Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Urpilainen kannustaa miehiä naisten oikeuksien edistämiseen: ”It’s the economy, brother”

Jukka-Pekka Flander

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen, Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd.) osallistui YK:n päämajassa New Yorkissa tällä viikolla järjestettyyn Barbershop-konferenssiin, joka liittyi YK:n naisjärjestön He for She -kampanjaan, jonka tavoitteena on saada myös miehet edistämään tasa-arvotyötä.

Demokraatti.fi

– Tasa-arvo ei ole pehmoasia, vaan kyse on myös yhteiskunnan taloudellisesta menestyksestä. It’s the economy, brother, Urpilainen kannusti miehiä edistämään naisten oikeuksia ja sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Suomen ensimmäisen naisvaltiovarainministerin mukaan pohjoismaissa tunnustetaan tasa-arvon edistävän myös kilpailukykyä ja kasvua. Naisten osallistuessa laajasti työelämään – myös johtajina – yhteiskunnan koko potentiaali on käytössä, hän sanoo.

”Taloudessa suurin tasa-arvohaaste”

Urpilaisen mukaan sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on ulkopoliittinen painopiste. Se on sitä niin kehityspolitiikassa kuin YK-strategiassa.

Tyttöjen tasa-arvoinen pääsy koulutukseen ja naisten tasa-arvoinen pääsy rahoitukseen ovat keskeinen osa naisten taloudellisten oikeuksien turvaamista.

– Tänä vuonna arvioidaan Pekingin toimintaohjelman toimeenpanoa, mutta tärkeintä on saada tasa-arvotavoite vuoden 2015 jälkeiseen kehitysagendaan. Kunnianhimoiset tavoitteet tarvitsevat myös kunnianhimoisen rahoituksen.

Urpilainen viittasi Maailman talousfoorumin Global Gender Gap -raporttiin, jonka mukaan sukupuolten välinen kuilu on suurin taloudellisessa osallistumisessa ja taloudellisissa mahdollisuuksissa.

– Tyttöjen tasa-arvoinen pääsy koulutukseen ja naisten tasa-arvoinen pääsy rahoitukseen ovat keskeinen osa naisten taloudellisten oikeuksien turvaamista.

Urpilainen väläytti myös nollatoleranssia naisyrittäjyyden tasa-arvoesteille, mikä tarkoittaisi muun muassa puuttumista monien maiden epätasa-arvoisiin maanomistus- ja perimiskäytännöihin.

Myös Euroopalla kotiläksyjä

Myös EU-maat ovat Urpilaisen mukaan vaihtaneet kokemuksia miesten roolista tasa-arvotyössä, viimeksi lokakuussa Helsingissä.

– EU-keskusteluissa on korostunut tasa-arvo-ohjelmien merkitys, vanhempainvapaiden tasaisempi jakautuminen ja työmarkkinoiden eriytyminen perinteisten sukupuoliroolien mukaisesti.

Ammattivalintoihin vaikuttaminen asennekasvatusta jo kouluissa: tähän haasteeseen pedagogiikan kehittäjät ovat jo tarttuneet myös Suomessa. Urpilainen herätti keskustelua myös sukupuolikiintiöiden käytöstä.

– Suomen kuntahallinnossa ne ovat toimineet, joten tasa-arvo-ohjelmamme tukee kiintiöiden ulottamista myös pörssiyhtiöiden hallituksiin. Pysyvä muutos ei kuitenkaan synny pakolla, vaan esimerkkien voima vaikuttaa asenteisiin.

Urpilainen toi esille, että monet suomalaiset vaikuttajat ovat liittyneet YK:n naisjärjestön He for She -kampanjaan. Muun muassa sosialidemokraattiset valtiovarainministeri Antti Rinne ja ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja ovat mukana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE