USA:n maahanmuuttoviranomaiset pidättäneet viime päivinä satoja – ”turvasatamat” melkein kapinassa Washingtonia vastaan

Kuva: afp photo/paul j.richards
Maahanmuuttajat ja heidän tukijansa osoittivat mieltä lasten maahanmuutto-ohjelman (DACA) puolesta Wasingtonissa. 

Yhdysvalloissa on pidetty viime päivinä satoja laittomasti maahan tulleita ihmisiä niin sanotuissa turvakaupungeissa. Asiasta muun muassa uutisoivan Los Angeles Times -lehden mukaan viranomaiset ovat kertoneet, että lähes 500 ihmistä on pidätetty.

Maahanmuutto- ja tullivirasto ICE on tehnyt pidätyksiä muun muassa Los Angelesissa ja San Franciscossa, jotka lukeutuvat niin sanottuihin turvakaupunkeihin.

Turvakaupungit ovat kaupunkeja, jotka ovat uhmanneet presidentti Donald Trumpin karkotuspolitiikkaa. Kaupungit ovat muun muassa rajoittaneet paikallispoliisin yhteistyötä ICE:n kanssa sekä asettaneet säädöksiä, joiden myötä paikallispoliisin ei tarvitse noudattaa kaikkia maahanmuuttolakeja.

Los Angelesin ja San Franciscon lisäksi turvakaupunkeja ovat myös muun muassa Seattle ja New York, kertoo Guardian.

Trump on yrittänyt rankaista kaupunkeja jäädyttämällä niille suunnattuja varoja. Esimerkiksi San Francisco on kuitenkin vienyt asian oikeuteen, mihin Trumpin suunnitelmat ovat tyssänneet. Useat tuomarit ympäri maata ovat myös puolustaneet turvakaupunkien säädöksiä.

Los Angeles Timesin mukaan viime päivien ratsioiden uskotaan entisestään kiristävän Trumpin hallinnon ja turvakaupunkien välejä.

ICE: Turvakaupungit luovat magneetin laittomalle maahanmuutolle

ICE:n mukaan viime päivien ratsioissa pidätetyistä ihmisistä yli 300:lla on rikosrekisteri. Pidätettyjen joukossa on muun muassa ihmisiä, jotka ovat saaneet tuomion väkivallattomista rikoksista kuten huumerikoksista tai myymälävarkauksista. Lisäksi heidän joukossaan on esimerkiksi perheväkivallasta tuomittuja. Asiaa koskevassa tiedotteessa virasto myös kritisoi turvakaupunkeja.

– Turva-alueet, jotka eivät kunnioita pidättäjiä tai eivät anna meille pääsyä vankiloihin, suojelevat rikollisia maahanmuuttoviranomaisilta ja luovat magneetin laittomalle maahanmuutolle, sanoo ICE:n virkaa tekevä johtaja Tom Homan.

ICE:n toiminta on kuitenkin kerännyt kritiikkiä viimeisimpien pidätyksen myötä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuvailleet pidätyksiä julmiksi ja kostonhimoisiksi, Guardian kertoo. Järjestöjen mukaan pidätykset ainoastaan heikentävät yleistä turvallisuutta häiritsemällä perheiden elämää ja luomalla pelkoa yhteiskuntaan.

Washington Postin mukaan esimerkiksi New York on reagoinut pidätyksiin sanomalla, että se ei muuta tapaansa toimia ja auttaa maahanmuuttoviranomaisia vain niiden ihmisten kohdalla, jotka on tuomittu vakavasta tai väkivaltaisesta rikoksesta tai jotka ovat terroriseurantalistalla.

 

STT,Washington

 

 

IL: Ilja Janitskin on taas vapaalla jalalla

Kuva: Lehtikuva

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin pääsi pois vankilasta Andorrassa luovutusoikeudenkäynnissä tänään, kertoo Iltalehti.

Hänet määrättiin kotiarestiin odottamaan päätöstä hänen mahdollisesta luovuttamisestaan Suomeen. Päätös siitä, luovutetaanko hänet Suomeen, annetaan 9. marraskuuta.

Janitskin on vangittu Suomessa poissaolevana epäiltynä muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, salassapitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Janitskin vastustaa luovuttamistaan.

AVAINSANAT

Kiina patistaa Yhdysvaltoja hylkäämään harhakuvansa Kiinasta

Kuva: AFP PHOTO/Nicolas Asfouri
USA:n ulkoministeri Rex Tillerson ajoitti Kiina-kritiikkinsä Kiinan kommunistipuolueen kokouksen aikaan.

Kiina vaatii Yhdysvaltoja karistamaan Kiinaa koskevat harhanäkemyksensä. Kiinan ulkoministeriön lausuntoa pidetään vastavetona Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin kärjekkäille Kiina-kommenteille.

Kiina toivoo, että Yhdysvallat pystyy tarkastelemaan Kiinan kehitystä ja roolia kansainvälisessä yhteisössä puolueettomasti.

– Kiina pitää yllä vankkumatta YK:n peruskirjan päämääriä ja periaatteita, vaikka suojeleekin samalla oikeuksiaan ja etujaan, painotti ulkoministeriön edustaja Lu Kang.

Tillerson sanoi keskiviikkona, että Yhdysvallat tekee ensi vuosikymmenellä mieluummin yhteistyötä Intian kuin Kiinan kanssa. Tillersonin mukaan tavoitteena on edistää vapaata ja avointa Aasian ja Tyynenmeren aluetta, jota johtavat vauraat demokratiat.

– Kiina on noussut Intian rinnalla, mutta ei yhtä vastuullisesti kuin Intia, Yhdysvaltain ulkoministeri sanoi. Hän viittasi esimerkiksi Kiinan kiistanalaisiin aluevaatimuksiin Etelä-Kiinan merellä.

Ensi viikolla Intiaan matkaavan Tillersonin kommentteja pidettiin Kiinassa erityisen provosoivina siksi, että ne tulivat samana päivänä kun Kiinan kommunistinen puolue aloitti puoluekokouksensa.

STT-AFP, Peking

Demarit juhlivat vaalivoittoa Uudessa-Seelannissa

Kuva: Lehtikuva
Bill English on tunnustanut tappion.

Uuden-Seelannin pääministeri Bill English tunnusti torstaina, että hänen keskustaoikeistolainen kansallispuolueensa on kärsinyt vaalitappion. English onnitteli työväenpuoluetta johtavaa Jacinda Ardernia voitosta.

Saarivaltiossa käytiin vaaliuurnilla jo 23. syyskuuta, mutta tasaisen vaalituloksen vuoksi tulevaa hallintoa ei ole saatu ratkaistua tähän asti.

Vaa’an käänsi keskustavasemmiston voitoksi populistipuolueen johtaja Winston Peters, joka ilmoitti torstaina tukevansa Ardernin työväenpuoluetta.

Englishin johtama kansallispuolue sai syyskuun vaaleissa eniten paikkoja parlamenttiin, mutta se olisi tarvinnut hallitusvastuussa jatkaakseen apupuolueen. Toive kaatui nyt populistien valittua yhteistyön työväenpuolueen kanssa. Myös vihreät ovat tulossa koalitiohallitukseen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Espanjan hallitus aikoo rajoittaa Katalonian itsehallintoa – aluehallinnon johtajan vastaus ei kelvannut

Mariano Rajoy.

Espanjassa Katalonian itsenäistymisäänestystä seurannut sisäpoliittinen kriisi kiihtyy. Espanjan hallitus on ilmoittanut, että se aikoo lauantaina hyväksyä artiklan, jolla Katalonian itsehallintoa rajoitetaan.

Espanjan perustuslain artikla 155 antaa keskushallinnolle oikeuden ottaa maakuntien hallinto omiin käsiinsä kriisitilanteessa. Sitä ei ole koskaan aiemmin käytetty.

Espanja oli asettanut aamupäivään takarajan Katalonian johtajille ilmoittaa selkeästi, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi. Sen sijaan aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont vaati Espanjan hallitusta vuoropuheluun.

Puigdemont sanoi espanjalaismedian julkaisemassa kirjeessä Espanjan pääministerille Mariano Rajoylle, että jos hallitus ei suostu neuvotteluihin, hän vie itsenäistymisen alueparlamentin äänestykseen.

 

(STT)

 

 

Takaisin

Katalonialta uusi uhkaus mutta ei vieläkään selvää vastausta itsenäistymisestä

Kuva: Lehtikuva
Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont pelaa uhkapeliä Espanjan kanssa.

Espanjassa Katalonian aluehallinnon johtaja uhkaa julistaa maakunnan itsenäiseksi, jos Espanjan hallitus ei suostu vuoropuheluun.

Carles Puigdemont sanoo espanjalaismedian julkaisemassa kirjeessä Espanjan hallitukselle, että jos hallitus suostu neuvotteluihin, hän vie itsenäistymisen alueparlamentin äänestykseen.

Espanjan hallitus oli asettanut tähän aamupäivään takarajan Katalonian johtajille ilmoittaa selkeästi, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi. Espanja on uhannut kumota Katalonian itsehallinnon ja ottaa maakunnan hallintaansa.

STT, Barcelona