x

USA rajoittaa elektroniikan vientiä matkustamoihin 

Kaikki kännykkää suuremmat elektroniset laitteet tulee pakata ruumaan, jos USA:n suunnitelmat toteutuvat.

 

Yhdysvallat rajoittaa elektronisten laitteiden vientiä lentokoneiden matkustamoihin tietyistä maista tulevilla lennoilla. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN viranomaislähteeseen vedoten.

Rajoitus koskee CNN:n mukaan lentoyhtiöitä, jotka lentävät Yhdysvaltoihin tietyistä Lähi-idän ja Afrikan maista. Mediatietojen mukaan rajoitus tulee voimaan jo tänään tiistaina.

Turvallisuussyistä tehtävä rajoitus koskee kooltaan kännykkää suurempia laitteita. Kielletyt laitteet on kuitenkin lupa kuljettaa koneen ruumassa.

Julkisuudessa on ollut vaihtelevaa tietoa siitä, kuinka monta maata rajoitus koskee. Esimerkiksi Financial Timesin mukaan kiellon piirissä on kahdeksan maata.

Uutistoimisto AP:n mukaan tilapäinen rajoitus koskee kahdeksaa maata ja kymmentä niissä olevaa lentokenttää. Tuon tiedon mukaan kentät ovat Turkin Istanbul, Egyptin Kairo, Qatarin Doha,

Arabiemiraattien Abu Dhabi ja Dubai, Marokon Casablanca, Kuwaitin Kuwait City, Jordanian Amman sekä Saudi-Arabian Jedda ja Riad.
Joidenkin mediatietojen mukaan kielto koskee kuitenkin jopa 13:a maata.

Turvallisuusviranomaiset vaitonaisia

CNN:n ilmailuviranomaislähteen mukaan rajoitus liittyy turvallisuushuoleen, joka koskee Yhdysvaltoihin tietyistä maista tulevia suoria lentoja.

Mediatietojen mukaan kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeriö olisi ilmoittamassa rajoituksesta tiistaina paikallista aikaa. Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset eivät ole vielä kommentoineet mediatietoja.

Jordanialainen lentoyhtiö Royal Jordanian tviittasi maanantaina asiakkailleen elektroniikkaa koskevasta kiellosta, mutta myöhemmin poisti tviittinsä.

STT, AFP, Washington

 

Oikeuden pitkä käsi: Pelätylle terroristille elinkautinen

Kuva: Lehtikuva

Ranskassa terroristi Carlos on tuomittu elinkautiseen vankeuteen pariisilaiseen kauppaan tehdystä iskusta syyskuussa 1974. Iskussa kuoli 2 ja haavoittui yli 30 ihmistä.

Carlos- ja Shakaali-nimillä tunnettu venezuelalaissyntyinen Ilich Ramirez Sanchez, 67, oli 1970- ja 1980-lukujen kuuluisimpia ja etsityimpiä terroristeja.

Hänet saatiin lopulta kiinni Sudanin pääkaupungissa Khartumissa 1994.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Trump uskoo demokraattien taipuvan terveydenhoitodiiliin

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo Twitterissä, että demokraatit tekevät hänen kanssaan diilin terveydenhuollosta heti, kun Obamacare epäonnistuu. Tähän ei Trumpin mukaan mene pitkään.

Yhdysvaltain republikaanipuolue epäonnistui viime viikolla terveydenhuollon uudistamisessa. Puolue veti pois lakiesityksen, josta edustajainhuoneen oli määrä äänestää. Esitys olisi hylätty äänestyksessä.

Trump on syyttänyt demokraatteja epäonnistumisesta.

– He eivät aikoneet antaa meille yhtä ainokaistakaan ääntä, presidentti sanoi viime viikolla.

Presidentin Barack Obaman luoman Obamacare-uudistuksen peruminen oli yksi republikaanien tärkeimpiä poliittisia tavoitteita. Trump korosti viime viikolla, että lakiesitys oli ”parempi kuin moni tajuaa”.

Ydinaseista väännetään taas – yllättävä maa asettui neuvottelujen aloittamista vastaan

Kuva: Lehtikuva

Yli sadan maan edustajat aloittivat maanantaina neuvottelut ydinaseiden kieltosopimuksesta YK:ssa. Neuvottelut alkoivat, vaikka monet tiedetyt tai epäillyt ydinasevallat äänestivät lokakuussa YK:n yleiskokouksen komiteassa neuvottelujen aloittamista vastaan.

Vastaan äänestivät Britannia, Ranska, Israel, Venäjä ja Yhdysvallat. Äänestämästä pidättäytyivät Kiina, Intia ja Pakistan.
Hankkeen innokkaimpiin puoltajiin ovat kuuluneet Itävalta, Ruotsi, Irlanti, Meksiko, Brasilia ja Etelä-Afrikka.

Jopa Japani, jota vastaan ydinaseita käytettiin vuonna 1945, äänesti neuvottelujen aloittamista vastaan. Sen mielestä yksimielisyyden puute neuvotteluista voi heikentää ydinaseriisunnan eteenpäinmenoa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kohupoliitikolle 15 päivää vankeutta

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Vasily Maximov

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on tuomittu Venäjällä 15 päiväksi vankeuteen.

Navalnyi pidätettiin eilen korruption vastaisessa mielenosoituksessa.

Keskustelua aiheesta

Vallasta suistettu presidentti entistä ahtaammalla – ”On olemassa riski todisteiden tuhoamisesta”

Kuva: Lehtikuva

Etelä-Korean syyttäjäviranomaiset haluavat, että maan erotettu presidentti pidätetään. Syyttäjien mukaan on olemassa riski, että Park Geun-hye muuten tuhoaa todisteita.

Oikeuden odotetaan päättävän pidätysmääräyksen antamisesta torstaina.

Parkia on kuulusteltu epäiltynä korruptiosta ja vallan väärinkäytöstä. Hänet erotettiin presidentin tehtävästä parisen viikkoa sitten. Joulukuussa parlamentti päätti hänen viemisestään valtakunnanoikeuteen.

– Suuri määrä todisteita on kerätty tähän mennessä, mutta syytetty kiistää valtaosan syytteistä, ja on olemassa riski todisteiden tuhoamisesta, syyttäjät sanovat lausunnossaan.

Parkin on katsottu sekaantuneen isoon korruptiovyyhteen, jossa lahjusten antamisesta epäillään monialayritys Samsungin perijää Lee Jae-yongia.