Ulkomaat

Uumajan lentoturmasta lisää tietoa: Valmistaja kehotti tarkastuttamaan osia

LEHTIKUVA / AFP Erik Abel
LEHTIKUVA / AFP Erik Abel
LEHTIKUVA / AFP Erik Abel

Uumajan turmakoneen valmistaja Mahindra Aerospace ilmoitti viime vuonna, että joitakin osia GippsAero GA8 Airvan -tyyppisistä koneista tulisi vaihtaa, uutisoi Ruotsin yleisradio SVT.

Yhtiö pyysi toukokuussa koneen käyttäjiä tarkastuttamaan osia, jotka liittyvät siipien kiinnitykseen. Huolena oli metallin väsyminen.

SVT:n mukaan ei ole selvää, oliko viikonlopun turmakoneelle tehty valmistuttajan suosittamat toimenpiteet, ja oliko kone mallia, jolle osien vaihtoa suositeltiin.

Mahindra Aerospace ohjeisti joidenkin konetyypin mallien käyttäjiä tarkastuttamaan, löytyykö osista esimerkiksi syöpymistä, naarmuja, halkeamia tai lommoja.

SVT kertoo yhtiön pyytäneen vaihtamaan osat, mikäli niistä löytyi mainittuja vikoja. Lisäksi yhtiö ohjeisti käyttäjiä tekemään tarkastuksia useampaan kertaan riippuen siitä, kuinka usein koneella lennetään.

SVT:n mukaan Ruotsin liikenteen liittyvistä luvista ja valvonnasta vastaava Kuljetushallitus kertoi maanantaina, että turmakone oli tarkastettu viime aikoina.

Yksi siipi hajosi jo ilmassa.

Laskuvarjohyppääjien pienkoneen maahansyöksyssä lähellä Ruotsin Uumajaa kuoli sunnuntaina yhdeksän ihmistä. Kaikki koneessa olleet saivat surmansa maahansyöksyssä, joka tapahtui lennon nousuvaiheessa.

Osa turmakoneen siivestä irtosi jo ilmassa, kertoi Statens haverikommission eli Ruotsin onnettomuustutkintakeskus Dagens Nyheterille maanantaina.

– Se pitää paikkansa. Yksi siipi on hajonnut jo ilmassa, ja se ei löytynyt onnettomuuspaikalta, vaan toisesta paikasta, kertoi osastopäällikkö Peter Swaffer lehdelle.

Swafferin lausunto vastaa paremmin silminnäkijäkuvauksia, joista joidenkin mukaan koneen pudotessa vain toinen sen siivistä oli kiinni koneessa. Aiemmin onnettomuustutkintakeskus oli kertonut, ettei siipi ollut irronnut vielä ilmassa.

Onnettomuustutkintakeskuksen edustaja Hans Ytterberg vahvisti lehden tietoja tiedotustilaisuudessa myöhemmin maanantaina.

Hänen mukaansa turmasta löytyneiden videoiden ja onnettomuuspaikalta löytyneiden osien perusteella voidaan sanoa, että turmakoneesta on irronnut osia jo ilmassa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat