Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Urheilu

Urheilijoille luvassa tiukat rajoitukset Tokiossa – ”Jos juot alkoholia, juo sitä yksin”

LEHTIKUVA / AFP Philip Fong
Mielenosoittajat vastustivat olympialaisia Tokiossa 19. kesäkuuta.

Koronaviruspandemia jyllää yhä eri puolilla maailmaa, mutta Tokion kesäolympialaisten järjestäjät vakuuttavat runsas kuukausi ennen kisojen avajaisia, että urheilijat pääsevät ehdottoman turvallisiin oloihin. Urheilijoiden asumiseen pyhitetyssä olympiakylässä uutta on erityinen kuumeklinikka, jonka kisajärjestäjät esittelivät sunnuntaina avoimien ovien päivänä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  Jos epäilemme tartuntaa, urheilija pitää pystyä eristämään, muistutti olympiakylän toimitusjohtaja Takashi Kitajima.

Kuumeklinikka on erillään olympiakylän muista terveydenhuoltopalveluista. Pitkän kisarupeaman aikana monet urheilijat tarvitsevat väistämättä hoitoa myös vammoihinsa tai sairauksiin.

Olympiakylään mahtuu majoittumaan 18 000 urheilijaa ja muita joukkueiden jäseniä. Olympialaisten jälkeen elo-syyskuussa järjestettävissä paralympialaisissa kylässä majoittuu noin 8 000 ihmistä.

Urheilijoiden tarvetta pitää turvaetäisyyksiä muihin helpotetaan muun muassa kuntosaleissa plekseillä, joilla erotetaan kuntoiluvälineet toisistaan. Jokainen kisavieras saa lisäksi käyttöönsä runsaasti desinfiointivälineitä ja saippuaa.

Kisakylä on ollut tyhjillään viime vuoden maaliskuusta asti, jolloin kisat päätettiin siirtää vuodella. Kisajärjestäjillä on ollut aikaa desinfioida paikat.

Urheilijat jumissa olympiakylässä

Olympiakylän viihtyvyys on urheilijoille Tokiossa entistä tärkeämpää, sillä urheilijoilla ei ole oikeutta liikkua kaupungilla. He pääsevät vain kilpailu- ja harjoituspaikoille.

Urheilijat käyvät koronatestissä päivittäin, ja kasvomaskin käyttö on pakollista paitsi kilpaillessa, syödessä tai nukkuessa. Oman kisavuoronkaan jälkeen ei ole tilaa juhlimiselle.

–  Jos juot alkoholia, juo sitä yksin, Kitajima korosti.

Hengailuun ei suoda mahdollisuutta, sillä urheilijoiden pitää poistua kisakylästä 48 tuntia oman kisavuoronsa päättymisen jälkeen.

Korona tuottaa kuitenkin kisajärjestäjille vielä runsaasti päänvaivaa, sillä esimerkiksi lauantaina Japaniin saapunut Ugandan olympiakomitean jäsen antoi maahan tullessaan positiivisen testinäytteen. Hänet oli rokotettu, ja hänellä oli negatiivinen testitulos kotimaastaan.

Olympialaisten kisapäivät ovat 23. heinäkuuta–8, elokuuta. Paralympialaiset kilpaillaan 24. elokuuta–5. syyskuuta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE