USA:n puolustusministeri: Pakotteet ovat voimassa siihen asti, kunnes Venäjä noudattaa Minskin rauhansopimusta

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ukrainan presidentti Petro Poroshenko (vasemmalla) ja Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis kättelivät.

Yhdysvallat pitää voimassa Venäjän vastaiset pakotteet siihen asti, kunnes Venäjä alkaa noudattaa Minskin rauhansopimusta, sanoo Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis. Pakotteista ei hänen mukaansa luovuta myöskään ennen kuin Venäjä palauttaa Ukrainalle Krimin niemimaan ja lopettaa Itä-Ukrainan kapinallisten tukemisen.

Minskin sopimus on tulitaukosopimus, joka määrittää ehdot Itä-Ukrainan sodan lievittämiseksi.

Mattisin mukaan Venäjän vastaiset pakotteet pysyvät voimassa, ”kunnes Venäjä peruuttaa toimet, joista pakotteet johtuvat”.

Mattis kommentoi Venäjän vastaisia pakotteita ja Ukrainan tilannetta tavattuaan Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon.

Puolustusministeri myös lupasi, että Yhdysvallat varustaa Ukrainan armeijaa. Mattisin mukaan Yhdysvallat on hiljan sopinut toimittavansa Ukrainaan noin 148 miljoonan euron arvosta tarvikkeita, jotka vahvistavat Ukrainan puolustusta. Tappavat aseet kuitenkin rajataan avun ulkopuolelle, toistaiseksi.

– Puolustustarkoitukseen käytettävät tappavat aseet eivät provosoi, ellei niillä hyökätä. Ukraina ei varmuudella ole hyökkääjä, Mattis sanoi.

Mattis sanoi, että Yhdysvallat jatkuvasti tarkastelee sitä, voidaanko aseiden toimitus Ukrainaan aloittaa.

Ukraina on jo vuosia vaatinut aseellista tukea, muun muassa panssarintorjuntaohjuksia. Lakialoite aseiden toimittamisesta hyväksyttiin Yhdysvaltain senaatissa jo vuonna 2015, mutta silloinen presidentti Barack Obaman hallinto vastusti asetoimituksia.

”Olen kiitollinen amerikkalaisille kumppaneillemme.”

Mattisin vierailu osui tänään vietettävään Ukrainaan itsenäisyyspäivään. Yhdysvaltain läsnäolo maan pääkaupungissa Kiovassa näkyi muun muassa sotilasparaatissa, jossa parikymmentä yhdysvaltalaissotilasta marssi ukrainalaissotilaiden rinnalla paraatissa.

– Olen kiitollinen amerikkalaisille kumppaneillemme ennen kaikkea tehokkaasta puolustusavusta Venäjän hyökkäyksen ensihetkistä alkaen, presidentti Poroshenko kiitteli.

Poroshenko ilmaisi myös tyytyväisyytensä mahdollisiin asetoimituksiin sanomalla, että Yhdysvallat ja Ukraina ”ovat päättäneet laajentaa yhteistyötään”.

Ukrainan joukot taistelevat venäläismielisiä kapinallisia vastaan maan itäosissa Luhanskin ja Donetskin alueilla. Alueiden osat ovat julistautuneet itsenäisiksi sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014.

Vuosia kestäneessä konfliktissa on saanut surmansa yli 10 000 ihmistä. Aselevot alueella ovat hillinneet väkivaltaisuuksia, mutta verenvuodatusta ei ole kuitenkaan saatu tyystin loppumaan.

Viimeisin aselepo astuu voimaan huomenna.

Syyrian kurditaistelijat: Syyrian hallitus on luvannut auttaa taisteluissa Turkkia vastaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Strasbourgissa osoitettiin mieltä Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) johtajan Abdullah Ocalanin vapauttamisen puolesta.

Pohjois-Syyriassa taistelevat kurdit kertovat solmineensa Syyrian hallituksen kanssa sopimuksen, jonka puitteissa Syyria lähettää alueelle joukkojaan auttaakseen kurdeja puolustautumaan Turkin hyökkäyksiltä. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Syyrian hallitus ei ole vahvistanut sopimuksen olemassaoloa.

Turkki aloitti viime kuussa sekä maaoperaation että ilmaiskut kurdien YPG-joukkoja vastaan Syyrian Afrinissa. Turkki pitää YPG:tä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon kytköksissä olevana terroristijärjestönä ja haluaa sen joukot pois rajojensa läheisyydestä.

Ilmaiskuilla ja maajoukoilla Turkki tukee lisäksi Syyrian kapinallisia.

Alueella ei ole tällä hetkellä Syyrian joukkoja.

Korkean tason kurdiviranomainen Badran Jia Kurd kertoi uutistoimisto Reutersille, että Syyrian hallituksen joukot voivat tulla Afrinin alueelle päivien kuluessa ja sijoittautua rajan tuntumaan.

Sopimuksesta uutisoi myös Irakin kurdien media Rudaw, joka siteerasi Syyrian kurdipolitiikkoja.

AVAINSANAT

”Kattomme alla asui tämä hirviö, emmekä tienneet” – Floridan epäillystä kouluampujasta huolehtinut pariskunta: Ei merkkejä väkivaltaisista taipumuksista

Kuva: Lehtikuva

Floridan epäillystä kouluampujasta huolta pitänyt pariskunta kertoo Sun Sentinel -lehden haastattelussa, että heillä ei ollut aavistustakaan 19-vuotiaan nuoren miehen väkivaltaisista taipumuksista.

He kuvailevat miestä naiviksi ja oudoksi. Pariskunnan mielestä tämä vaikutti yksinäiseltä, toivoi epätoivoisesti tyttöystävää ja oli lisäksi masentunut äitinsä kuolemasta.

Epäilty ampuja muutti pariskunnan luo marraskuun lopulla, kun hänen äitinsä kuoli keuhkokuumeen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Pariskunta arvelee, että nuoren miehen ei varmaan koskaan aiemmin ollut tarvinnut tehdä tavallisia kotitöitä, sillä tämä ei osannut esimerkiksi kokata, pestä pyykkiä tai edes käyttää mikroaaltouunia.

– Kerroin hänelle, että meillä on sääntöjä ja hän noudatti jokaista sääntöä, 19-vuotiaasta huolehtinut mies kertoo.

– Kattomme alla asui tämä hirviö, emmekä me tienneet. Emme nähneet hänestä tätä puolta, sanoo epäillystä ampujasta huolehtinut nainen.

19-vuotiaan epäillään ampuneen 17 ihmistä kuoliaaksi entisessä koulussaan viime viikon keskiviikkona kiväärillä, joka oli hankittu laillisesti. Mies on tunnustanut veriteon.

Hän on saanut syytteet 17 harkitusta murhasta. Hänet oli erotettu kurinpidollisista syistä koulusta, jossa ampuminen tapahtui.

AVAINSANAT

Isku ortodoksikirkolla: useita kuollut tulituksessa Venäjällä, vartijat ampuivat hyökkääjän

Etelä-Venäjällä Dagestanissa useita ihmisiä on saanut surmansa ampumisessa ortodoksikirkon luona. Venäläismedian mukaan asemies avasi tulen, kun ihmiset olivat tulossa ulos kirkosta.

Venäjän terveysministeriö kertoo, että kuolleita on ainakin viisi. Lisäksi useita ihmisiä on haavoittunut, heidän joukossaan kaksi vartijaa, jotka vastasivat hyökkäykseen ja tappoivat ampujan. Osan haavoittuneista kerrotaan saaneen vakavia vammoja.

Hyökkäys tapahtui Kizljarin kaupungissa, joka sijaitsee Dagestanin pohjoisosassa lähellä Tshetshenian rajaa.

Venäläiskanava RT:n mukaan ampujalla oli metsästyskivääri. Uutistoimisto Interfax kertoo, että hän oli vuonna 1995 syntynyt paikallinen mies.

Sputnik-uutistoimiston lähteiden mukaan miehellä ei ole aiempaa rikoshistoriaa eikä hänen tiedetä kuuluneen mihinkään ääriryhmään.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Israelin pääministerin tyly esiintyminen sai yllättävän vastaanoton Iranissa

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif ei halunnut ryhtyä sanasotaan Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa Münchenissä. Zarifin mukaan Netanjahun esiintyminen iranilaiseksi väitetty lennokin osa mukanaan oli ”sirkusta”, joka ei ansaitse edes vastausta.

Zarif toisti omassa puheessaan jo viime vuonna esittelemänsä ajatuksen Persianlahden alueen laajasta turvallisuusjärjestelmästä. Hänen mukaansa väitteet Iranin halusta alueelliseksi suurvallaksi ovat perättömiä.

Hitler-viittaus säesti kohupuhetta – ”En uskonut näkeväni tällaista elinaikanani”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Menahem Kahana

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu hyökkäsi rajusti Irania vastaan puheessaan Münchenin turvallisuuskokouksessa. Iran on tällä hetkellä suurin uhka koko maailmalle, Netanjahu julisti.

Hänen mukaansa Israel ei salli Iranin luoda pysyvää läsnäoloa Syyriaan. Israel on valmis toimimaan sen estämiseksi myös suoraan Irania vastaan, Netanjahu uhkasi.

– Älkää koetelko Israelia, Netanjahu viestitti Iranin vallanpitäjille.

Netanjahu esitteli puhuessaan esinettä, jonka hän sanoi olevan osa Israelin ilmatilassa alas ammutusta iranilaisesta lennokista. Münchenissä myöhemmin tänään puhuvaa Iranin ulkoministeriä Mohammad Javad Zarifia Netanjahu kuvaili ”elegantiksi valehtelijaksi”.

Netanjahu moitti puheessaan myös Iranin ydinohjelmasta 2015 solmittua kansainvälistä sopimusta. Hän rinnasti sen länsivaltojen sopimuksiin natsi-Saksan kanssa ennen toista maailmansotaa, joiden toivottiin estävän sota mutta jotka lopulta vain rohkaisivat Hitleriä.

Erikoinen myönteinen seuraus Iranin uhkan kasvusta Lähi-idässä on Netanjahun mukaan ollut se, että yhteinen huoli siitä on parantanut Israelin ja arabimaiden keskinäisiä suhteita.

– En uskonut näkeväni tällaista elinaikanani, Netanjahu totesi.

Iranin uhka voikin Netanjahun mukaan paradoksaalisesti tasoittaa tietä sovulle Israelin ja palestiinalaisten kanssa.

STT–NIILO SIMOJOKI

Keskustelua aiheesta