Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

USU: yliopistojen rahankeräys on sujunut kangerrellen

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Valtaosa yliopistoista on jäämässä vastinrahakeräyksen tavoitteistaan, Uutissuomalaisen (USU) kyselystä ilmenee.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kahden vuoden keräysajasta on jäljellä enää noin seitsemän kuukautta.

Kolmestatoista yliopistosta vain neljä on tähän mennessä kerännyt lahjoituksia useamman miljoonan euron edestä, vaikka useiden yliopistojen tavoitteena on ollut kerätä noin 4-5 miljoonaa.

Yliopistot saavat vastinrahakeräysjärjestelmässä valtiolta rahaa suhteessa hankittuihin lahjoituseuroihin.

Lahjoittajien saaminen on yliopistojen vastauksien mukaan ollut tällä kertaa haastavampaa kuin kahdella aiemmalla vastinrahakierroksella. Yhtenä syynä odotettua heikommille lahjoitusmäärille pidetään epävarmaa taloustilannetta.

Eniten lahjoituksia on kerännyt Jyväskylän yliopisto.

Varainhankintakampanjoita on yliopistojen mukaan myös ollut vaikeampi toteuttaa korona-aikana, sillä lahjoittajia ei ole ollut mahdollista tavata kasvotusten. Yliopistot kritisoivat lisäksi vastinrahamallin tiukkoja sääntöjä, jotka saattavat osaltaan rajoittaa lahjoitusten saamista.

Uutissuomalaisen tekemän kyselyn mukaan kappalemääräisesti eniten lahjoituksia tekevät yksityishenkilöt, jotka lahjoittavat pääsääntöisesti pieniä summia. Lahjoitusten koko vaihtelee kahdesta eurosta useisiin miljooniin.

Tähän mennessä eniten lahjoituksia on Uutissuomalaisen mukaan kerännyt Jyväskylän yliopisto, jonka keräystilille on kertynyt 4,6 miljoonaa euroa. Suuressa keräysmäärässä näkyy vahvasti yksityishenkilöltä saatu neljän miljoonan euron lahjoitus.

Helsingin yliopiston keräystilillä on tällä hetkellä noin 3,3 miljoonaa euroa, mutta summa lähes tuplaantuu, mikäli mukaan lasketaan tiedossa olevat lahjoitukset. Myös Hanken Svenska handelshögskolan ja Åbo Akademi ovat onnistuneet keräämään yli kolme miljoonaa euroa.

Uutissuomalaisen kyselyyn vastasivat kaikki Suomen yliopistot.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE