Politiikka

Urpilainen ja Soini HS:ssa: Rauhanvälitykseen tarvitaan lisää naisia

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.).
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.).
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.).

Ulkoministeri Timo Soini (uv.) ja hänen tuore erityisedustajansa rauhanvälityksessä, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) muistuttavat Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessa, että tutkimusten mukaan naisten osallistuminen parantaa mahdollisuuksia saavuttaa rauhansopimus.

– Naisten osallistuminen myös tukee sopimuksen ja sitä kautta rauhan kestävyyttä. Rauhanvälityksessä ja rauhanprosesseissa on kuitenkin mukana liian vähän naisia. Naisten osallistumista virallisiin rauhanneuvotteluihin ja korkeisiin päätöksen­tekofoorumeihin on vahvistettava, he kirjoittavat.

Heidän mukaansa naisten osaamista rauhanvälityksessä tulee edistää konkreettisesti muun muassa koulutuksen kautta.

– Hauraissa valtioissa myös nuorten tulee tahtoa rauhaa. Tarvitaan toivon näköala nuorille, jotka syrjäy­tyessään saattavat joutua rikollisten ryhmien tai ääriliikkeiden värväyksen kohteiksi. Kestävää rauhaa ei voida rakentaa ilman nuorten osallistumista.

Urpilaisen ja Soinin mukaan Afrikassa nuorten työllistyminen on tärkeää myös konfliktien ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Koulutuksen ja työpaikkojen avulla Afrikan kehitys voi olla myönteistä ja tarjota mahdollisuuksia myös Suomelle.

– Tässä epäonnistuminen horjuttaa yhteiskuntien vakautta, mikä lisää turvattomuutta: radikalisoituminen lisääntyy ja ääriliikkeet sekä muuttoliike voimistuvat. Vahvistamalla nuorten asemaa edistämme yhteiskuntien ja niiden instituutioiden toiminta­kykyä. Tämä on edellytys kestävälle kehitykselle.

– Konflikteja ennaltaehkäisevään diplomatiaan on kiinnitettävä enemmän huomiota globaalisti. Tehokkain tapa työskennellä rauhan eteen on ennakoiva toiminta. Näin säästetään ihmishenkiä ja vähennetään suurempia rahoitustarpeita kriisinhallintaan, humanitaariseen apuun ja jälleenrakennukseen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat