Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Uuden-Seelannin tulivuorenpurkauksen kuolonuhreja etsitään vedestä, poliisin mukaan sukellusolosuhteet ovat ”ainutlaatuisia ja haastavia”

Lehtikuva

Uudessa-Seelannissa sukeltajat etsivät kahta ruumista merestä läheltä White Island -saarta, jossa purkautui tulivuori maanantaina. Yhden ruumiin on havaittu olevan vedessä. Ruumiiden paikantamisessa käytetään apuna myös ilmakuvaa.

Rane Aunimo

Poliisin mukaan sukellusolosuhteet ovat ”ainutlaatuisia ja haastavia”, sillä näkyvyys vedessä on nollasta kahteen metriin.
Pelastajat eivät ole aikeissa palata saarelle lauantaina, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Perjantaina Uuden-Seelannin erikoisjoukot saivat kuljetettua kuusi ruumista pois saarelta. Operaatio oli vaarallinen, sillä tulivuoren on arveltu purkautuvan lähipäivinä uudelleen.

Tulivuori purkautui maanantaina, jolloin saarella oli lähes 50 ihmistä. Purkauksessa uskotaan kuolleen ainakin 16 ihmistä. 28 ihmistä on yhä tehohoidossa Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Heistä 21 on yhä kriittisessä tilassa.

Saarta tarkkailevien tutkijoiden mukaan uuden purkauksen mahdollisuus viikonlopun aikana on vähenemässä, mutta riski on yhä olemassa.

– Uusien laskelmien mukaan on olemassa 35–50 prosentin riski uudelle purkaukselle, tulivuorenpurkauksen riskejä arvioiva tutkija Natalia Deligne sanoo.

Ensimmäinen uhri on tunnistettu

Lauantaina poliisi tunnisti ensimmäisen uhrin, joka oli 21-vuotias australialainen nainen. Hän oli vieraillut saarella isänsä ja isosiskonsa kanssa.

Kuolemansyytutkijat yrittävät tunnistaa perjantaina saarelta tuotujen uhrien ruumiit Aucklandissa, kirjoittaa australialainen ABC News. Poliisi kerää mahdollisista uhreista tietoa, jota verrataan ruumiinavausten tuloksiin.

– Tämä on pitkä ja monimutkainen prosessi, ja yritämme palauttaa läheiset mahdollisimman pian perheilleen, poliisin edustaja John Tims sanoi BBC:n mukaan.

Pääministeri kehottaa viettämään hiljaisen minuutin uhrien kunniaksi

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on kehottanut viettämään hiljaisen minuutin maanantaina kello 14.11 paikallista aikaa tulivuorenpurkauksen uhrien kunnioittamiseksi.

– Yhdessä voimme ilmaista suruamme kuolleiden ja loukkaantuneiden puolesta, ja osoittaa tukeamme heidän surevia perheitään ja ystäviään kohtaan, Ardern sanoi.

Hiljaisen minuutin on tarkoitus alkaa tasan viikko tulivuorenpurkauksen alkamisen jälkeen.

Useimmat saarella olleet ihmiset olivat turisteja Australiasta, Yhdysvalloista, Britanniasta, Kiinasta, Saksasta, Malesiasta ja Uudesta-Seelannista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
17.9.2020
Työtöntä kannattaakin auttaa eikä rangaista – uusi malli ei ota heiltä, joilla ei ole otettavaa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE