Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uudella EU-komissiolla sata päivää kasassa – suomalaismepeiltä tulee sekä kehuja että moitteita

Koronaviruksen leviäminen Euroopassa sekä Kreikan ja Turkin rajatilanteen kiristyminen veivät suurimman huomion, kun EU-komissio esitteli maanantaina ensimmäisten sadan päivän saavutuksiaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen huomautti, että sata päivää sitten esillä oli vaikeita asioita, mutta puheenaiheet olivat hieman erilaisia kuin nyt. Silloin esimerkiksi EU:n ja Turkin välisestä sopimuksesta ei juuri puhuttu, vaikka maahanmuutto olikin esillä.

Muitakin suuria muutoksia on mahtunut komission alkukauteen. Komission aloittaessa joulukuun alussa EU:ssa oli vielä 28 jäsenmaata, mutta tammikuun lopussa brexit toteutui ja Britannia erosi virallisesti unionista.

Neuvottelut Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta alkoivat viime viikolla. Merkittävää edistystä pitäisi saavuttaa jo heti seuraavien sadan päivän aikana, sillä neuvottelujen etenemistä arvioidaan kesäkuussa.

Noustessaan EU-komission puheenjohtajaksi, saksalainen Ursula von der Leyen luetteli pitkän listan asioita, joita hän aikoi ensimmäisten sadan päivän eli noin kolmen kuukauden aikana toteuttaa. Paperilla von der Leyen onkin onnistunut ruksimaan yli toteutettuja kohtia.

Kun STT kysyi joukolta suomalaisia europarlamentaarikkoja arvioita komission onnistumisesta, moni kehui kunnianhimon tasoa. Komissio on esitellyt muun muassa laajan vihreän kehityksen ohjelman sekä suuntaviivoja tekoälyn sääntelyyn.

Tavoitteita on maalattu suurella pensselillä, mutta varsinaisia lainsäädäntöehdotuksia on esitelty vähemmän.

Lisää aiheesta

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala näkee kuitenkin, että laaja-alaisuudessa on etunsa.

– Komissio on aivan selvästi oivaltanut sen, että me emme voi enää ratkaista yhtä asiaa kerrallaan, vaan pitää katsoa laajempia ilmiöitä, Hautala sanoo.

Hänen mukaansa konkreettisten esitysten puutteen vuoksi ei voi vielä olla täysin luottavainen siihen, asiat etenevät niin kuin komissio on kaavaillut.

Miapetra Kumpula-Natri (sd.) pitää hyvänä komission lähestymistapaa ilmastotoimiin ja siihen, että suunnitteilla on oikeudenmukaisen siirtymän rahasto, jolla pyritään tukemaan niitä alueita, joissa fossiilisista energianlähteistä luopuminen voi aiheuttaa esimerkiksi työpaikkojen menetyksiä.

Keskustan Elsi Katainen sanoo, että vihreän kehityksen ohjelman esittely jäi vajaaksi biotaloudessa ja puurakentamisessa. Katainen korostaa, että ne ovat tärkeä osa kiertotaloutta ja hiilineutraaleja ratkaisuja.

Vaikea kysymys on myös maahanmuutto.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ei puolestaan näe komission alkukaudessa paljoa kehuttavaa. Hänen mukaansa komissiolta uupuu selkeä strateginen näkemys Euroopan tulevaisuudesta.

Suomalaismepit näkevät myös puutteita komission geopoliittisissa pyrkimyksissä. Von der Leyenin komissio on luvannut olla “geopoliittinen komissio”, mutta määritelmä on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä.

Henna Virkkunen (kok.) pitää geopoliittisen lähestymistavan luomista vaikeana, koska jäsenmaiden kannat ovat hajallaan ulkopoliittisissa päätöksissä.

Vaikea kysymys on myös maahanmuutto. Kevään aikana komissiolta odotetaan uutta esitystä EU:n yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta.

– Sen saaminen läpi jäsenmaissa vaikuttaa todella vaikealta, Virkkunen arvioi.

STT–Heta Hassinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE