Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

USU-gallupin karu tulos: Eläkejärjestelmään ollaan “aika tasaisesti tyytymättömiä”

Seniori treenaa kuntoilutelineellä puistossa.

Valtaosa suomalaisista kokee nykyisen eläkejärjestelmän olevan epäoikeudenmukainen eri sukupolvia kohtaan. Tieto käy ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista.

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista on sitä mieltä, ettei Suomen eläkejärjestelmä kohtele oikeudenmukaisesti eri sukupolvia. Vain 14 prosenttia suomalaisista pitää eläkejärjestelmää oikeudenmukaisena. 21 prosenttia ei osaa kertoa kantaansa.

– Voisi ajatella, että joku olisi selvästi tyytyväisempi kuin toinen, mutta näköjään tuo epäoikeudenmukaisuuden kokemus on aika syvällä kaikissa ryhmissä, Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoo.

– Siinä mielessä järjestelmä on onnistunut, että siihen ollaan aika tasaisesti tyytymättömiä, hän naurahtaa.

Eläketurvakeskuksen tilastoista, tutkimuksesta ja suunnittelusta vastaava johtaja Mikko Kautto uskoo, että gallupin vastaajat arvioivat eläkejärjestelmän oikeudenmukaisuutta omista näkökulmistaan.

– Mutta jos kysymystä ajattelee sitä kautta, ovatko säännöt samat eri sukupolville, niin eihän siinä ole kuin yksi oikea vastaus ja se on ei. Eivät säännöt ole samat.

Myös Hiilamo uskoo vastaajan oman elämäntilanteen vaikuttavan gallupissa annettuun vastaukseen.

Lisää aiheesta

– Nuoret ovat huolissaan siitä, että he maksavat korkeita maksuja, mutta eivät tiedä, mikä eläkkeen taso on. Vanhemmissa ikäluokissa huolettaa taitettu indeksi ja eläkkeiden palkkoja kovempi verotus, Hiilamo pohtii.

Juuri ennen eläkeikää ollaan kaikkein kriittisimpiä.

Gallup-tulos voi kertoa myös siitä, ettei eläkejärjestelmää tunneta hyvin.

– Eläkejärjestelmä on epäonnistunut aika pahasti viestinnässä. Asiantuntijat ovat tehneet hyvää työtä ja järjestelmä saa kansainvälisissä arvioissa korkeita arvosanoja, mutta kansalaiset eivät koe sitä oikeudenmukaiseksi, Hiilamo sanoo.

Sukupuoli ei juuri vaikuta siihen, miten eläkejärjestelmään suhtautuu.

Ikäryhmistä epäreiluimpana järjestelmää pitävät 45–59-vuotiaat, joista 75 prosenttia kokee, ettei eläkejärjestelmä kohtele eri sukupolvia tasapuolisesti. Heistä vain harva pitää järjestelmää oikeudenmukaisena.

– Olemme tutkineet luottamusta eläkejärjestelmään ja havainneet saman ilmiön, että juuri ennen eläkeikää ollaan kaikkein kriittisimpiä, Kautto kertoo.

Myönteisimmin eläkejärjestelmään suhtautuvat yli 70-vuotiaat, joista peräti neljännes pitää järjestelmää oikeudenmukaisena ja selvästi muita ikäryhmiä harvempi kokee järjestelmän epäreiluksi.

– Kaikissa ikäluokissa on paljon tyytymättömyyttä. Laskelmista voidaan kuitenkin osoittaa suurten ikäluokkien ja heitä vanhempien osalta, että jos tarkastellaan palkasta perittyjä eläkemaksuja suhteessa eläke-etuuksiin, niin he ovat olleet tässä voittajia, Hiilamo sanoo.

Mielipiteet jakautuvat vahvasti puoluekannan mukaan.

Mikko Kautto uskoo vanhimpien vastaajien tyytyväisyyden johtuvan pitkästä perspektiivistä.

– Ehkä he suhteuttavat tilannetta ja omaa asemaansa aikaisempaan eli siihen, millainen tilanne vallitsi esimerkiksi heidän vanhempiensa aikaan. He muistavat ajan, jolloin Suomi oli tosi köyhä ja eläkkeet vähäisiä.

Ammattiryhmistä kriittisimpiä ovat muut toimihenkilöt ja työntekijät. Reiluimpana järjestelmää pitävät eläkeläiset, joista viidesosa pitää järjestelmää oikeudenmukaisena.

Mielipiteet jakautuvat vahvasti puoluekannan mukaan. Epäoikeudenmukaisimpana eläkejärjestelmää pitävät vihreiden, sinisten, perussuomalaisten ja SDP:n kannattajat. Reiluimmaksi sen kokevat keskustan, kokoomuksen ja vasemmistoliiton äänestäjät.

SDP:n kannattajista peräti 70 prosenttia on sitä mieltä, että eläkejärjestelmä kohtelee epäoikeudenmukaisesti eri sukupolvia. Vain 11 prosenttia pitää järjestelmää tasapuolisena.

Juttua korjattu klo 13.19. Vihreiden kannattajien enemmistö pitää eläkejärjestelmää epäoikeudenmukaisena toisin kuin jutussa väitettiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE