USA:n kauppapolitiikasta odotetaan konkreettisia näyttöjä – Japanin ja EU:n vapaakauppasopimus nytkähtämässä eteenpäin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta odotetaan ensimmäisiä konkreettisia näyttöjä maan uudesta kauppapolitiikasta, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EU- ja kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen.

Trump osallistuu talousmaiden G20-ryhmän huippukokoukseen, joka alkaa perjantaina Hampurissa. Yhdysvaltojen odotetaan Turtiaisen mukaan kertovan esimerkiksi rajoituksista, joita maa on ”kansallisen turvallisuuden nimissä” tekemässä esimerkiksi alumiinin ja teräksen hankintaan.

– Yhdysvallat on parasta aikaa tutkimassa mahdollisuuksia asettaa uusia tuontirajoituksia teräkselle ja alumiinille, mutta toimien laajuus ja kohdemaat ovat auki. Trumpin protektionistinen linja saattaa siis kolahtaa myös EU-maihin, Turtiainen linjaa.

Toisen raportin on määrä käsitellä syitä USA:n kaupan alijäämään. Trump on määrännyt asiasta selvityksen.

– On erittäin mielenkiintoista nähdä, millaista linjaa maa alkaa vetää. Jatkuvatko perinteiset kumppanuussuhteet vai muuttuuko kenttä täysin, Turtiainen pohtii.

Yhdysvaltain kiinnostus EU:ta kohtaan olisi nousemaan päin.

Trumpin valinta presidentiksi käytännössä jäädytti paljon kritiikkiä Euroopassakin osakseen saaneet TTIP-neuvottelut eli neuvottelut transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta EU:n ja Yhdysvaltojen välille.

Turtiainen sanoo, että jonkun aikaa on ollut nähtävissä, että Yhdysvaltain kiinnostus EU:ta kohtaan olisi nousemaan päin.

– En kuitenkaan usko, että tähän lähdettäisiin, ellei ole takuita kummankin erittäin vahvasta sitoutumisesta neuvotteluihin ja yhteiseen päämäärään, Turtiainen arvioi.

Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross sanoi CNBC-kanavalle toukokuun lopussa, että hän pitää keskusteluiden avaamista mahdollisena.

– Me irtauduimme TPP:stä, mutta emme ole vetäytyneet TTIP:stä, Ross kommentoi.

TPP on Tyynenmeren vapaakauppasopimus, jossa on mukana 12 Tyynenmeren maata.

Sopimus Japanin kanssa voitaisiin saada allekirjoitettua torstaina.

Japanin ja EU:n neljä vuotta kestäneiden vapaakauppasopimusneuvotteluiden odotetaan nytkähtävän eteenpäin alkavalla viikolla.

EU:n kauppapolitiikasta vastaava komissaari Cecilia Malmström sanoi Tokiossa lauantai-iltana, että sopimus voitaisiin saada allekirjoitettua torstaina.

– Paketti, jonka toivomme saattavamme loppuun ensi viikolla, häivyttäisi lähes kaikki tullimaksut väliltämme. Ne ovat arvoltaan itse asiassa miljardeja, Malmström arvioi.

Japanin ulkoministeri Fumio Kishida sen sijaan oli niukkasanaisempi. Hän kuvaili neuvotteluja ”erittäin tiukoiksi”.

– Otimme merkittäviä askelia, mutta olemassa on edelleen merkittäviä ongelmia, joiden kanssa kummankin osapuolen on tehtävä töitä, Kishida sanoi.

EU:n ja Japanin sopu vapaakaupasta olisi suora viesti Trumpille, jonka Amerikka ensin -politiikka on sulkenut Yhdysvaltojen rajoja myös tavaralta.

Malmström sanoi toimittajille, että toteutuessaan sopu lähettäisi “muulle maailmalle vahvan signaalin siitä, että EU ja Japani uskovat vapaaseen kauppaan”.

”Tänään näkemämme on loukkaus” – Yhdysvallat jyräsi muut YK:n turvallisuusneuvostossa

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvallat on kaatanut veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvoston Jerusalem-päätöslauselman.

Kaikki muut turvaneuvoston 14 jäsenmaata kannattivat Egyptin esittelemää lauselmaluonnosta.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley arvosteli lauselmaehdotusta kovin sanoin.

– Tänään turvallisuusneuvostossa näkemämme on loukkaus. Sitä ei tulla unohtamaan. Tämä on jälleen uusi esimerkki siitä, miten YK on enemmän haitaksi kuin hyödyksi Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa, Haley jyrisi.

Päätöslauselmaluonnoksessa ehdotettiin, ettei millään yksipuolisella päätöksellä Jerusalemin asemasta olisi lainvoimaa. Lauselman mukaan tällaiset päätökset pitäisi mitätöidä. Lauselmassa vaadittiin myös, ettei mikään maa avaisi lähetystöä Jerusalemiin.

Zuma joutui pettymään – ex-vaimoa ei valittu Etelä-Afrikan valtapuolueen johtoon

Kuva: Lehtikuva
Cyril Ramaphosan kannattajilla on nyt syytä juhlaan.

Etelä-Afrikan valtapuolueen ANC:n johtajaksi on valittu varapresidentti Cyril Ramaphosa, kertovat puolueviranomaiset.

Uudesta johtajasta saattaa tulla myös Etelä-Afrikan presidentti, mikäli ANC menestyy vuoden 2019 parlamenttivaaleissa.

Nykyinen ANC:n johtaja, presidentti Jacob Zuma tuki seuraajakseen ex-vaimoaan Nkosazana Dlamini-Zumaa.

Ramaphosa sai 2 440 ääntä, kun taas Dlamini-Zuma joutui tyytymään 2 261 ääneen.

Ramaphosa saa johdettavakseen puolueen, jota ovat heikentäneet toistuvat korruptioskandaalit, talouskasvun tyrehtyminen ja yleinen tyytymättömyys valtapuoleen tapaan hoitaa asioita.

Sadoilta puoluekokoukseen saapuneilta evättiin äänioikeus ennen äänestystä, mikä saattaa avata Dlamini-Zumalle mahdollisuuden viedä päätös oikeuteen.

ANC on ollut vallassa vuodesta 1994, jolloin Etelä-Afrikka siirtyi rotuerottelupolitiikan jälkeen demokratiaan Nelson Mandelan johdolla. Puolueen suosio on laskenut, ja tulos viime vuonna pidetyissä paikallisvaaleissa oli puolueen historian heikoin. Puolue sai vaaleissa 54 prosenttia äänistä.

Juttua päivitetty klo 19.50.

Maailman nuorin pääministeri vannoi virkavalan tuhansien buuatessa

Kuva: Lehtikuva

Itävallan pääkaupungissa Wienissä tuhannet ihmiset osoittivat mieltään, kun uusi hallitus vannoi virkavalansa maanantaina. Hallituksen muodostivat keskusta-oikeistolainen kansanpuolue (ÖVP) ja äärioikeistolainen vapauspuolue (FPÖ).

Viranomaisten mukaan mielenosoittajia oli noin 5 500 ja protestia valvoi noin 1 500 poliisin joukko. Protestoijat kantoivat muun muassa natseja vastustavia kylttejä.

Puolueet pääsivät sopuun koalitiohallituksesta viikonloppuna. Sen jälkeen vapauspuolueen johtaja Heinz-Christian Strache ehti jo julistaa Facebook-tilillään, että uusi hallitus aikoo leikata turvapaikanhakijoiden etuuksista.

Uudessa hallituksessa Strache on varakansleri. Liittokansleriksi nousi 31-vuotias keskusta-oikeiston Sebastian Kurz (kuvassa), josta tuli samalla maailman nuorin pääministeri.

Pinera palaa Chilen presidentiksi

Kuva: AFP PHOTO Martin Bernetti
Chilean presidetiksi nousee Sebastian Pinera. Tässä yhdessä vaimonsa Cecilia Morelin kanssa voittoa juhlimassa,

Chilen presidentiksi nousee virkaa jo aiemmin hallussaan pitänyt Sebastian Pinera. Kun liki kaikki vaalien toisen kierroksen äänet oli laskettu, Pineran äänisaalis oli 55 prosenttia.

Konservatiivien Pineran vastaehdokkaana vaaleissa oli vasemmistolainen entinen televisiotoimittaja Alejandro Guillier. Hän myönsi vaalitappionsa ääntenlaskun edettyä viime metreilleen.

Pinera astuu virkaan ensi vuonna. Aiemmin hän toimi Chilen presidenttinä vuosina 2010–2014.

STT-AFP, Santiago