tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

USA:n kauppapolitiikasta odotetaan konkreettisia näyttöjä – Japanin ja EU:n vapaakauppasopimus nytkähtämässä eteenpäin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta odotetaan ensimmäisiä konkreettisia näyttöjä maan uudesta kauppapolitiikasta, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EU- ja kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen.

Trump osallistuu talousmaiden G20-ryhmän huippukokoukseen, joka alkaa perjantaina Hampurissa. Yhdysvaltojen odotetaan Turtiaisen mukaan kertovan esimerkiksi rajoituksista, joita maa on ”kansallisen turvallisuuden nimissä” tekemässä esimerkiksi alumiinin ja teräksen hankintaan.

– Yhdysvallat on parasta aikaa tutkimassa mahdollisuuksia asettaa uusia tuontirajoituksia teräkselle ja alumiinille, mutta toimien laajuus ja kohdemaat ovat auki. Trumpin protektionistinen linja saattaa siis kolahtaa myös EU-maihin, Turtiainen linjaa.

Toisen raportin on määrä käsitellä syitä USA:n kaupan alijäämään. Trump on määrännyt asiasta selvityksen.

– On erittäin mielenkiintoista nähdä, millaista linjaa maa alkaa vetää. Jatkuvatko perinteiset kumppanuussuhteet vai muuttuuko kenttä täysin, Turtiainen pohtii.

Yhdysvaltain kiinnostus EU:ta kohtaan olisi nousemaan päin.

Trumpin valinta presidentiksi käytännössä jäädytti paljon kritiikkiä Euroopassakin osakseen saaneet TTIP-neuvottelut eli neuvottelut transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta EU:n ja Yhdysvaltojen välille.

Turtiainen sanoo, että jonkun aikaa on ollut nähtävissä, että Yhdysvaltain kiinnostus EU:ta kohtaan olisi nousemaan päin.

– En kuitenkaan usko, että tähän lähdettäisiin, ellei ole takuita kummankin erittäin vahvasta sitoutumisesta neuvotteluihin ja yhteiseen päämäärään, Turtiainen arvioi.

Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross sanoi CNBC-kanavalle toukokuun lopussa, että hän pitää keskusteluiden avaamista mahdollisena.

– Me irtauduimme TPP:stä, mutta emme ole vetäytyneet TTIP:stä, Ross kommentoi.

TPP on Tyynenmeren vapaakauppasopimus, jossa on mukana 12 Tyynenmeren maata.

Sopimus Japanin kanssa voitaisiin saada allekirjoitettua torstaina.

Japanin ja EU:n neljä vuotta kestäneiden vapaakauppasopimusneuvotteluiden odotetaan nytkähtävän eteenpäin alkavalla viikolla.

EU:n kauppapolitiikasta vastaava komissaari Cecilia Malmström sanoi Tokiossa lauantai-iltana, että sopimus voitaisiin saada allekirjoitettua torstaina.

– Paketti, jonka toivomme saattavamme loppuun ensi viikolla, häivyttäisi lähes kaikki tullimaksut väliltämme. Ne ovat arvoltaan itse asiassa miljardeja, Malmström arvioi.

Japanin ulkoministeri Fumio Kishida sen sijaan oli niukkasanaisempi. Hän kuvaili neuvotteluja ”erittäin tiukoiksi”.

– Otimme merkittäviä askelia, mutta olemassa on edelleen merkittäviä ongelmia, joiden kanssa kummankin osapuolen on tehtävä töitä, Kishida sanoi.

EU:n ja Japanin sopu vapaakaupasta olisi suora viesti Trumpille, jonka Amerikka ensin -politiikka on sulkenut Yhdysvaltojen rajoja myös tavaralta.

Malmström sanoi toimittajille, että toteutuessaan sopu lähettäisi “muulle maailmalle vahvan signaalin siitä, että EU ja Japani uskovat vapaaseen kauppaan”.

Jahdatun, arestiin määrätyn elokuvaohjaajan tapaus: sadat kokoontuivat oikeusistuimen eteen

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oikeus on määrännyt teatteri- ja elokuvaohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiarestiin. Venäjän liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti eilen pidättäneensä hänet petoksesta epäiltynä.

Serebrennikov on luonnehtinut syytteitä absurdeiksi. Satoja ihmisiä kokoontui moskovalaisen oikeusistuimen eteen sen käsitellessä ohjaajan tapausta.

47-vuotias Serebrennikov on Moskovan Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on ohjannut esityksiä myös Bolshoi-teatterissa.

Keskustelua aiheesta

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney ja hänen näyttelijämiehensä George antoivat 1 000 000$ viharyhmien vastaiseen toimintaan

Kuva: Lehtikuva

Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney ja tämän asianajajapuoliso Amal Clooney ovat tehneet miljoonan dollarin lahjoituksen asianajotoimistolle, joka tarkkailee viharyhmien toimintaa. Pariskunta päätti lahjoituksen tekemisestä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa Virginian Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Lisäksi parikymmentä ihmistä loukkaantui.

Clooneyt sanovat tiedotteessa, että Charlottesvillen tapahtumat ja tapahtumat ympäri Yhdysvaltoja vaativat vihaa vastaan sitoutumista.

Syrjinnän vastaisista järjestöistä on kerrottu, että Charlottesvillen tapahtumien jälkeen niiden saamat lahjoitukset ovat kasvaneet jyrkästi. Yrityksistä lahjoituksia ovat tehneet muun muassa Apple, Uber ja J.P. Morgan.

Keskustelua aiheesta

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Trump vakuutti kannattajilleen tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa, että muuri rakennetaan.

– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.

Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen.

Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.

Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.

Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Tanskan poliisi: Merestä löydetyn ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskan poliisin mukaan merestä löytyneessä ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia. Poliisi uskoo, että sen tarkoituksena oli saada ruumis uppoamaan meren pohjaan.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessaan myös, että ruotsalaistoimittaja Kim Wallin verta löytyi tanskalaiskeksijä Peter Madsenin sukellusveneen sisältä.

Maanantaina Juutinrauman rannasta löytynyt ruumis tunnistettiin ruotsalaistoimittajaksi dna-testin perusteella.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.

Tanskan poliisi: Päätön ruumis tunnistettu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tanskalainen keksijä Peter Madsen.

Juutinrauman rannasta maanantaina löytynyt naisen ruumis on tunnistettu sukellusvenemysteerissä kadonneeksi ruotsalaistoimittajaksi, kertoo Tanskan poliisi Twitterissä. Asia selvisi dna-testeillä.

Ruumis löytyi Kögenlahden rannalta läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Tunnistamista vaikeutti poliisin mukaan se, että jäljellä on pelkkä torso, jossa ei ole päätä, käsiä tai jalkoja. Poliisin mukaan ruumis on silvottu tahallaan.

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi toissa viikolla mentyään tanskalaiskeksijä Peter Madsenin kanssa tämän itse rakentamaan sukellusveneeseen. Madsen on kertonut, että Wall kuoli onnettomuudessa sukellusveneessä ja että hän ”hautasi” tämän mereen.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.
Madsenin sukellusvene upposi heti sen jälkeen, kun sitä etsineet viranomaiset olivat paikantaneet sen. Keksijä itse ei vahingoittunut uppoamisessa. Poliisin mukaan sukellusvene oli upotettu tarkoituksella.
Madsen kertoi alun perin jättäneensä Wallin Kööpenhaminan satamaan jo uppoamista edeltävänä iltana. Hän kuitenkin muutti tarinaansa myöhemmin.

STT-TT, Kööpenhamina

Juttua päivitetty kauttaaltaan.