Turva – Hymy

Uudenlainen taidemuseo elävöittää Helsingin keskustaa

Kuva: Jari Soini
Museojohtaja Kai Kartio uskoo, että uuden taidemuseon sisällöistä erityisesti keinotodellisuus ja pelimaailma kiinnostavat nuorta yleisöä.
UUSI AMOS
Taidemuseo-kulttuurikeskus muodostuu Lasipalatsista
ja elokuvateatteri Bio Rexistä.
Näyttelytilat, n. 2 000 m2 rakennetaan kokonaisuudessaan Lasipalatsin alle.
Rakennustyöt aloitetaan näillä näkymin vuodenvaihteessa 2015/16
Arvioitu valmistumisaika 2017/18 vaihteessa
Pääsuunnittelija arkkitehti Asmo Jaaksi (Arkkitehdit JKKM) (aiempia töitä mm. Seinäjoen kirjasto Apila, Turun pääkirjasto).
Föreningen Konstsamfundet rahoittaa kokonaisuudessaan uuden museon rakentamisen ja ylläpidon.

 

 

Parin vuoden päästä Helsingin ydinkeskustaan nousee – eipäs nousekaan – vaan kaivautuu, laskeutuu maan uumeniin, uusi taidemuseo.

– Siitä tulee arkkitehtonisesti erittäin vaikuttava tila, museojohtaja Kai Kartio sanoo.
Ollaan hänen työhuoneessaan Yrjönkadulla, missä nykyinen Amos Andersonin taidemuseo sijaitsee.
Uusi Amos, tai mikä nyt tuoreen taidemuseon nimeksi tuleekaan, rakennetaan vain 50 metrin päähän vanhasta museosta, Lasipalatsin alle.

– Lasipalatsi tavallaan sitoo Kampin alueen taidemuseot yhdeksi kokonaisuudeksi.
Kartio puhuu ”klusterista” – Helsinki-Museum -maailmasta jonka tulevaisuudessa muodostavat Tennispalatsi, Taidehalli, Kiasma ja Lasipalatsin uusi taidemuseo.

Uutta ilmaisua keinotodellisuudesta

Avointa tilaa ilman kiinteitä väliseiniä. Pehmeitä, orgaanisia muotoja, Kartio kuvailee uusien näyttelytilojen muotoja.
Havainnekuvissa tilan seinät kaartuvat paikoin luolamaisesti. Vaikutelma ei museojohtajan mukaan kuitenkaan tule olemaan sellainen, että laskeuduttaisiin maan alle. Ja mikä olennaista – tilasta tehdään mahdollisimman muuntelukelpoinen, jotta siellä voidaan kokeilla uusiakin taidemuotoja.

– Me rakennetaan kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Eikä kukaan voi tietää mitä kuvataide tai visuaalinen kulttuuri ylipäätään tulee olemaan vaikka 30 vuoden kuluttua.

Kartio uskoo, että esimerkiksi virtual reality eli keinotodellisuus tulee tarjoamaan uudenlaisia ilmaisukeinoja, haasteita ja elämyksiä taiteessa.

– Perinteiset mediat, kuten maalaus, valokuva, grafiikka ja kuvanveisto tulevat ilman muuta jatkumaan sen rinnalla, hän sanoo.

Kartion visioissa myös kuvataide ja pelimaailma sulautuvat ainakin jossain määrin yhteen.
– Keinotodellisuuden tekninen kehityshän menee pitkälti pelimaailman taloudellisten resurssien myötä. Tekniikkaa kehitellään, koska se on kannattavaa.
Kartion mukaan se, että sisältö tällä hetkellä on ”90 prosenttisesti roskaa” ei tarkoita sitä, että näin olisi tulevaisuudessakin. Sisältöjäkin aletaan kehittää entistä haastavammiksi.

Vanhat maestrotkin olisivat innostuneet

Tulevaisuuden taidemuseon valtaavat siis jättimäiset tietokoneruudut? Tai sinne kävellään virtuaalilasit päässä?

Ei välttämättä näin, Kartio sanoo. Tekninen kehityshän menee niin nopeasti eteenpäin, ettei kukaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
– Ja juuri sen takia me teemme uuden museon tilan niin avoimeksi ja vapaaksi kuin mahdollista.
– Että tila ei rajoittaisi sitä, mitä tulevaisuudessa tehdään. Jo silloin kun me avataan vuonna 2018, maailma on toisennäköinen.

Näin puhuu mies, jonka tausta on , kuten hän itse määrittelee, ”vanhassa taiteessa”. Kartio on aiemmin johtanut Turun taidemuseota ja sitä ennen Sinebrychoffin taidemuseota. Amos Andersonia hän on luotsannut vuodesta 2001.

– Vanha taide auttaa nykytaiteen kanssa toimimisessa, se tuo perspektiiviä, hän sanoo.

Kartio on myös vakuuttunut, että vanhan ajan taiteilijatkin olisivat olleet hyvinkin innostuneista virtuaalitodellisuudesta.
No, tarkemmin ajatellen, miksei. Olihan esimerkiksi Leonardo da Vinci kiinnostunut taiteen ohella kaikenlaisista uusista keksinnöistä…
Niin, ja tai joku Giulio Romano, Kartio mainitsee. Italiassa Mantovan Palazzo Te:n jättiläissali on hänen mukaansa maailman ensimmäisiä kokonaisvaltaisia taideteoksia.

– Se on sali, missä esitetään maailmanloppua, sali ikään kuin kaatuu kävijän päälle.

Nuorista uutta yleisöä

Uuteen Amokseen halutaan houkutella mahdollisimman paljon nuorisoa, siis ei niitä tyypillisiä museokävijöitä. Kartio uskoo, että juuri keinotodellisuus ja pelimaailma ovat niitä vetonauloja, joilla nuoria saadaan houkutelluksi. Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen kanssa on jo vireillä yhteistyötä.
Mutta ei perinteisiäkään kävijöitä aiota unohtaa. Uskollisimpiahan ovat yleensä, kuten kulttuuririennoissa muutenkin, keski-ikäiset naiset.

– Meillä tulee olemaan esillä myös vanhempaa kuvataidetta, suomalaista ja kansainvälistä, museojohtaja lupaa.

Lasipalatsin näyttelytilat tarjoavat niinikään uudenlaiset tekniset edellytykset arkeologisille näyttelyille. Niissä Amos Andersson on Kartion mukaan ollut edelläkävijänä pääkaupunkiseudulla.
– Niille on suuri tilaus, ne ovat olleet mahdottoman suosittuja.

Guggeheim-ajoitus oli sattumaa

Se, että Amoksen museohanke virisi samoihin aikoihin, kun Helsingissä käytiin kiivasta debattia Guggenheim-suunnitelmasta, oli Kartion mukaan puhdas sattuma. Toisaalta yhdysvaltalaisten projekti on hänen mukaansa tavallaan siivittänyt Amosta.

– Tietysti koko Guggenheim-keskustelu on monilla tahoilla johtanut siihen, että Helsinkiin tarvitaan joka tapauksessa uudenlainen, iso taidemuseo.

Projekteissa on kuitenkin hyvin paljon eroja.
– Se olennaisin on, että meillä rahoitus on kunnossa ja tämä hanke toteutuu.

Amos Andersonin uusi taidemuseo rahoitetaan kokonaisuudessaan yksityisellä rahalla eli Konstsamfundetin varoilla. Se on yhdistys, jolle liikemies Anderson testamenttasi omaisuutensa.
Guggenheimin rahoitus on auki eikä Helsingin kaupunki ole tehnyt päätöstä, että museo rakennetaan.

Kartion mukaan myös Guggenheimin konsepti on erilainen.
– Se tähtää ennen kaikkea risteilyturisteihin.

Amoksella uskotaan, että matkailijat kyllä löytävät ydinkeskustaan Lasipalatsiin.
– Mutta ennen kaikkea me pyrimme siihen, että ollaan pääkaupunkiseudun asukkaille mahdollisimman helposti saavutettavissa.

Tarvitaanko Helsinkiin sitten vielä Guggenheimia?
– Ilman muuta se vahvistaisi Helsinkiä kuvataidekaupunkina. Mutta siihen tarvitaan joku yksityinen rahoittaja.

 

Suomen yritysmaailma ei enää suosi taiteita

Liikemies Amos Anderson oli antelias kulttuurin ja taiteen tukija jo eläessään. Nykyaikana tällaisista persoonallisuuksista Suomessa ei juuri kuule.
Mihin kaikki mesenaatit eli taiteen ystävät ja taloudelliset tukijat ovat Suomesta kadonneet?

– On totta että meillä ei ole samanlaista mesenaattikulttuuria kuin ennen vanhaan, Kai Kartio sanoo.
Usein siellä, missä se kukoistaa kulttuurilahjoituksilla on verovähennysoikeus, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa. Kartion mielestä tämä ei kuitenkaan yksinomaan ole syy siihen, että mesenaatit Suomessa loistavat poissaolollaan. Kyse on pikemminkin siitä, että rikkaat eivät halua tuoda itseään esille.

– Nykyaikana on muodostunut perinne, että varakkuudesta ollaan hyvin diskreettejä.

Kartio ei usko että kyse on taiteen arvostuksen puutteesta, vaikka tahtoa sijoittaa kulttuuriin meillä näyttää puuttuvan.
Myös yritysmaailma on kääntänyt selkänsä taiteilijoille. Tässä on tapahtunut suuri muutos. Ennenvanhaan suuryritykset sijoittivat paljon rahaa taiteeseen. Esimerkiksi liikepankeille oli Kartion mukaan kunnia-asia olla suuria taiteenostajia.
– Nyt taidetta keräileviä yrityksiä on Suomessa enää hyvin vähän, jos ollenkaan.
Tässäkin Suomi poikkeaa muusta Euroopasta.

– Muualla juuri finanssiala on aika suuri taiteenostaja, eivät ainoastaan yksityishenkilöt vaan myös yritykset. Esimerkiksi Deutsche Bank kerää aktiivisesti taidetta koko ajan.

Amoksen nimi näkyville

Mutta löytyy Suomestakin vielä muutamia merkittäviä taiteen keräilijöitä, Kartio sanoo. Tosin ne muutamatkin haluavat mieluiten pysyä julkisuudelta piilossa.
Toisin oli ennen vanhaan.

– Esimerkiksi Amos oli hyvin mielissään, että hänen mesenaattiutensa todellakin huomattiin. Ja siinä mielessä olemme vakuuttuneita, että hän olisi ihastunut hankkeeseen, Kartio toteaa uuden museon rakentamisesta.

Selvää hänestä on myös, että Amos Anderson olisi halunnut nimensä näkyvästi esille Mannerheimintielle Lasipalatsiin.
Ja sen hän myös tulee saamaan, museonjohtaja lupaa.

Vaikka vielä ei ole päätetty, mikä uuden taidemuseon tai kulttuurikeskuksen nimeksi tulee.
– Joka tapauksessa oli nimi mikä tahansa niin Amos on siinä keskeisesti esillä.

Tuula Haatainen: ”Haluan olla ääni niille ihmisille, joiden ääni ei muuten kuulu”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen piti yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden kysymykset esillä Ylen vaalitentissä torstai-iltana.

Eriarvoistuminen, ilmastonmuutos, koulutus ja osaamisen kestävyysvaje olivat mukana.

– Maailmalla vallitseva eriarvoistumiskehitys, ilmastonmuutos ja naisten ja tyttöjen aseman parantaminen olisivat keskeisessä asemassa työssäni presidenttinä, Haatainen sanoi.

– Haluan olla ääni niille ihmisille, joiden ääni ei muuten kuulu. Puhun asioista, jotka olisivat jääneet katveeseen, jos en olisi ehdokkaana, hän totesi.

Muita poimintoja Tuula Haataiselta:

– Aikamme suurin turvallisuusuhka on ilmastonmuutos.

– Turvallisuutemme kulmakivi on konfliktien ennaltaehkäisy vuoropuhelun avulla, sillä sitä on diplomatia.

– Meidän ei pidä irrottautua kansainvälisistä sopimuksista eikä haikailla menneisyydyen asejärjestelmien perään. Meidän on uskallettava ajaa uusia rajoitteita ydinaseille.

– Terrorismin ja ääriliikkeiden juurisyyt ovat yhteiskuntien epätasa-arvossa ja kansalaisten osattomuudessa. Näitä ongelmia ei ratkaista aseilla.

Suomen kovenevassa ilmapiirissä kiristetään toimeentuloa niiltä, jotka eivät löydä työtä.

– Kun kaikki osallistuvat tasavertaisesti, ja oikeusvaltion periaatteita kunnioitetaan, asiat ovat paremmin Suomessa ja muualla maailmassa, sanoi Haatainen.

– Suomen kovenevassa ilmapiirissä kiristetään toimeentuloa niiltä, jotka eivät löydä työtä. Säästetään osaamisesta ja säästetään koulutuksesta – perustasta, jolle yhteiskuntamme on yhdessä rakennettu.

– Syrjäytyminen ei häviä ojentamalla.

– Meidän pitää asettaa tavoitteet korkealle niin EU:ssa kuin YK:ssakin. Suomella on kykyä toimia kokoaan suurempana vaikuttajana.

– Suomi päättää asioistaan itse. Piste.

– Jokaisella on maanpuolustustahto korvien välissä vain silloin kun on jotain puolustettavaa. Presidentin sanoessa ”kansalaiset, medborgare”, aivan jokaisella kuulijalla pitää olla tunne: minä olen osa tätä kansaa, minua arvostetaan ja minua kuunnellaan.

Jokaisella meistä on ääni, Haatainen muistutti.

– Jokaisen kuuluu sitä käyttää. Meillä on keinot tehdä yhdessä maailmasta parempi paikka. Minulla on sydäntä sanoa. Suomalaiset, teillä on sydäntä valita, hän päätti.

Linkki Tuula Haataisen seitsemän minuutin mittaiseen puheeseen Ylen sivulla.

”Minulla on sydäntä sanoa, teillä on sydäntä valita” – Haataisen sisääntulo sähköisti Yle-studion

Kuva: Meeri Koutaniemi

Ylen presidentinvaalitenttien sarja päättyi torstai-iltana, kun SDP:n ehdokas Tuula Haatainen saapui yleisön eteen Helsingin Pasilaan.

Se oli vahva, energinen sisääntulo.  Ehdokas Haatainen sinisessä sähköisti studion.

– Mina puhun, Haatainen aloitti.

– Kun Miina Sillanpää, ensimmäinen naisministerimme puhui itsenäisyytemme alkutaipaleella yksinhuoltajaäitien asemasta, eduskunnassa kiellettiin häntä puhumasta asiasta, koska sellainen ei sopinut arvokkaaseen saliin. Että pienten ihmisten asiat eivät sinne kuuluneet.

Haatainen jatkoi, että Miina nousi pystyyn ja sanoi:

– Mutta minä puhun nyt.

– Minulle sanottiin viime syksynä monta kertaa, että puhun vääristä asioista, kun määrittelin laajan turvallisuuspolitiikan rakennuspalikoita, Haatainen vertasi.

– Minulle sanottiin, että olen ehdolla väärissä vaaleissa, kun puhun tyttöjen koulutuksesta tai naisten osaamisesta alikäytettynä voimavarana.

Haataista opastettiin myös, että presidentinvaaliin ei kuulu keskustelu yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta.

Hän sanoi kokevansa ylpeyttä, että sai puhua kuulijoille tänä iltana juuri näistä asioista.

Ja sen Tuula Haatainen teki.

– Presidenttiä ei valita menneille vaan tuleville vuosikymmenille, Haatainen painotti.

– Näissä vaaleissa on keskusteltava aikamme suurista haasteista ja presidentin roolista niiden ratkaisijana.

Yli puoli miljoonaa suomalaista on äänestänyt – naiset liikkeellä miehiä aktiivisemmin

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestystä postin ennakkoäänestyspisteellä Helsingissä keskiviikkona.

Jo reilusti yli puoli miljoonaa ihmistä on käyttänyt äänioikeuttaan presidentinvaaleissa. Oikeusministeriön tulospalvelun mukaan ääniä oli iltakahdeksaan mennessä annettu yli 521 000.

Toisena päivänä ennakkoäänestäjiä kertyi kaikkiaan liki 246 000, hiukan vähemmän kuin eilen, joka oli ensimmäinen äänestyspäivä.

Äänestysprosentti oli iltakahdeksalta 12,3 prosenttia.
Kuusi vuotta sitten äänestysprosentti oli toisen päivän jälkeen 10,7 prosenttia, kaksitoista vuotta sitten 11,7.

Satakunnan ja Lapin vaalipiirien äänestäjät ovat olleet vilkkaimmin liikkeellä. Satakunnassa äänestysprosentti on noussut yli 16 prosentin, Lapissa yli 15 prosentin. Naiset ovat olleet liikkeellä miehiä aktiivisemmin. Naisten äänestysprosentti oli 13,4 prosenttia, miesten hiukan yli 11 prosenttia.

1918 synkkiä aikoja kuvannut kirjailija Kjell Westö vetoaa: ”Älkäämme koskaan enää toistako menneisyyden erehdyksiä”

Kuva: Marja Luumi

Helsingin historiaan vuonna 1918 pureudutaan erityisesti talojen kautta valokuvanäyttelyssä ”Talot vieraiden käsissä”, joka avattiin torstaina Helsinki Congress Paasitornissa. Pääosassa ovat erityisesti Helsingin työväentalo ja Katajanokan upseerikasino, jotka kokivat kovia synkkänä ajanjaksona.

Kirjailija Kjell Westö kertoi näyttelyn avajaisissa olevansa hyvin vaikuttunut, että päällisin puolin hyvinkin eri taustoista ponnistavat tahot järjestävät kansalaissodan tapahtumista yhteisen näyttelyn.

Westö on itse kirjoittanut erityisesti romaaneissaan Missä kuljimme kerran ja Kangastus 38 valokuvanäyttelyn kuvaamista ajoista. Hän kiinnostui vuosien 1917–1918 tapahtumista osittain siksi, että hänelle ei koululaisena tai nuorena opiskelijana kerrottu läheskään koko totuutta näistä vuosista. Kouluja hän ei halua moittia.

– En usko, että olisin 1960–70 tai edes 1980-luvulla edes saanut kiihkotonta ja täysin avointa selontekoa näistä ajoista muualtakaan, Westö huomautti.

Hän uskoo, että surullisen ajanjakson muistaminen ja katsominen kirkkain silmin on ollut vaikeaa kaikille katsantokannoista riippumatta.

– Sisällissodan tapahtumien tunnustaminen, se että puolin ja toisin toimimme niin kuin toimimme, oli pitkään lähes ylivoimaista.

Työväentalon juhlasalin takaosa näytti tältä pommituksen jälkeen huhtikuussa 1918. (Helsingin kaupunginmuseo / Ivan Timiriasew)

Westön huomio kiinnittyi erääseen asiaan, kun hän kiinnostui yhä kiihkeämmin kansalaissotaan ja sitä edeltävään aikaan. Se oli tapa, jolla koko 1910-luvun ajan mustamaalattiin vastapuolta.

– Kun ihmiset kaivautuvat henkisiin juoksuhautoihinsa, vastapuolta ei enää kuunnella. Näin kävi silloinkin. Vastapuolta ei enää nähty täytenä ihmisenä hyvine ja huonoine puolineen. Kummallakin puolella viljeltiin pahoja taruja vastapuolesta, kylvettiin kauhua ja halveksuntaa, luotiin irvikuvia, joita alettiin uskoa todeksi.

Kirjailija muistutti, että juuri tämä tie johtaa väkivaltaan ja sotiin.

Ruotsiksi kirjoittava Westö käy hyvin usein puhumassa kirjoistaan Ruotsissa. Ruotsalaiset kysyvät häneltä usein, miksi suomalaiset ovat niin pragmaattisia, käytännöllisiä.

– Miksi suosimme kriisin aikoina niin laajoja hallituspohjia ja miksi keskustelemme useimmiten niin rauhallisesti, ruotsalaiset ihmettelevät hänen mukaansa.

Westöllä on vastaus:

– Meillä on kenties kollektiivisessa muistissa, kuinka käy, kun solvaat ja aliarvioit poliittista vastustajaasi tarpeeksi.

Hänen mielestään tämä pragmatismi ja suomalaisten kyky eheytyä – joskin vaikean kautta – pitäisi muistaa myös näinä täysin erilaisina aikoina, ”joina moni varoittaa kuplissa elämisen, eriarvoisuuden ja yhteiskunnan pirstaloitumisen vaaroista”.

– Älkäämme siis koskaan enää toistako menneisyyden erehdyksiä. Kuunnelkaamme toinen toisiamme.

Haaveena olisi kirjoittaa romaani välirauhan ajoista.

Westö painottaa, ettei ole koskaan synkkiä aikoja kuvanneissa romaaneissaan halunnut hakea syyllisiä. Hän on vain halunnut kuvata ihmisen kärsimystä sota-aikoina.

– Sitä miten julma ja turha jokainen sota on, ja miten aivan erityisen turha on sellainen sota, jossa naapuri kääntyy naapuria vastaan, joskus jopa veli veljeä vastaan.

Hänen romaaneissaan keskiössä ovat aina ihmiset erheineen ja hyveineen, pahoine ja hyvine tekoineen.

– Me sorramme, kapinoimme, sodimme, solmimme rauhat ja nuolemme haavojamme. Mutta kaikkein tärkeintä on se, että miten tämä näyttely on tehty – eli yhdessä.

Westö paljasti Demokraatille, että haaveena olisi kirjoittaa romaani välirauhan ajoista.

– Jos sinne mennään, sitten väkisinkin palaan takaisin myös kansalaissotaan, koska aikaväli on niin lyhyt. Mutta katsotaan, onnistunko.

Taudit jylläsivät ensimmäisen maailmansodan aikana. Kuvassa potilaita ja henkilökuntaa Suomen kaupunkien liiton ylläpitämässä sotilassairaalassa Linnankadulla. (Helsingin kaupunginmuseo / Eric Sundström)

20 historiallisen valokuvan näyttely on esillä Paasitornissa kesäkuuhun asti ja siirtyy elokuussa Katajanokan kasinolle, jota remontoidaan parhaillaan entistä ehommaksi.

Paasitornin (Helsingin työväentalon) suunnitteli arkkitehti Karl Lindahl ja sen on valmistumisesta vuonna 1908 saakka omistanut Helsingin työväenyhdistys. Katajanokan upseerikasino taas rakennettiin venäläisen upseeriston käyttöön arviolta vuonna 1913. Kasinon omistavat Katajanokan upseerikerhon kautta suomalaiset upseerijärjestöt.

 

Paasitorni joutui vieraisiin käsiin, kun punakaarti majoittui työväentalolle yhdistyksen vastusteluista huolimatta. 26. tammikuuta 1918 nostettiin punainen lyhty talon torniin vallankumouksen alkamisen merkiksi. Helsingin taistelussa huhtikuussa työväentalon torni syttyi tuleen ja juhlasalin katto romahti saksalaisten tykkitulesta. Punainen Helsinki antautui 13. huhtikuuta ja työväentalo siirtyi saksalaisten haltuun.

Katajanokan upseerikasino joutui vieraisiin käsiin jo maaliskuussa 2017, kun kumoukselliset venäläiset matruusit valtasivat rakennuksen ja nostivat mustan anarkistilipun kasinon salkoon. Upseerikasino oli tammikuussa 1918 myös joitakin kuukausia punakaartin hallussa. Se siirtyi punaisen Helsingin antauduttua työväentalon tavoin saksalaisten haltuun.

Saksan joukot poistuivat Helsingissä ensimmäisen maailmansodan päätyttyä ja joulukuussa 1918 kumpikin talo palautettiin isännilleen.

Alma-tutkimus: Niinistön kannatus laskussa

Kuva: Lehtikuva / Seppo Samuli
Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio kävivät äänestämässä torstaina ennakkoäänestyksen toisena päivänä Munkkivuoren postissa Helsingissä.

Presidentti Sauli Niinistön kannatus on huvennut verrattuna joulukuussa julkaistuun mittaukseen, ilmenee Alma Median lehtien teettämästä kyselystä. Kantansa kertoneista vastaajista 58 prosenttia sanoi nyt aikovansa äänestää Niinistöä.

Joulukuussa Niinistöä kannatti kantansa kertoneista 70 prosenttia, ja kaikista vastaajista 64 prosenttia. Kaikki muut ehdokkaat paitsi vihreiden Pekka Haavisto ovat tammikuun puolella nostaneet kannatustaan verrattuna edelliseen Alma-tutkimukseen. Haavistoa tuki nyt 14 prosenttia.

Kovimman kirin on ottanut valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen, jonka kannatus on noussut kahdesta prosentista seitsemään prosenttiin.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari keräsi uudessa kyselyssä kuuden prosentin kannatuksen, keskustan Matti Vanhanen viisi prosenttia. SDP:n Tuula Haatainen ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen keräsivät molemmat neljä prosenttia ja RKP:n Nils Torvalds kaksi prosenttia.

Mahdollisella toisella kierroksella Niinistö voittaisi kaikki haastajansa selvin luvuin.

Alma Median tutkimuksen toteutti Tietoykkönen ja siinä haastateltiin yhteensä 1 500 vastaajaa 9.–16. tammikuuta. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Virhemarginaali on enimmillään 2,5 suuntaansa.

Juttua on täydennetty ehdokkaiden kannatusluvuilla ja tiedoilla tutkimuksen tekotavasta kello 20.43.