Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Uuden-Seelannin moskeijaiskusta syytetty tunnusti kaiken

Lehtikuva

Uuden-Seelannin tuhoisista moskeijaiskuista syytetty mies on yllättäen myöntänyt syyllisyytensä kaikkiin rikoksiin, joista häntä syytetään, kertoo poliisi.

Demokraatti.fi/STT

29-vuotias australialaismies on myöntänyt syyllistyneensä 51 murhaan, 40 murhan yritykseen ja terroristiseen tekoon osallistumiseen. Hän tunnusti videoyhteyden välityksellä vankilasta Aucklandista oikeuden istunnossa, joka oli pantu pystyyn Christchurchissa pikavauhtia.

Mielenmuutos oli täyskäännös, sillä aiemmin mies on kiistänyt kaikki syytteet. Moskeija-ampumisia koskevan oikeudenkäynnin oli määrä alkaa kesäkuun alussa. Australialaismies on ollut koronaviruspandemian vuoksi poikkeuksellisen tiukassa eristyksessä, kirjoittaa Sydney Morning Herald.

Valkoisen ylivallan kannattaja

Mies hyökkäsi viime vuoden maaliskuussa kahteen moskeijaan perjantairukousten aikaan Christchurchissa ja surmasi kymmeniä ihmisiä.

Ampuja on itse kuvaillut itseään valkoisen ylivallan kannattajaksi ja julkisti iskujen yhteydessä äärioikeistolaisen ja islaminvastaisen manifestin. Hän lähetti iskunsa suorana internetiin Facebookin Live-palvelun kautta. Yritys kiristi ampumisen jälkeen suorien verkkolähetysten sääntöjä.

Iskun jälkeen Uusi-Seelanti kiristi aselakejaan. Kansakuntaa järkyttänyt joukkosurma johti myös siihen, että suuri määrä ihmisiä luopui vapaaehtoisesti aseistaan osana niiden takaisinosto-ohjelmaa. Sen tarkoituksena on hävittää puoliautomaattiset ampuma-aseet koko maasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE