x

Uudenmaan demareilla 138 puoluekokousehdokasta – ”Saamme kunnon vaalit pystyyn”

Kuva: Jenni Lang
SDP:n Uudenmaan piirin järjestötoimitsija Pekka Tuuri toivoo mahdollisimman monen äänestävän netissä.

SDP:n Uudenmaan piirissä asetettiin 138 ehdokasta puoluekokousedustajista käytävään jäsenvaaliin. Uudeltamaalta valitaan Lahdessa 3.-5.2.2017 pidettävään puoluekokoukseen 63 puoluekokousedustajaa.

Uudenmaan piirin järjestötoimitsija Pekka Tuurin mukaan ehdokasmäärä on edellisvuosien tasolla. Edelliseen Seinäjoen puoluekokoukseen ehdokkaita asetettiin 150 ja sitä edeltäneeseen Helsingin kokoukseen 122. Vaalissa on käytössä 5 vaaliyhtymää, joiden kesken puoluekokouspaikat jakaantuvat.

– Saimme kaikkiin vaaliyhtymiin hyvän määrän ehdokkaita, joten saamme kunnon vaalit pystyyn, Tuuri toteaa.

18-vuotiaasta 81-vuotiaaseen

Puoluekokousedustajia valitaan suurimmasta Keski-Uudenmaan vaaliyhtymästä 16, Vantaalta 15, Länsi-Uudeltamaalta 13, Espoo–Kauniaisista 11 ja Itä-Uudeltamaalta kahdeksan. Tuuri kertoo, että ehdokkaiden keski-ikä on 49,9 vuotta.

– Nuorin ehdokas on 18-vuotias Siiri Peltonen Nurmijärveltä ja vanhin ehdokas 81-vuotias Jaakko Mauriala Espoosta, Tuuri kertoo.

Ehdokkaista miesoletettuja on 75 ja naisoletettuja 63.

Suosi nettiäänestystä

Nettiäänestys alkaa tänään perjantaina ja jatkuu 16.10. saakka. Pekka Tuuri kertoo, että ensimmäistä kertaa nettiäänestys toimii myös pankkitunnuksilla.

– Piirissä toivomme, että mahdollisimman moni käyttäisi äänioikeuttaan netissä. Postiäänestys on hidas ja raskas menetelmä. Jokainen postiäänestykseen käytetty euro on tavalla tai toisella poissa piirin muusta toiminnasta ja vaalityöstä, Tuuri muistuttaa.

Piirin puoluekokousehdokkaiden jäsenvaali koskee 4488 äänioikeutettua jäsentä. Ne äänioikeutetut, jotka eivät äänestäneet netissä, pääsevät äänestämään postiäänestyksen kautta 24.10.—6.11.2016.

Katso alla olevalta videolta ohjeet, miten netissä äänestetään.

 

Kop kop, kuntavaalit lähestyvät – SDP:n loppukiri käynnistyi ovelta ovelle koputtelulla

Kuva: kuvat kari hulkko
Lea Davitsainen kertoi Antti Rinteelle ja Anette Karlssonille, että sote-palveluiden tulevaisuus huolestuttaa.

SDP on koputellut ansiokkaasti ihmisten oville eri vaalien alla Ruotsin opin mukaisesti. Kevään kuntavaalit eivät ole poikkeus. Puolueen johto, muun muassa puheenjohtaja Antti Rinne, puoluesihteeri Antton Rönnholm, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta ja muut ehdokkaat eri puolilta Uuttamaata ja Helsinkiä valloittivat maanantaina Porvoon Kevätkummun alueen. Asiana oli luonnollisesti muistuttaa äänestämisen tärkeydestä.

Porvoo valikoitui ”iskun” paikaksi kaupungin kaksikielisyyden takia. Kevätkumpu taas on ollut Porvoon toiseksi paras äänialue demareille.
Ennen jalkautumista Rinne muistutti tärkeästä asiasta:

– Vaikka oven avaaja ei suhtautuisikaan positiivisesti, kohtelias käytös on muistettava.

Viime eduskuntavaalien alla Rinne koputteli yli 200 ihmisen ovelle ja hyvin pieni osa ei käynnistä kiitellyt. Hän toivoo, että demariehdokkaat kaikkialla Suomessa ottavat kunnon loppukirin nyt, kun ennakkoäänestyskin alkaa keskiviikkona. Ja kirin pitää riittää vaalipäivään asti.

– Toivon, että ehdokkaat ja heidän tukijoukkonsa kulkevat ihmisten keskuudessa muistuttamassa, että nyt pitää äänestää. Kyse ei ole vain kuntavaaleista vaan koko Suomen suunnasta. Mitä enemmän demarit saavat ääniä näissä vaaleissa, sitä vahvempia olemme myös eduskunnassa, Rinne korosti ja huomautti, että ovelta ovelle -kampanjointi on mitä oivallisin tapa viedä viestiä.

Kyllä ihmiset heräävät vielä tähän.

Hän kannustaa äänestämään ennakkoon, mutta toivoo, että ihmiset käyvät sankoin joukoin äänestämässä myös varsinaisena vaalipäivänä 9. huhtikuuta – olkoon keli sitten millainen tahansa.

Äänestysaktiivisuudesta on ilmassa monenlaisia ennakkoarviointeja. Viime kuntavaaleissa se oli reilut 58 prosenttia. Rinne on optimisti:

– Olen veikannut, että aktiivisuus nousee yli 60 prosenttiin, 61 pintaan. Kyllä ihmiset heräävät vielä tähän.

Davitsaisen pariskunta Lea ja Veikko Porvoon Viikinkitiellä aikoo ainakin käyttää äänioikeuttaan. Rinne ja Uudenmaan demarinaisten puheenjohtaja Anette Karlsson kysyivät avioparin ovella, mitä on päällimmäisenä mielessä kuntavaalien lähestyessä.

Ei niin kovin yllätyksellisesti pariskuntaa askarruttaa, miten kauas sosiaali- ja terveyspalvelut karkaavat. Davitsaisilla on kesäpaikka Sulkavalla ja siellä jos jotain kolhuja sattuu, pitää mennä Savonlinnaan saakka.

Kysymykseen, onko SDP yksi vaihtoehto äänestää, Lea Davitsainen vastaa: ”Ei oikeastaan.” Rinne ja Karlsson ihmettelevät, miksi ei. Rouva kysäisee, mikä puolue oli aikoinaan työväenpuolue, miksi se on muuttunut nykyisin? Rinne vakuuttaa, että sosialidemokraattinen puolue on se vanha kunnon työväenpuolue edelleenkin.

– No sittenhän isä on aikoinaan kuulunut siihen. Ihan pienenä likkana olin puolueen vaalijutuissa jo mukana, Lea-rouva naurahtaa – ja ehkä SDP muuttuukin jo vaihtoehdoksi…

Antti Rinne, Anette Karlsson ja Aatos Rantanen löysivät yhteisen sävelen: eläkeläisten arki kaipaa helpotusta.

Aatos Rantasen kampanjaväki tavoittaa kerrostalon rapusta. Hän toivoo, että eläkeläisten asioihin tulee parannusta – hän itse kertoo olevansa pienipalkkainen eläkkeensaaja. Rantanen ilahtuu kuullessaan, että SDP esittää ohjelmaa eläkeläisköyhyyden nujertamiseksi.

– Hyvä, jos se menisi läpi, hän tuumaa.

Rantasella on omassa tiedossa, mitä puoluetta aikoo äänestää, mutta se pysyy salaisuutena.

Mikko Mäntylä, Markus Myllyniemi ja Ann-Marie Amy Julin valmistautuivat maanantaina kohtaamaan äänestäjiä heidän omissa kodeissaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan SDP:n jäsenet ovat puoluekartalla vanhimpia. Mutta kyllä nuoriakin riittää – ja ehdokkaiksi saakka.

20-vuotias Mikko Mäntylä Espoosta ja 21-vuotias Markus Myllyniemi Kirkkonummelta kävivät Porvoossa rimpauttelemassa ovikelloja. Ikänsä Kirkkonummen Veikkolassa asunut Myllyniemi koki, että hän on sen verran velkaa kotikunnalleen, että haluaa vaikuttaa erityisesti nuorten asioihin.

– Kun kunnallispoliitikkojen keski-ikä on 60:n ”paremmalla puolella”, nuorten arki unohtuu helposti.

Sijaisopettajanakin työskennellyt Myllyniemi on huomannut, että esimerkiksi digitalisaatio ei aina päädy koululuokkiin toivotulla tavalla. Uutta näkemystä siis tarvitaan.

Mäntylä havahtui opiskellessaan vuoden Britanniassa Cambridgen yliopistolla. Todellisuus näyttäytyi rajuna: kadulla törmäsi niin kodittomiin kuin hienoista perheistä tulleisiin frakkipukuisiin opiskelijoihin.

– Toisilla tulee aina olemaan asiat hyvin, toisilla ei koskaan. Se herätti. Minä haluan puolustaa pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja kuntavaalit ovat nyt ensimmäinen askel, hän perustelee.

Nuorten alhaisesta kiinnostuksesta vaikuttaa ollaan syystä huolissaan. Nuoret miehet pohtivat, että syynä on pääasiassa päätöksenteon irrallisuus nuorten elämästä. He eivät välttämättä ymmärrä sitä, miten politiikalla vaikutetaan jokaisen arkeen.

– Esimerkiksi se mieluisa skeittiparkki on tehty kunnan rahoilla. Sitä eivät kaikki tajua.

Porvoolainen lehtori Anne-Marie Amy Julin, ehdokas hänkin, pitäisi hyvänä, että miten vaikutetaan tuotaisiin esille selkeästi jo peruskoulussa varhaisessa vaiheessa – ei vain valinnaisena aineena yläasteella.

Myllyniemi ja Mäntylä ovat ehdottomasti samaa mieltä.

Vantaalaisen lyhytelokuva kerää palkintoja ulkomailla – neuvostoaikaan sijoittuva musta komedia kiinnostaa

Vantaalaisen Lauri Randlan lyhytelokuva Mausoleum niittää kunniaa ulkomailla. Suomessa huomio on ollut laihanlaista, mutta ulkomailla elokuva on huomattu ja palkintoja on tullut Randlan mukaan hieman ennalta arvaamattomistakin maista.

Keväällä Mausoleum sai muun muassa kunniamaininnan tuomaristolta Mumbaissa ja elokuva voitti myös Toronton kansainvälisellä lyhytelokuvafestivaaleilla parhaan ulkomaisen lyhytelokuvan palkinnon.

Randlan ohjaama ja käsikirjoittama Mausoleum on hänen elokuvataiteen maisteriopintojensa lopputyöelokuva, joka valmistui vuonna 2016. Tuotanto on suomalais-virolainen. Lauri Randla on alunperin syntynyt Tartossa, joten ei ole yllättävää, että elokuva sijoittuu Neuvostoliittoon.

– Tekemäni elokuvat ja käsikirjoitukset ottavat kantaa hieman poliittisesti, ja vaikka elokuva on historiallinen ja sijoittuu Neuvostoliittoon, se sopii yllättävän hyvin nykypäivään, Randla kertoo.

– Mausoleum on musta komedia, mutta se on myös yhden yön mittainen selviytymistarina, jossa kärpänen uhkaa koitua hahmojen kohtaloksi, hän kuvailee.

– Elokuva kertoo yöstä, jolloin Leninin ruumiin päähuoltaja professori Abrikosov saa puhelun, jossa ilmoitetaan, että huoltotöiden yhteydessä, Leninin sarkofagiin on päätynyt kärpänen. Lenin sarkofagia ei saa huoltotöiden jälkeen avata, sillä se saattaisi aiheuttaa pigmentti häiriöitä kommunismin Jumalan kasvoilla, ja ihmisiä on ammuttu vähemmästäkin 1930-luvun Neuvostoliitossa, Randla kertoo.

Mausoleum oli viime viikolla ehdolla Viron EFTA gaalassa, joka vastaa Suomen Jussi-gaalaa. Palkintoa ei tullut, mutta elokuva herättää Randlan mukaan kiinnostusta Baltian maissa. Elokuva voitti parhaan elokuvan palkinnon Liettuassa Scanorama film forumissa.

Tällä viikolla edessä on Amandus-festivaali Lillehammerissa ja huhtikuun lopussa elokuva on ehdolla Worldfest-elokuvafestivaalilla Houstonissa, Yhdysvalloissa.

Randlan mukaan elokuva kiinnostaa Yhdysvalloissa, koska ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa amerikkalaiset joutuvat pohtimaan omaa suhdetta demokratiaan.
-Ennen Trumppia tätä pohdintaa ei ollut, mutta nyt amerikkalaisilla onkin presidentti, jossa on runsaasti diktaattorin piirteitä. Myös se, että Trumpia syytetään Venäjän sätkynukeksi saattaa herättää kiinnostusta juuri Mausoleumin kohdalla, sillä siinä kritisoidaan amerikkalaisille hyvin tuttua vihollista, eli Neuvostoliittoa. Amerikkalaisille se on kai ollut aina synonyymi Venäjästä, hän pohtii.

 

Uudenmaan Demarinuoret: Hallituksen havahduttava nuorten tulevaisuudenuskon romahdukseen

Kuva: Mirva Saarelainen
Uudenmaan Demarinuoret pitivät kevätkokouksen tänään Järvenpäässä ja kokouspäivään kuului myös kampanjointia

Uudenmaan Demarinuoret vaatii hallitusta havahtumaan suomalaisnuorten tulevaisuudenuskon romahdukseen. Tuoreimman nuorisobarometrin mukaan nuorten luottamus tulevaisuutta kohtaan on heikentynyt merkittävästi. Vuonna 2016 55% nuorisobarometriin vastanneista suhtautui optimistisesti Suomen tulevaisuuteen, kun vuonna 2014 vastaava luku oli 64 prosenttia ja vuonna 2008 74 prosenttia.

– Sekä nuorten luottamus Suomen tulevaisuuteen että oman taloudellisen tilanteen parantumiseen on pudonnut nuorisobarometrissa merkittävästi muutamassa vuodessa. Nuoret ovat maamme tulevaisuuden tekijöitä. On tärkeää, että he pystyvät uskomaan sekä omaan että Suomen tulevaisuuteen. Hallituksen on herättävä nuorisobarometrin tuloksiin ja ryhdyttävä toimenpiteisiin nuorten tulevaisuudenuskon vahvistamiseksi, toteaa Uudenmaan Demarinuorten puheenjohtaja Sofia Nevalainen.

Nevalainen muistuttaa, että hallituksen omat toimet esimerkiksi koulutusleikkausten tekemiseksi ovat varmasti vaikuttaneet nuorten tulevaisuudennäkymiin. Koulutusleikkausten peruminen, nuorisotakuun rahoituksen palauttaminen sekä nuorisotyöttömyyteen puuttuminen olisivat Nevalaisen mielestä aitoja tekoja, joilla lisätä nuorten uskoa tulevaisuuteen.

– Hallitukselta odotetaan nyt oikeita toimenpiteitä nuorten tulevaisuudenuskon vahvistamiseksi. Nuorten työllisyyteen ja palveluihin satsaamalla voidaan kitkeä sitä pessimismiä, joka nyt nousee Suomessa nuorten parissa, päättää Uudenmaan Demarinuorten varapuheenjohtaja Jesse Kareinen.

Kuntavaalien ehdokasasettelu on päättynyt – Uudellemaalle yhteensä 937 demariehdokasta!

Kuva: Timo Jaakonaho
Äänestyslipuke

Kuntavaalien ehdokasasettelu on päättynyt tänään.

Sosialidemokraatit asettivat yhteensä 937 ehdokasta Uudellamaalla. Kaikissa Uudenmaan 25 kunnassa on mahdollisuus äänestää sosialidemokraattia!

Vaalipiirin kahdessa suurimmassa kaupungissa Espoossa (112)  ja Vantaalla (100) jätettiin täysi ehdokaslista. Viime kertaa runsaslukuisammat listat jätettiin Järvenpäässä, Hyvinkäällä, Nurmijärvellä ja Tuusulassa. Tuusulassa valitaan Uudenmaan piirissä ainoana pormestari.

Ehdokkaista naisia on noin 42 prosenttia ja alle 30-vuotiaita lähes kymmenen prosenttia.

Suomen 40 suurimmasta kunnasta 12 sijaitsee Uudellamaalla. Näiden 12 kunnan osalta ehdokasasettelu onnistui pääosin hyvin. Raaseporissa ja Lohjalla ehdokaslistoille jäi odotettua enemmän tilaa, mutta Keski-Uudellamaalla ehdokastavoitteet ylitettiin.

−Kokonaisuudessaan jäimme 1000 ehdokkaan tavoitteestamme hieman. Syiksi sanoisin kovat ajat ja kuntapolitiikan kasvaneen ajallisen kuormittavuuden. Lisäksi suuret ikäluokat ovat nyt joukolla jättäneet politiikan teon nuoremmille. Se mahdollistaa monen uuden ehdokkaan läpimenon, mutta heidän siirtymisensä lehtereille vähentää kokonaisehdokasmäärää, Uudenmaan piirin järjestötoimitsija Pekka Tuuri pohtii.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa SDP oli Uudenmaan toisiksi suurin puolue 19,7 % kannatuksella.

Katso ehdokastilasto osoitteesta: uusimaa.sdp.fi/uudelle maalle-937-ehdokasta/

 

Uudenmaan ehdokasasettelussa loppukirin aika – vielä voit ehtiä ehdolle!

Kuva: Kari Hulkko

Sosialidemokraattien Uudenmaan vaalipiirissä on yli 800 ehdokasta kasassa. Vielä on kuitenkin pari päivää aikaa asettua ehdolle ja useassa vaalipiirissä kaivataan vielä hyviä ehdokkaita. Helsinkiä ja Vantaata lukuunotamatta, muualla Uudellamaalla on vielä mahdollista päästä ehdolle. Ehdokaslistat on jätettävä helmikuun loppuun mennessä, joten nyt on tosiaan loppukirin aika!

Kirkkonummen vaalipäällikkö, Pekka Jäppinen, kertoi, että vielä tarvitaan ehdokkaita ympärikuntaa ja alueella on tällä hetkellä hieman vajaa 30 ehdokasta.

– Lisää vielä tarvitaan, ehdokkaiden hankinta on tällä kertaa ollut työläämpää kuin edellisellä kerralla.

Espoossa kaivataan vielä myös ehdokkaita. Espoon vaalipäälikkö, Kirsi Nyqvist, toivoo, että vielä löytyisi ne viimeiset hyvät ehdokkaat!

Ehdokkaiksi toivotaan erilaisia ja eritaustaisia ehdokkaita. Uudenmaan Demarinuoret yrittävät houkutella nuoria ehdolle. Demarinuorten järjestösihteeri, Mirva Saarelainen, antoi pari vinkkiä ehdokkaiksi haluaville.

Minäkö ehdokkaaksi?

Demarinuorten järjestösihteeri, Mirva Saarelainen, rohkaisee etenkin nuoria ehdolle. Tärkeintä on, että tietää, miksi on ehdolla.

– Onko jotain itseään lähellä olevia asioita, joihin haluaa vaikuttaa? Tähän kysymykseen vastauksia pohtimalla, on helppo lähteä rakentamaan omaa kampanjaa. On hyvä tietää, keneen voi ottaa yhteyttä alueen vaalityöstä. Tottakai on tärkeää perehtyä puolueen tavoitteisiin ja toimia puolueen arvojen mukaisesti, Saarelainen korostaa.

Moni lähtee kuntavaalikampanjaan ihan nollabudjetilla, mutta toisilla on varaa käyttää vaaleihin suuriakin summia. Tämän takia on hyvä tutustua vaalirahoituslakiin, jos aikoo ehdolle, Saarelainen muistuttaa.

– Puolue on koonnut työkaluja helpottaakseen ehdokkaan vaalityötä. Voit käydä tutustumassa www.sdp.fi/ehdokkaalle. Sieltä löytyy some-ohjeita, laadukkaita kuvia, vinkkejä kampanjointiin ja taustamuistioita poliittisista aiheista. Uudenmaan Demarinuorilta alueemme alle 32-vuotiaat nuoret ehdokkaat saavat karkkia, kortsuja ja koulutusta. Koulutamme kohtaamaan kuntalaisia, tsemppaamme toisiamme ja jaamme ideoita, Saarelainen kertoo.

Kuntalainen on kunnan asiantuntija?

Mirva Saarelaisen mukaan niin kuntapolitiikassa kuin politiikassa ylipäänsä tarvitaan erilaisia, eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä.
– Sinä olet oman kuntasi asiantuntija, käytät kunnan palveluja ja todennäköisesti olet tekemisissä muiden kuntasi asukkaiden kanssa, Saarelainen korostaa.

Saarelaisen mielestä kuntavaaleihin kannattaa lähteä kokeilemaan. Ensimmäiset vaalit jännittävät varmasti, mutta Saarelainen muistuttaa, ettei kenenkään   tarvitse lähteä vaaleihin yksin.
– Jos kuitenkin ehdokkaana olo tuntuu vieraalta, voit osallistua tilaisuuksiin ja vaalityöhön hyvin monella eri tavalla. Jokainen saa sitoutua oman aikataulun puitteissa, Saarelainen sanoo.

– Ja mikä tärkeintä, äänestä! Meillä on oikeus äänestää, joten ei jätetä käyttämättä tätä upeaa mahdollisuutta, hän painottaa.

 

Miten voin hakea kuntavaaliehdokkaaksi?

– Olet vähintään 18- vuotias

– Ota yhteys puoluetoimistoon tai alueen työntekijään

– Yhteystiedot löytyvät www.sdp.fi