut, hankkiutuiko hän finaalissa varta vasten Boltin pullisteluiden ulottuvilta reunaradoille.

– Voitostani huolimatta tämä oli Boltin kisa. Minulla on urallani voittoja ja tappioita, mutta on silti todettava, että tämä oli aivan erityinen tilaisuus. Oli hienoa olla mukana hänen jäähyväisissään, Gatlin kumarsi Boltia.

– Olemme kilpailijoita, mutta välimme ovat kunnossa. Kilpailemme stadionilla, mutta lämmittelykentällä meillä riittää hyvää läppää.

STT–PASI REIN

Keskustelua aiheesta

IS: Miljonääriomistaja vahvistaa karun kohtalon: ”Joudumme luopumaan naisten urheilutoiminnasta”

Kuva: Lehtikuva

Talousvaikeuksiensa vuoksi kesän aikana otsikoissa ollut palloiluseura Espoo United on sysäämässä pois naisten koripallo- ja jääkiekkojoukkueet, Ilta-Sanomat uutisoi.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Espoo United toimii kaudella 2017–2018 enää miesten koripallossa ja jääkiekossa. Espoo Unitedin perustaja ja omistaja Jussi Salonoja on vahvistanut tiedon.

– Unitedin ensimmäinen toimintavuosi oli urheilullisesti suuri menestys, mutta vastaavasti taloudellisesti niin raskas, että joudumme luopumaan naisten urheilutoiminnasta, Salonoja kertoi Ilta-Sanomille.

Ilta-Sanomien mukaan naisten koripallojoukkue siirtyy Tapiolan Hongalle. Salonojan mukaan naisten jääkiekkojoukkue saattaa jatkossa joutua itse pyörittämään toimintaansa.

Naisten joukkueiden urheilullinen menestys oli viime kaudella erinomainen. Jääkiekkonaiset sijoittuivat naisten SM-sarjassa toiseksi, ja SM-hopeaa saavutti myös naisten Korisliigassa pelannut joukkue.

Espoo Unitedin miesten jääkiekkojoukkue sijoittui Mestiksessä kolmanneksi, ja koripallojoukkue nousi miesten Korisliigaan.

Keskustelua aiheesta

Mo Farah juoksee jatkossa eri nimellä: ”Minun täytyy unohtaa se, mitä olen saavuttanut ja tehnyt ”

Kuva: Lehtikuva

Brittijuoksija Mo Farah haluaa tulla tunnetuksi nimellä Mohamed, kun hän keskittyy jatkossa maantiejuoksuihin. Farah päätti uransa ratajuoksujen osalta yleisurheilun MM-kilpailuissa Lontoossa.

– Nimeni maantiejuoksuissa on Mohamed. Minusta tuntuu, että Mo on tehnyt tehtävänsä. Minun täytyy unohtaa se, mitä olen saavuttanut ja tehnyt (radalla), Farah kertoi.

Farah, 34, saavutti Lontoossa kultaa 10 000 metrillä ja hopeaa 5 000 metrillä. Somalialaissyntyinen urheilija voitti urallaan ratamatkoilla neljä olympiakultaa ja kuusi maailmanmestaruutta. Hänen valmentajaansa Alberto Salazaria on epäilty dopingrikkeistä.

– Voitte kirjoittaa, mitä haluatte. Fakta on, että olen saavuttanut kaiken kovalla työllä ja omistautumisella, Farah sanoi sunnuntaina.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Olen nähnyt liian monien ihmisten palaavan ja häpäisevän itsensä. En aio olla yksi heistä.”

Kuva: Lehtikuva

Usain Boltin juoksu-ura päättyi Lontoon MM-kisoissa pettymykseen, mutta kaikkien aikojen pikajuoksija sanoi ettei kadu viimeistä kauttaan.

– Ei. Fanit halusivat nähdä minun kilpailevan vielä yhden vuoden. Ilman heitä en olisi saavuttanut kaikkea tätä vuosien mittaan. Jos pystyin järjestämään show’n faneille, se sopii minulle. Enempää en halunnut, Bolt sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Jamaikalaisen on kerrottu miettineen lopettamista jo viime syksyyn, mutta hän palasi vielä täksi kaudeksi.

– Yhdet mestaruuskisat eivät muuta sitä mitä olen tehnyt. Kun olin hävinnyt sata metriä, joku sanoi minulle, että (nyrkkeilijä) Muhammad Alikin hävisi viimeisen ottelunsa, joten älä huolehdi. Olen antanut näyttöni urani aikana, joten viimeisen kisan häviäminen ei muuta sitä mitä tein lajille, Bolt sanoi.

Bolt on nauttinut menestyksestä, mutta ei sen vaatimasta harjoittelusta.

– Odotan vapautta. Koko elämäni on ollut yleisurheilua siitä lähtien kun olin 10-vuotias. Se on kaikki mitä tiedän. Haluan pitää hauskaa ja rentoutua, Bolt sanoi ja vannoi, ettei yritä paluuta.

– Olen nähnyt liian monien ihmisten palaavan ja häpäisevän itsensä. En aio olla yksi heistä.

Bolt on siitä harvinainen huippupikajuoksija, ettei hän ole koskaan jäänyt kiinni dopingista.

– Minulla on aina ollut tiukka kanta dopingiin. Olen sanonut, että huijaavien urheilijoiden pitäisi saada elinikäiset kilpailukiellot. Laji on nyt tekemässä paluuta ja meidän täytyy tehdä kaikkemme pitääksemme sen maineen hyvänä. Olen osoittanut että menestyä voi ilman dopingia, ja toivon että nuoret urheilijat ottavat siitä opikseen, Bolt sanoi.

AVAINSANAT

Olympiavoittajan rohkea veikkaus illan keihäsfinaaliin: ”Odotan, että mitsku tulee”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Atlantan vuoden 1996 kisojen olympiavoittaja Heli Rantanen täräyttää rohkean veikkauksen illalla heitettävästä Lontoon MM-kisojen keihäsfinaalista.

– Kaksi saksalaista ja Tero Pitkämäki, Rantanen julistaa mitaliveikkauksensa.

– Olympiavoittaja Thomas Röhler on ennakkosuosikki, mutta saa nähdä käyttikö maailmantilaston kärkimies Johannes Vetter kaikki paukkunsa jo karsintapäivänä. Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan ja, mikä tärkeintä, hän sai itseluottamuksensa siitä ihan tappiin.

Pitkämäki lähti Lontooseen varovaisin tavoittein keskikesän vaikeuksien jälkeen. Kuntokäyrä rojahti jyrkkään laskuun, kun hän erehtyi harjoittelemaan sairaana. Viimeiset kilpailut ennen MM-kisoja olivat vaisuja.

Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan.

Lontoon MM-kisojen karsinnassa Pitkämäki yllätti itsensä, valmentajansa Hannu Kankaan ja ainakin useimmat asiantuntijat.

– Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan. Se oli se suuri ero edellisiin kilpailuihin. Juoksu näytti helpolta, se vei eteenpäin ja hänelle jäi tilaa toimia vetovaiheessa, Rantanen ihastelee Pitkämäen täyskäännöstä.

– Odotan, että mitsku tulee.

Rantanen on sulatellut torstaina heitettyä karsintaa huolella. Hänelle jäi tunne, että Lontoon mondo saattaa auttaa vauhtiheittäjiä.

– Eri mondo-pinnoitteilla on valtavat erot. Karsinnasta päättelen, että Lontoon heittopaikan alusta sopii nopeille heittäjille. Rata näytti vievän vauhdinjuoksua. Terokin juoksi ihan eri tavalla kuin edelliskisoissa.

Rantanen alkaa jännittää ystäviensä kanssa kilpailua illan pimetessä.

– En ole vielä katsonut, moneltas se finaali oikein alkaa?

Miesten keihäänheiton loppukilpailu alkaa kello 22.15 Suomen aikaa.

Käänne: Leijonien päävalmentaja ei halua jatkosopimusta – ”Kunnioitamme Marjamäen päätöstä”

Kuva: Lehtikuva

Miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja vaihtuu kauden 2017–18 jälkeen, kertoo Jääkiekkoliitto.

Liiton mukaan Leijonien nykyinen päävalmentaja Lauri Marjamäki on päättänyt, ettei hän käytä sopimukseensa kirjattua optiota kolmannesta kaudesta. Näin Marjamäen pesti Leijonien päävalmentajana päättyy ensi vuoden MM-kisojen jälkeen.

Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mukaan liitto oli valmis jatkamaan Marjamäen sopimusta.

– Kunnioitamme Marjamäen päätöstä. Uuden päävalmentajan kartoitus on käynnistynyt, ja asiasta kerrotaan lisää heti, kun kerrottavaa on, Nummela totesi.

Marjamäki sai viime kaudella kosolti kritiikkiä työstään sekä World Cupissa että MM-kisoissa. Hän aloitti Leijonien päävalmentajana viime vuoden keväällä Kari Jalosen pestin päätyttyä.

Aiemmin tänään MTV kertoi omiin tietoihinsa perustuen, että Marjamäki olisi ollut valmis jatkamaan Leijonissa alkavan kauden jälkeen. Jääkiekkoliiton tiedonannon mukaan nämä tiedot eivät siis pidä paikkaansa.

Leijonien tuleva kausi alkaa marraskuussa Helsingissä pelattavalla maajoukkueturnauksella. EHT-turnausten lisäksi ensi kauden ohjelmassa ovat olympialaiset ja tuttuun tapaan MM-kisat.

Keskustelua aiheesta