Urheilu

Uransa tappioon päättänyt Usain Bolt ylistää Justin Gatliniä: ”Hieno ihminen”

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Justin Gatlin yllätti juonikkaasti Usain Boltin, asiantuntijat ja vedonlyöntitoimistot Lontoon MM-kisoissa. Gatlin piilotteli kuntoaan, juoksi 100 metrin alku- ja välierät säästellen ja yllätti finaalissa Boltin juoksuradan ulkolaidasta.

Gatlin voitti maailmanmestaruuden ajalla 9,92. Voimiaan välierissä tuhlaillut Christian Coleman varmisti Yhdysvalloille kaksoisvoiton ajalla 9,94, ja uraansa hyvästelevä Bolt sortui surkean lähdön takia kolmanneksi ajalla 9,95.

Bolt ilmoitti tiistaina Lontoossa järjestetyssä mediatapaamisessa, ettei ihmisten tarvitse kokea nähdyn kaltaista järkytystä.

– Hoidan homman, Bolt lupasi ja vakuutti vielä epäilijöille erikseen, että hän hyvästelee kilpakentät voittajana.

– Älkää olko huolissanne. Niin ei käy, että häviäisin.

Alkuerien jälkeen Bolt liittyi tilanteestaan huolestuneiden joukkoon.

– Minun täytyy korjata lähtöni. En voi jatkaa näin, Bolt tunnusti perjantaina.

Lauantai-illan finaali järkytti miljoonat katsojat.

– Haluan kiittää yleisöä, joka tuki ja kannusti minua. Harmittaa, etten voinut palkita heitä paremmin, Bolt harmitteli tilannetta.

Bolt pomppasi pystyyn

Parhaimmillaan Bolt oli isoksi mieheksi varsin ketterä startissa. Lontoon finaalissa hän sortui pahimpaan virheeseen, kun hän ponnisti telineistä pystyyn eikä eteenpäin.

– Lähtö tappoi mahdollisuuteni, Bolt totesi.

– Yleensä parannan sitä arvokisoissa vähitellen kohti finaalia, mutta nyt en onnistunut. Tiesin, miten tässä käy, ellen paranna. Tuntui, että olin jo saamassa siitä otteen, mutta epäonnistuin.

Bolt tunnusti pettymyksensä, muttei katunut Rion olympialaisten jälkeistä jatkopäätöstään.

– Tämä ei muuta urallani mitään. Olen antanut kaikkeni tälle lajille. Nyt on aika väistyä.

Radoilta kauden päätteeksi vetäytyvä mestari antoi kohteliaasti tunnustuksen vastustajilleen.

– Hävisin suurelle kilpailijalle ja nuorukaiselle, jolla on tulevaisuus edessään, Bolt kehui.

– Justin ansaitsee voittonsa, koska hän on vahva kilpailija ja kärsinyt rangaistuksensa. Mielestäni hän on myös hieno ihminen.

Puudeli toipui mestariksi

Gatlin teki Lontoossa teknisesti ja taktisesti kaiken oikein kuten urallaan Pekingin 2015 MM-finaaliin saakka. Silloin hän luhistui 100 metrin finaalin loppumetreillä ja kompuroi mestaruuden Boltille.

Gatlin keskittyi sen jälkeen mestarin mielistelyyn ja vaikutti henkisesti romuttuneelta haastajalta. Harvat laskivat häntä enää Lontoossa voittajaehdokkaaksi. Vedonlyönnissä hänen voitolleen tarjottiin kerrointa 25–1.

– Mielessäni asiat ovat nyt kuin vuonna 2004, kun voitin olympiakultaa. Säästelin alku- ja välierissä. Mestaruus tuli niukasti sadasosien erolla, joten fiilis oli maaliviivalla aika mieletön, Gatlin kertoi.

Sitä Gatlin ei paljastanut, hankkiutuiko hän finaalissa varta vasten Boltin pullisteluiden ulottuvilta reunaradoille.

– Voitostani huolimatta tämä oli Boltin kisa. Minulla on urallani voittoja ja tappioita, mutta on silti todettava, että tämä oli aivan erityinen tilaisuus. Oli hienoa olla mukana hänen jäähyväisissään, Gatlin kumarsi Boltia.

– Olemme kilpailijoita, mutta välimme ovat kunnossa. Kilpailemme stadionilla, mutta lämmittelykentällä meillä riittää hyvää läppää.

STT–PASI REIN

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat