Kotimaa

Uusi ahdistelukohu leimahti – Esko Valtaoja: ”Tämän laiminlyöminen ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävää”

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Yli 70 suomalaista tai Suomessa työskentelevää tähtitieteilijää ja astrofyysikkoa on julkistanut lausunnon häirintää vastaan. Taustalla on Turun yliopiston päätös palkata Caltechista eronnut professori Christian Ott. Hänet hyllytettiin ensin Caltechistä ja myöhemmin hän erosi itse.

Caltechin yliopiston mukaan Ott oli ”epäilyksettä syyllistynyt sukupuoleen perustuvaan häirintään” kahta naispuolista jatko-opiskelijaa kohtaan. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja siitä ovat kirjoittaneet muun muassa tiedelehdet Nature ja Science.

Julkisen lausunnon lisäksi 19 tähtitieteilijää ja astrofyysikkoa on ilmaissut huolensa Ottin palkkaamisesta lähettämällä kirjeen suoraan Turun yliopiston johdolle.

Suomalaiset tähtitieteilijät ja astrofyysikot tuomitsevat voimakkaasti häirinnän ja syrjinnän. He vaativat turvallista työympäristöä kaikille.

Tunnettu tieteen popularisoija, Turun yliopiston emeritusprofessori Esko Valtaoja (kuvassa) huomauttaa, että häirintä on harvoin ongelma ihmisille, jotka ovat organisaation johtoportailla.

– Mitä alempana olet hierarkiassa, sitä isompi on häirinnän läsnäolo tai sen mahdollisuus. Valitettavasti heillä, joihin asia eniten vaikuttaa, on myös yleensä vähiten vaikutusvaltaa päätöstenteossa.

Tämä on isku niiden kasvoihin, jotka ovat olleet häirinnän kohteina.

Valtaoja pitää ehdottoman tärkeänä, että heidänkin ääntään ja mielipiteitään kuullaan tapauksissa, jotka herättävät paljon huolta.

– Tämän laiminlyöminen ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävää nykypäivän akateemisessa maailmassa.

Yksi lausunnon alullepanijoista, astrofyysikko Till Sawala Helsingin yliopistosta on huolestunut viestistä, jonka tiedeyhteisö lähettää.

– Se, että häirintään syyllistynyt voi vain siirtyä toiseen instituutioon on isku niiden kasvoihin, jotka ovat olleet häirinnän kohteita, ja joiden ura usein kärsii vakavasti sen takia.

Kosmologi Syksy Räsänen Helsingin yliopistosta korostaa, että #MeToo-kampanjan myötä kaikkien on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä omilla aloilla tapahtuu.

– Ei vain tuomita elokuvatuottajia, joiden kanssa meillä ei ole mitään tekemistä. Meidän täytyy välttää houkuttelevaa ajatusta, että lausunnot häirintää vastaan riittävät, eikä mihinkään toimiin tarvitse ryhtyä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat