Ulkomaat

USA:n ulkoministeri selvittämään Myanmarin kriisiä

Lehtikuva
Rohingya-muslimit vaeltavat pakoon kotiseutujensa väkivaltaisuuksia Myanmarissa.
Lehtikuva
Rohingya-muslimit vaeltavat pakoon kotiseutujensa väkivaltaisuuksia Myanmarissa.
Lehtikuva
Rohingya-muslimit vaeltavat pakoon kotiseutujensa väkivaltaisuuksia Myanmarissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson vierailee Myanmarissa tässä kuussa. Hänestä tulee korkea-arvoisin maassa vieraileva Yhdysvaltain edustaja sen jälkeen, kun Myanmarin rohingya-vähemmistöä koskeva kriisi alkoi.

Tillersonin edustajan mukaan ulkoministeri vierailee maan pääkaupungissa 15. marraskuuta keskustellakseen humanitaarisesta kriisistä Rakhinen osavaltiossa ja Yhdysvaltain tuesta maan demokratiakehitykselle.
Torstaina Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi vieraili ensimmäistä kertaa väkivaltaisuuksien riivaamassa Rakhinessa. Alueella on meneillään sotilasoperaatio, jonka vuoksi valtaosa Rakhinessa asuneista rohingya-muslimeista on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Suu Kyi vieraili kahdessa kaupungissa sekä osavaltion pääkaupungissa Sittwessä. Hän tapasi paikallismedian mukaan rohingya-yhteisön edustajia Maungdawin kaupungissa. Epäselväksi jäi, vierailiko hän sadoissa poltetuissa rohingya-kylissä, joiden tuhoista syytetään armeijaa sekä paikallisia buddhalaisia.

Satojatuhansia paennut

YK on kutsunut Myanmarin armeijan toimia Rakhinessa etniseksi puhdistukseksi. Rauhannobelisti Suu Kyitä on kritisoitu raskaasti siitä, ettei hän ole puolustanut rohingyoja.

Arviolta 600 000 rohingyaa on paennut loppukesän jälkeen naapurimaa Bangladeshiin.
Myanmar on ilmoittanut, että paenneet rohingyat voivat palata. Myanmarin edustaja syytti keskiviikkona Bangladeshiä siitä, että se viivyttää pakolaisten kotiutuksen alkua.
Rohingya-muslimeja on syrjitty buddhalaisvaltaisessa Myanmarissa jo vuosia. Heille ei esimerkiksi myönnetä kansalaisuutta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn lokakuussa julkaistussa raportissa armeijan kuvailtiin syyllistyneen järjestelmällisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan Rakhinen osavaltiossa. Sotilasoperaation tarkoituksena on järjestön mukaan ajaa rohingya-vähemmistö Myanmarista.

Amnestyn mukaan armeija on syyllistynyt ainakin murhiin, karkotuksiin ja pakkosiirtoihin, kidutukseen, raiskauksiin, vainoon sekä ruoan ja lääkeavun epäämiseen.

STT-AFP,  Yangon

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat