Urpilainen ehdottaa presidentin asettamaa työllisyysryhmää: ”Toivon, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö voisi osoittaa asiassa johtajuutta”

Kuva: Kari Hulkko

Kansanedustaja, Sdp:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen pitää tärkeänä, että seuraavan hallituksen työllisyyspolitiikan laajapohjainen valmistelu aloitetaan jo nyt.

Hänen mukaansa mallia voitaisiin ottaa tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren perustamasta työllisyystyöryhmästä, joka pohjusti Lipposen ensimmäisen hallituksen työllisyyspoliittisia linjauksia.

Kun hallituksen työllisyystavoite ei ole toteutumassa eikä hallitus pystynyt päättämään riittävistä työllisyystoimista puoliväliriihessään, tasavallan presidentin perustama työllisyysryhmä sopisi Urpilaisen mukaan hyvin laajapohjaisen näkemyksen etsintään seuraavalle vaalikaudelle.

Urpilainen teki ehdotuksen vappupuheissaan Seinäjoella ja Kokkolassa.

Urpilainen muistutti paikkakunnilla asiantuntijoiden todenneen, että hallituksen itselleen asettama työllisyystavoite on karannut eikä sitä tulla saavuttamaan.

– Hallituksen puoliväliriihi jäi myös vaatimattomaksi uusien työllisyyseväiden osalta: esimerkiksi naisten työllisyysastetta korjaava perhevapaauudistus jäi tekemättä. Hallitus itsekin myönsi toimintakykyongelmansa toteamalla, että hallituspuolueiden yhteistä näkemystä ei löytynyt.

– Nyt emme saa jäädä pariksi vuodeksi tuleen makaamaan tai odottamaan seuraavaa hallitusta. Nyt tulisi käynnistää valmistelu, joka tähtää seuraavan hallituksen työllisyysohjelman terävöittämiseen. Yhtään kiveä ei pitäisi jättää kääntämättä työllisyyden parantamiseksi

– Toivon, että hallitus ottaisi tästä aloitteesta kopin ja asettaisi uuden työllisyystyöryhmän, jossa olisi laajasti eri tahojen edustus mukana. Mikäli hallitus ei pidä yhteistyötä tärkeänä, toivon, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö voisi osoittaa asiassa johtajuutta ja koota työryhmän. Kysymys on kuitenkin koko Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisestä asiasta – työllisyydestä, jonka varassahuolehdimme niin ihmisten osallisuudesta ja perheiden tulotasosta kuin hyvinvointivaltiomme palveluista ja tulonsiirroista.

Useampi kuin joka viides alle 25-vuotis poika koulun ja työpaikan ulkopuolella.

Jutta Urpilainen on huolissaan 300 000 työttömästä

– Suomalainen hyvinvointimalli perustuukin työntekoon ja korkeaan työllisyysasteeseen. Valitettavasti meillä on kuitenkin tällä hetkellä noin 300 000 työtöntä. Pitkäaikaisesti vailla työtä olleita on jo melkein puolet heistä. Osittain työttömyyden taustalla on teollisuudessamme tapahtunut rakennemuutos.

Urpilainen muistutti puheissaan, ettei korkean työttömyyden aikana ole viisasta heikentää työttömien mahdollisuuksia opiskeluun tai pääsyä aktiivitoimenpiteisiin.

– Valitettavasti Sipilän hallitus on kuitenkin tehnyt näin. Samoin viime vaalikaudella luotu nuorisotakuu, jonka vaikutukset näkyivät juuri nuorten pitkäaikaistyöttömyyden torjumisessa, ajettiin Sipilän hallituksen toimesta alas. Niinpä nuorisotyöttömyys onkin kasvanut, ja useampi kuin joka viides alle 25-vuotias poika on koulun ja työpaikan ulkopuolella. 

– Yksi prosenttiyksikkö työllisyysasteessa tarkoittaa 800 miljoonaa euroa julkisessa taloudessa. Meidän onkin välttämätöntä onnistua työllisyysasteen nostamisessa, jotta voimme saada julkisen talouden kuntoon. Se on myös välttämätöntä, jotta ihmiset voivat kokea olevansa mukana yhteiskunnassa.

Keskustelua aiheesta

Antti Rinne tuohtui Juhana Vartiaiselle: ”Uskomatonta roskaa!”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvostelee jyrkästi kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen puheita.

”Vartiaisen arvio työttömien ”kyvystä” työllistyä on käsittämätön ja epäinhimillinen. Hänen mukaansa vain 40 000 työttömän on mahdollista työllistyä. Uskomatonta roskaa!!!”

Hyvällä tuella ja koulutuksella ehdoton enemmistö työttömistä saadaan takaisin työelämään, kunhan talous kasvaa kestävästi, Rinne kirjoittaa Facebookissa.

”Juhana Vartiainen on monien lähteiden mukaan Kokoomuksen tärkein ”työelämäasiantuntija”. Osoittaa Kokoomuksen täydellistä irtaantumista työttömien arjesta ja todellista ylimielisyyttä kanssaihmisiä kohtaan.”

Vartiainen vastasi Rinteelle Twitterissä.

”Antti: TEM:in työttömistä työllistyy tunnetusti vuodessa noin 300 000 avoimille työmarkkinoille. Toisaalta uusia työttömiä tulee noin 600 – 700 tuhatta. Isot virrat.”

”Rakenteellinen työttömyysaste (ehkä n 7 %) syntyy siitä, että kun työttömyysaste on laskenut tuolle tasolle, siitä ei enää paljon piitata ja kohoavat palkkavaateet nostavat kustannusinflaation niin korkealle että (netto)työllisyyskasvu tyrehtyy.”

Keskustelua aiheesta

Antti Häkkäsen kohukampanjasta: ”Kertoo surullisella tavalla, miten monelle naiselle häirintä ja pelkoa aiheuttavat tilanteet ovat arkipäivää”

Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan kynnyksen ilmoittaa rikollisesta tai asiattomasta käytöksestä tulisi olla mahdollisimman matala.

”Tätä kynnystä meidän pitää pyrkiä madaltamaan tuomitsemalla kaikki naisiin kohdistuva häirintä.”

Häkkänen kertoo, että yhtenä toimenpiteenä on Suomessa juuri käynnistetty selvitys pakkoavioliittojen poliisille ilmoittamisen esteistä ja viranomaisyhteistyön ja rikosprosessiketjun toimivuudesta avioliittoon pakottamista koskevissa asioissa.

– Lähisuhdeväkivalta ja seksuaalinen tai sukupuoleen perustuva väkivalta ovat rikoksia, joissa uhreilla on muita suurempi alttius lisäkärsimyksille, toistuvalle uhriksi joutumiselle, pelottelulle tai kostotoimille. Juuri siksi EU:n uhridirektiivin aikaansaaminen on ollut erittäin tärkeää, Häkkänen painotti.

Häkkäsen mukaan seksuaalinen häirintä on ilmiö, jota on kitkettävä määrätietoisesti.

– Kaikenlainen häirintä on tuomittava voimakkaasti ja häirintään puuttumiseen on kehitettävä entistä tehokkaampia keinoja niin lainsäädännön kuin erilaisten politiikkaohjelmienkin avulla.

Häkkänen huomioi myös viime viikkojen kohukampanjan.

– Sosiaalisessa mediassa viime aikoina nopeasti levinnyt #metoo-kampanja kertoo surullisella tavalla, miten monelle naiselle häirintä ja pelkoa aiheuttavat tilanteet ovat arkipäivää. Meillä on velvollisuus puuttua asiaan, Häkkänen sanoi.

Häkkänen puhui EU:n vuosittaisessa suuressa perusoikeusfoorumissa Brysselissä.

Soini huolestui mutta uskoo: Tilanne ratkaistaan tavalla tai toisella

Kuva: Lehtikuva-AFP

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) katsoo Saksan tilannetta tietyllä huolestuneisuudella. Hallitusneuvotteluiden katkeaminen lisää hänen mukaansa epävarmuutta. Soinin mukaan Saksa on kuitenkin vahva maa ja vahva demokratia, joten tilanne ratkaistaan tavalla tai toisella.

Saksan kristillisdemokraattien hallitustunnustelut vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa päättyivät tuloksettomina eilen illalla.

Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin hallitus on hylännyt viisi kemianalojen neuvottelutulosta

Kuva: Timo Sparf
TEAMin puheenjohtaja Heli Puura.

Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin hallitus on hylännyt viisi kemianalojen lokakuun lopulla sovittua neuvottelutulosta.

TEAMin mukaan peruskemian, muovi- ja kemian tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemian neuvottelutulokset hylättiin äänin 10–6. Ilman äänestystä hylättiin myös Kemianteollisuuden kanssa neuvotellut tulokset, jotka koskevat Fiskars Finlandia ja lasikeraamista alaa.

TEAMin hallitus päätti tulosten hylkäämisestä perjantain kokouksessaan. Samalla myös hyväksyttiin kuusi neuvottelutulosta.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Karmeat kohtalot jäävät taka-alalle” – SDP:n Salonen: Pitääkö lastensuojelulakiin kirjata lasten määrä työntekijää kohden?

Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen ehdottaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.) harkittavaksi lastensuojelulain muutosta niin, että lakiin kirjattaisiin enimmäisasiakasmäärä työntekijää kohden.

Salonen sanoo jo vuosia puhutun lastensuojelun kohtuuttomasta työnkuormasta, josta viime kädessä kärsivät ne lapset, joilla muutenkin on jo hätä. Muutosta asiaan ei ole saatu laatusuosituksillakaan. Yli tuhat sosiaalialan ammattilaista ja opiskelijaa on tänään lasten oikeuksien päivänä vedonnut poliitikkoihin, jotta alan ongelmiin puututtaisiin.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä on muutama vuosi sitten valmisteltu kunnille ohjeistukseksi lastensuojelun laatusuositus, jota noudattamalla lastensuojelun tilaa olisi mahdollisuus kohentaa. Kuntien todellisuus on kuitenkin yhä toinen kuin mitä suositukset linjaavat. Näyttää siltä, että suositukset eivät riitä, vaan lakiin olisi saatava kirjaus lastensuojelun vastuutyöntekijän enimmäisasiakasmäärästä, sanoo Salonen.

Salosen mukaan liian suuret asiakas- ja työmäärät vaarantavat sekä lasten että työntekijöiden oikeusturvan. Valviran vuonna 2014 tekemän selvityksen mukaan yli viidennes kaikista kunnista oli sellaisia, joissa asiakkaita oli 60 yhtä vastuusosiaalityöntekijää kohden. Työntekijät uupuvat ja vaihtuvat usein, eikä lapsia ja perheitä pystytä välttämättä auttamaan oikea-aikaisesti ja riittävän hyvin.

– Tämä on jatkuva arkipäivän todellisuus monessa Suomen kunnassa, eikä se muutu itsekseen. Mediaan nousee aika ajoin järkyttäviä tragedioita, kuten perhesurmia. Tapauksia surraan muutama viikko julkisuudessa, mutta sitten lasten karmeat kohtalot jäävät taka-alalle, kunnes taas nousee otsikoihin uusi vastaava tapaus. Selvityksiä lasten tarvitsemasta avusta on tehty jo ihan riittämiin. Nyt tarvitaan tekoja, vaatii Kristiina Salonen.

– Lastensuojelun pitäisi pystyä luomaan luottamuksellinen suhde lapseen ja hänen vanhempiinsa. Silloin on oltava aikaa nähdä ja kuulla, miten perheessä todella voidaan. Lapsia voi suojella vain, jos reagoidaan kaikkiin tiedossa oleviin huoliin ajoissa. Usein lapsen tilanteesta tiedetään kyllä jo päivähoidossa, naapurissa tai tuttavaperheissä. Olisi pitänyt -jälkiviisaus on lapselle liian myöhäistä, Kristiina Salonen toteaa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta