Urpilainen kannustaa miehiä naisten oikeuksien edistämiseen: ”It’s the economy, brother”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen, Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd.) osallistui YK:n päämajassa New Yorkissa tällä viikolla järjestettyyn Barbershop-konferenssiin, joka liittyi YK:n naisjärjestön He for She -kampanjaan, jonka tavoitteena on saada myös miehet edistämään tasa-arvotyötä.

– Tasa-arvo ei ole pehmoasia, vaan kyse on myös yhteiskunnan taloudellisesta menestyksestä. It’s the economy, brother, Urpilainen kannusti miehiä edistämään naisten oikeuksia ja sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Suomen ensimmäisen naisvaltiovarainministerin mukaan pohjoismaissa tunnustetaan tasa-arvon edistävän myös kilpailukykyä ja kasvua. Naisten osallistuessa laajasti työelämään – myös johtajina – yhteiskunnan koko potentiaali on käytössä, hän sanoo.

”Taloudessa suurin tasa-arvohaaste”

Urpilaisen mukaan sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on ulkopoliittinen painopiste. Se on sitä niin kehityspolitiikassa kuin YK-strategiassa.

Tyttöjen tasa-arvoinen pääsy koulutukseen ja naisten tasa-arvoinen pääsy rahoitukseen ovat keskeinen osa naisten taloudellisten oikeuksien turvaamista.

– Tänä vuonna arvioidaan Pekingin toimintaohjelman toimeenpanoa, mutta tärkeintä on saada tasa-arvotavoite vuoden 2015 jälkeiseen kehitysagendaan. Kunnianhimoiset tavoitteet tarvitsevat myös kunnianhimoisen rahoituksen.

Urpilainen viittasi Maailman talousfoorumin Global Gender Gap -raporttiin, jonka mukaan sukupuolten välinen kuilu on suurin taloudellisessa osallistumisessa ja taloudellisissa mahdollisuuksissa.

– Tyttöjen tasa-arvoinen pääsy koulutukseen ja naisten tasa-arvoinen pääsy rahoitukseen ovat keskeinen osa naisten taloudellisten oikeuksien turvaamista.

Urpilainen väläytti myös nollatoleranssia naisyrittäjyyden tasa-arvoesteille, mikä tarkoittaisi muun muassa puuttumista monien maiden epätasa-arvoisiin maanomistus- ja perimiskäytännöihin.

Myös Euroopalla kotiläksyjä

Myös EU-maat ovat Urpilaisen mukaan vaihtaneet kokemuksia miesten roolista tasa-arvotyössä, viimeksi lokakuussa Helsingissä.

– EU-keskusteluissa on korostunut tasa-arvo-ohjelmien merkitys, vanhempainvapaiden tasaisempi jakautuminen ja työmarkkinoiden eriytyminen perinteisten sukupuoliroolien mukaisesti.

Ammattivalintoihin vaikuttaminen asennekasvatusta jo kouluissa: tähän haasteeseen pedagogiikan kehittäjät ovat jo tarttuneet myös Suomessa. Urpilainen herätti keskustelua myös sukupuolikiintiöiden käytöstä.

– Suomen kuntahallinnossa ne ovat toimineet, joten tasa-arvo-ohjelmamme tukee kiintiöiden ulottamista myös pörssiyhtiöiden hallituksiin. Pysyvä muutos ei kuitenkaan synny pakolla, vaan esimerkkien voima vaikuttaa asenteisiin.

Urpilainen toi esille, että monet suomalaiset vaikuttajat ovat liittyneet YK:n naisjärjestön He for She -kampanjaan. Muun muassa sosialidemokraattiset valtiovarainministeri Antti Rinne ja ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja ovat mukana.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat