Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

USA:n tuleva Suomen-lähettiläs harkitsi tarkoin sanojaan: “Katsotaan, mitä siitä tulee”

Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettilääksi nimitetty Robert Pence sanoi torstaina senaatin ulkoasianvaliokunnan nimityskuulemisessa niin Yhdysvaltojen kuin Suomenkin olevan huolissaan arktisen alueen militarisaatiosta. Hän huomautti, että Venäjällä on alueella lukuisia tukikohtia ja tehokkaita jäänmurtajia ja että maa rakentaa alueelle sotilaslentokenttiä.

– He ovat edellämme, ja meidän ja Suomen ja vapaan maailman täytyy vastata siihen.

Pencelle esitetty kysymys käsitteli Suomen ja Yhdysvaltojen tavoitetta arktisessa neuvostossa, jonka puheenjohtajuus siirtyi Yhdysvalloilta Suomelle viime keväänä. Hän ei maininnut vastauksessaan yhtäkään Suomen puheenjohtajakauden neljästä kärkiteemasta, jotka ovat ympäristönsuojelu, meteorologinen yhteistyö, viestintäyhteydet ja koulutus.

Penceltä kysyttiin myös, miten hän Suomen-suurlähettiläänä toimisi Venäjän suhteen. Hän sanoi Venäjän yrittävän lyödä kiilaa Yhdysvaltojen ja Naton väliin, EU:n ja Naton väliin sekä Suomen ja Yhdysvaltojen ja Suomen ja Naton väliin. Hän korosti, että läntisen maailman tulee vastata tähän osoittamalla yhtenäisyyttään sekä sanoin että teoin.

Ei kertonut kantaansa Pariisin ilmastosopimukseen.

Kuulemisessa puheenvuoron pitänyt ja valiokunnan jäsenten kysymyksiin vastaillut Pence valitsi diplomaateille tyypilliseen tapaan sanansa tarkoin. Useita korkeakoulututkintoja suorittanut kiinteistöalan liikemies osoitti tuntevansa perusasiat Suomesta ja osaavansa tulevan tehtävänsä edellyttämällä tavalla vastata vaikeisiin kysymyksiin sanomatta liikaa.

Pence esimerkiksi väisti suoran kysymyksen, pitäisikö Yhdysvaltojen hänen mielestään olla mukana Pariisin ilmastosopimuksessa, josta presidentti Donald Trump Euroopan suureksi harmiksi haluaa maansa irrottautuvan.

Lisää aiheesta

– Suomi ja sen naapurit ovat täysin (ilmasto)sopimuksen kannalla. Trump on ollut selkeä toiveessaan haluta luopua sopimuksesta. Hän on uskoakseni kuitenkin ilmaissut selvästi myös, että Yhdysvallat jatkaa nykyistä politiikkaansa monien sopimuksen kohtien osalta, hän muotoili.

– Uskon että (Yhdysvaltojen) hallinto on ilmaissut halunsa jatkaa jatkoneuvotteluja aiheesta, ja katsotaan, mitä siitä tulee.

Nato-suhteet kiinni suomalaisista.

Pence ei vastannut suoraan myöskään kysymykseen, arveleeko hän Suomen ja Naton suhteen muuttuvan dramaattisesti tulevina vuosina. Hän korosti, että tällä hetkellä suomalaisten enemmistö vastustaa Nato-jäsenyyttä, ja että niin kauan kun näin on, Suomi jatkaa nykymuotoista tiivistä yhteistyötään Naton kanssa.

Pence totesi viimeaikaisten korkean tason poliittisten vierailujen osoittavan, että Suomen ja Yhdysvaltojen suhde on kummallekin maalle tärkeä. Hän mainitsi erityisesti Yhdysvaltojen puolustusministerin James Mattisin Suomen-vierailun sekä presidentti Sauli Niinistön vierailun Valkoisessa talossa.

Hän kehui Suomea maaksi, joka osallistuu kokoaan suuremmalla painoarvolla yhteisen hyvän edistämiseen maailmassa.

Juttua on päivitetty klo 19:44.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE