Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

USA:n tuleva Suomen-lähettiläs harkitsi tarkoin sanojaan: ”Katsotaan, mitä siitä tulee”

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT /

Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettilääksi nimitetty Robert Pence sanoi torstaina senaatin ulkoasianvaliokunnan nimityskuulemisessa niin Yhdysvaltojen kuin Suomenkin olevan huolissaan arktisen alueen militarisaatiosta. Hän huomautti, että Venäjällä on alueella lukuisia tukikohtia ja tehokkaita jäänmurtajia ja että maa rakentaa alueelle sotilaslentokenttiä.

– He ovat edellämme, ja meidän ja Suomen ja vapaan maailman täytyy vastata siihen.

Pencelle esitetty kysymys käsitteli Suomen ja Yhdysvaltojen tavoitetta arktisessa neuvostossa, jonka puheenjohtajuus siirtyi Yhdysvalloilta Suomelle viime keväänä. Hän ei maininnut vastauksessaan yhtäkään Suomen puheenjohtajakauden neljästä kärkiteemasta, jotka ovat ympäristönsuojelu, meteorologinen yhteistyö, viestintäyhteydet ja koulutus.

Penceltä kysyttiin myös, miten hän Suomen-suurlähettiläänä toimisi Venäjän suhteen. Hän sanoi Venäjän yrittävän lyödä kiilaa Yhdysvaltojen ja Naton väliin, EU:n ja Naton väliin sekä Suomen ja Yhdysvaltojen ja Suomen ja Naton väliin. Hän korosti, että läntisen maailman tulee vastata tähän osoittamalla yhtenäisyyttään sekä sanoin että teoin.

Ei kertonut kantaansa Pariisin ilmastosopimukseen.

Kuulemisessa puheenvuoron pitänyt ja valiokunnan jäsenten kysymyksiin vastaillut Pence valitsi diplomaateille tyypilliseen tapaan sanansa tarkoin. Useita korkeakoulututkintoja suorittanut kiinteistöalan liikemies osoitti tuntevansa perusasiat Suomesta ja osaavansa tulevan tehtävänsä edellyttämällä tavalla vastata vaikeisiin kysymyksiin sanomatta liikaa.

Pence esimerkiksi väisti suoran kysymyksen, pitäisikö Yhdysvaltojen hänen mielestään olla mukana Pariisin ilmastosopimuksessa, josta presidentti Donald Trump Euroopan suureksi harmiksi haluaa maansa irrottautuvan.

– Suomi ja sen naapurit ovat täysin (ilmasto)sopimuksen kannalla. Trump on ollut selkeä toiveessaan haluta luopua sopimuksesta. Hän on uskoakseni kuitenkin ilmaissut selvästi myös, että Yhdysvallat jatkaa nykyistä politiikkaansa monien sopimuksen kohtien osalta, hän muotoili.

– Uskon että (Yhdysvaltojen) hallinto on ilmaissut halunsa jatkaa jatkoneuvotteluja aiheesta, ja katsotaan, mitä siitä tulee.

Nato-suhteet kiinni suomalaisista.

Pence ei vastannut suoraan myöskään kysymykseen, arveleeko hän Suomen ja Naton suhteen muuttuvan dramaattisesti tulevina vuosina. Hän korosti, että tällä hetkellä suomalaisten enemmistö vastustaa Nato-jäsenyyttä, ja että niin kauan kun näin on, Suomi jatkaa nykymuotoista tiivistä yhteistyötään Naton kanssa.

Pence totesi viimeaikaisten korkean tason poliittisten vierailujen osoittavan, että Suomen ja Yhdysvaltojen suhde on kummallekin maalle tärkeä. Hän mainitsi erityisesti Yhdysvaltojen puolustusministerin James Mattisin Suomen-vierailun sekä presidentti Sauli Niinistön vierailun Valkoisessa talossa.

Hän kehui Suomea maaksi, joka osallistuu kokoaan suuremmalla painoarvolla yhteisen hyvän edistämiseen maailmassa.

Juttua on päivitetty klo 19:44.

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )