Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

USA:n ja Venäjän turvallisuusalan asiantuntijat tapasivat Helsingissä – “Tämä on ollut hyvä alku”

Vääriin käsiin päätyessään radioaktiivinen materiaali voi olla vaarallista.

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huipputapaamisen jälkeen suurvaltojen vuoropuhelu on jatkunut Suomessa huomattavasti matalammalla ja käytännönläheisemmällä tasolla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tällä viikolla Helsingissä tapasi parinkymmenen amerikkalaisen ja venäläisen asiantuntijan joukko. Keskustelunaiheena oli yhteinen huoli: miten estää terroristeja pääsemästä käsiksi radioaktiiviseen materiaaliin.

– Tämä on ollut hyvä alku. Olemme paikallistaneet monia heikkoja kohtia, sanoo Glenn Schweitzer Yhdysvaltain kansallisesta tiedeakatemiasta.

Vaikka kyse ei ole poliittisesta vuoropuhelusta, ovat maiden hallinnot tapaamisista tietoisia. Politiikkaa ei kuitenkaan puhuta, ja muutenkin keskustelut halutaan pitää vapaamuotoisina ja pienessä piirissä.

– Muuten tuloksena olisi suuri konferenssi, jossa puhuttaisiin paljon eikä tehtäisi mitään, Schweitzer naurahtaa.

Suomessa tapaamisen järjestämisen päävastuu oli yksityisissä käsissä turvallisuustutkimukseen erikoistuneella Hellenberg Limited -yhtiöllä.

Toimitusjohtaja Timo Hellenbergin ja Schweitzerin tiet ristesivät aikoinaan Iranissa samassa taksissa matkalla lentokentälle.

Suomikin hyötyy

Hellenbergin mukaan Suomen poliittinen hallinto on suhtautunut tapaamiseen hyvin myönteisesti, vaikka ei itse olekaan järjestelyissä mukana.

– Suomi hyötyy tästä strategisesti edistämällä Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyötä, Hellenberg perustelee.

Timo Hellenberg (vas.) ja Glenn Schweitzer

Hyötyä saadaan myös käytännöllisemmällä operationaalisella tasolla, sillä keskusteluihin osallistui myös muutamia tarkoin valittuja suomalaisia asiantuntijoita. Muutaman kymmenen osallistujan joukossa oli muitakin eurooppalaisia.

Schweitzer korostaa, että ääriliikkeistä ja radioaktiivisesta materiaalista puhuttaessa tarkastelun on oltava maailmanlaajuista.

– Siinä onnistumiseksi on oleellista, että Yhdysvallat ja Venäjä tekevät yhteistyötä, Schweitzer perustelee.

Hän myöntää maiden nykyisten jännitteiden näkyvän myös tiedeyhteisöjen yhteydenpidossa esimerkiksi käytännön ongelmina viisumijärjestelyissä.

Venäjästä ja turvallisuusasioista puhuminen samaan aikaan on sekin omiaan herättämään epäluuloja mahdollisissa rahoittajissa, Schweitzer sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE