”Uskallapas sanoa ääneen” – OAJ:n puheenjohtaja lataa suoria sanoja nuorten lukutaidosta: ”Ei huvita kuin viihteellisyys”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Helsingin Sanomissa julkaistiin tänään pitkä artikkeli, jossa tarkasteltiin monelta kantilta nuorten luku- ja kirjoitustaitoa.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen lataa Twitterissä suorin sanoin, mitä hän ajattelee nuorten lukutaidosta.

– Tuhannet , ei selviä arjen tilanteista – Ei kai vuoksi anneta periksi? hän aloittaa ja linkittää Helsingin Sanomien juttuun.

Tämän jälkeen EK:n johtaja Ilkka Oksala kysyy Luukkaiselta, mistä johtuu, että peruskoulu on vieläkin järjestetty niin, että oppimisvaikeuksista kärsivät ovat lähes yksinomaan poikia?

Olli Luukkainen vastaa Oksalalle:

– Ei se niin ole. Suurta osaa pojista ei huvita kuin pelaaminen ja viihteellisyys ja ponnistelu ei tule kuuloonkaan.

Olli Luukkainen jatkaa seuraavissa tviiteissä arvioitaan. Hän viittaa tutkimustulokseen ja kirjoittaa, että erityisesti monien poikien lukutaito on huono.

– Ei ymmärrä lukemaansa, ei jaksa lukea kuin somea – uskallapas sanoa ääneen, Luukkainen jatkaa.

– Pitääkö taipua jos ei kiinnosta – Kas siinäpä kysymys! hän jatkaa.

Hän huomauttaa, että työelämä edellyttää entistä enemmän vertailevaa, analysoivaa ja kriittistä lukutaitoa.

– Mutta kun nuori ei jaksa innostua – Mikä neuvoks? Luukkainen kysyy.

Keskustelu Luukkaisen Twitter-tilillä jatkuu paraikaa vilkkaana.

– En tietenkään tarkoita, että kaikki pojat vetelehtivät mutta katsotaan kuitenkin osaamistutkimuksia. – Kyllä asiasta puhuttava, hän muun muassa tarkentaa.

Luukkainen toteaa, että OAJ suhtautuu nimenomaan erittäin vakavasti oppimistuloksien voimakkaaseen eriytymiseen ja että pahinta on ummistaa silmät.

Luukkasta moititaan keskustelussa muun muassa asioiden yleistämisestä ja asenteellisuudesta. Hän ei tätä allekirjoita.

– Mitä tarkoitat? oppimistulokset kertovat lahjomatonta kieltä – erityisesti poikien taso laskee erityisesti heikosti menestyvien määrä kasvaa, hän vastaa kysyjälle.

Luukkainen sanoo peräävänsä pureutumista juurisyihin ja että korjausliikkeisiin on ryhdyttävä.

Keskustelua aiheesta

Lääkejakelu uusiksi? – ”Tämä selvitys on tarpeen”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Oriolalla on ollut tänä syksynä ongelmia tuotteiden toimittamisessa apteekkeihin.

Lääkejakelun uudistamisesta tehdään asiantuntijaselvitys, kertoo etujärjestö Päivittäistavarakauppa. Marraskuussa alkavan selvityksen tekoa johtaa Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä.

Päivittäistavarakaupan mukaan selvityksen on tarkoitus valmistua viimeistään ensi kesän alussa.

– Tämä selvitys on tarpeen, jotta tunnistamme tulevaisuuden apteekkitoiminnan roolin ja luonteen digitalisoituvassa terveydenhuollossa ja kaupassa, Hyssälä sanoo tiedotteessa.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto huomauttaa, että lääkejakelua on jo uudistettu merkittävästi muissa Pohjoismaissa.

Lääketoimitukset ovat olleet tänä syksynä puheenaiheena, kun lääketukkuri Oriolalla on ollut ongelmia tuotteiden toimittamisessa apteekkeihin.

Outo tapaus Helsingissä: sekavaa mutta nollat puhaltanutta miestä epäillään useista rikoksista

Helsingin Puistolassa sattui sunnuntaiaamuna tapaus, jossa poliisi epäilee yllättäen autonrattiin hypännyttä miestä useista rikoksista.

Poliisi sai ilmoituksen, että mies on yrittänyt ottaa käyttöönsä auton ja ajanut sillä päin puomia sekä lämmitys- ja valaisinpylvästä. Paikan päältä poliisi löysi sekavan miehen. Tämä puhalsi alkometriin nollat mutta kertoi ottaneensa jotakin ainetta.

Nainen, jonka käytössä auto oli, kertoi käynnistäneensä auton ja nousseensa raappaamaan jäätä ikkunoista. Paikalle oli silloin tullut mies, joka hyppäsi kuskin paikalle ja ajoi parkkipaikan läpi. Sen jälkeen mies jatkoi matkaansa kävellen.

Poliisi epäilee miestä muun muassa törkeästä rattijuopumuksesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Syyte: Mies iski vaimoaan lähes 70 kertaa teräaseilla, oikeus määräsi tänään mielentilatutkimukseen

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeutta vaimonsa murhasta. Veriteko tapahtui Kuopion Juankoskella heinäkuussa.

Syytteen mukaan mies löi ja viilsi naista yhteensä lähes 70 kertaa ainakin kahdella teräaseella. Teko on syyttäjän mukaan tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla myös siksi, että uhrin mahdollisuudet puolustaa itseään ovat olleet vähäiset.

Poliisin aiemman kertoman mukaan sekä uhri että syytetty ovat syntyneet 1940-luvulla. Syytetty on ollut vangittuna heinäkuusta lähtien.

Käräjiltä kerrotaan, että oikeus määräsi tänään miehen mielentilatutkimukseen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

HOK-Elannon toimitusjohtaja tyrmäsi oikeudessa ex-kiinteistöjohtajan toiminnan

Kuva: Lehtikuva
Ex-kiinteistöjohtaja Jari Leivo.

HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi tyrmäsi tänään Helsingin käräjäoikeudessa lahjusrikoksista syytteessä olevan ex-kiinteistöjohtajan toiminnan. Hänen mukaansa rahan vastaanottaminen yhtiön liikekumppaneilta sekoittaa yksilön ja yhtiön edun ja loukkaa osuuskaupan eettisiä periaatteita.

Kiinteistöjohtajana vuosina 1994–2012 toiminutta miestä epäillään noin 800 000 euron lahjusten ottamisesta muun muassa rakennusyhtiöiltä.

Mies kiistää kaikki syytteet. Puolustuksen mukaan kyse on normaalista tytärten kilparatsastuksen sponsoroinnista.

Keskustelua aiheesta

Kiinnostaako uusi työhaaste? Nyt on tarjolla pesti todelliselta näköalapaikalta: Kittilän kunnanjohdosta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kohukunta Kittilä hakee vs. kunnanjohtajaa ensi vuodeksi. Kiinnostuneilla on aikaa hakea tehtävää lokakuun loppuun saakka.

Työpaikkailmoituksessa todetaan, että vs. kunnanjohtajalta edellytetään virkaan soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa ja hyvää perehtyneisyyttä kunnallishallintoon sekä kokemusta johtotehtävistä.

Kittilän kansainvälistyessä myös sujuva englannin kielen taito on välttämätön.

Vs. kunnanjohtajan virka täytetään ajalle 1.1. – 31.12.2018.

Kittilän kunnan luottamushenkilöitä vastaan on nostettu lukuisia rikossyytteitä. Syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja laajemmin päättäjien toimintaan Kittilässä.

28:aa kuntapäättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi tilapäisen valiokunnan sihteeriä vastaan on nostettu syyte avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Nämä syytteet koskevat kunnanjohtaja Mäkelän irtisanomiseen liittyvää valmistelua tilapäisessä valiokunnassa, päätöksentekoa kunnanvaltuustossa marraskuussa 2014 sekä irtisanomispäätöksen täytäntöönpanoa kunnanhallituksen kokouksissa.

Lisäksi neljäätoista kunnanhallituksen jäsentä ja varajäsentä vastaan on nostettu syytteet työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Kunnanhallituksen jäsenten ja varajäsenten epäillään vaikeuttaneen Mäkelän virkatehtäviä eri tavoin ja käyttäytyneen epäasiallisesti.

Kunta irtisanoi Mäkelän marraskuussa 2014. Korkein hallinto-oikeus on katsonut irtisanomisen laittomaksi.

AVAINSANAT