Ulkomaat

”Uusi lainsäädäntö on suora hyökkäys” – Unkarin tilanne herättää voimakasta huolta, yli 170 järjestöä taistelee vastaan

Lehtikuva
Lehtikuva

Unkarissa Viktor Orbánin johtama oikeistopopulistinen Fidesz-puolue voitti huhtikuussa kolmannet parlamenttivaalit putkeen. Konservatiivisuudella, euroskeptisyydellä ja maahanmuuttovastaisuudella kampanjoinut Fidesz säilytti vaaleissa parlamentin ehdottoman enemmistön, jonka turvin se voi jatkaa perustuslain muokkaamista omiin tarkoituksiinsa sopivaksi.

Unkarin tilanteeseen pyritään nyt vaikuttamaan . Yli 170 eurooppalaista kansalaisjärjestöä kokoava We Are a Welcoming Europe -kampanja kutsuu EU-kansalaisia allekirjoittamaan ensimmäisen maahanmuuttokysymyksiin pureutuvan eurooppalaisen kansalaisaloitteen.

Kampanja vetoaa ihmis- ja perusoikeuksien puolesta EU:ssa, ja kampanjan mukaan Unkarin uusi lainsäädäntö ei noudata oikeusvaltion periaatteita.

– Uusi lainsäädäntö on suora hyökkäys oikeusvaltiota, sananvapautta ja yhdistymisvapautta vastaan. Lisäksi se on EU:n perusarvojen vastainen. Tällaisesta eurooppalaisia arvoja uhkaavasta kehityksestä on nähtävissä oireita myös muualla. Unkarin kansalaisyhteiskunta tarvitsee tukea ja EU:n tulisi tehdä voitava, että solidaarisuuden kriminalisointi loppuu kaikkialla Euroopassa, kampanjasta korostetaan.

Kampanjassa ovat mukana presidentti Tarja Halonen ja professori Pentti Arajärvi. Myös esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson osallistuu kampanjaan.

– Eurooppalaisiin arvoihin kuuluvat muun muassa nämä Ranskan vallankumouksen kolme isoa asiaa. Vapaus, tasa-arvo ja veljeys, Arajärvi muun muassa huomauttaa.

Eurooppalainen kansalaisaloite vaatii solidaarisuuden kriminalisoimisen lopettamista EU:ssa. Suomessa We Are a Welcoming Europe –kansalaisaloitetta ja kampanjaa toteutetaan osana Helsingin seurakuntayhtymän Ristin suojassa -projektia.

Allekirjoitusten kerääminen päättyy 15.2.2019. Jotta aloite saadaan Euroopan parlamenttiin, tarvitaan miljoonan EU-kansalaisen tuenilmaus aloitteelle

Kampanjassa viitataan lakeihin, joka hyväksyttiin Unkarin parlamentissa kesäkuussa. Lakien myötä pakolaisia auttavia tahoja voidaan kriminalisoida. Muutokset kattavat niin kansalaisten kuin kansalaisjärjestöjen antaman avun.

Esimerkiksi toukokuussa pitkään Fideszin arvostelun kohteena ollut amerikkalais-unkarilaisen suursijoittaja George Sorosin säätiö lakkautti toimintonsa Unkarissa ja siirsi ne Saksaan. Säätiö ilmoittaa joutuneensa jättämään Unkarin, koska pääministeriViktor Orbánin hallituksen sortopolitiikka tekee toiminnan Unkarissa mahdottomaksi.

Stop Soros -nimellä kutsuttuihin lakeihin on muun muassa sisältynyt määräys, että mikään järjestö ei saa neuvoa tai edustaa turvapaikanhakijoita ilman hallituksen myöntämää lupaa.

Fideszin vaaliaseenakin käyttämien viholliskuvien hyödyntäminen on jatkunut myös vaalien jälkeen. Demokraatti kertoi huhtikuussa, miten jo vaali-iltana Unkarin TV2-kanava julkaisi 24:n soros-agentiksi kutsumansa ihmisen nimet ja kuvat. Listalla oli myös henkilöitä, joiden edustamat tahot eivät liity Sorosiin. Eräs heistä on turvapaikanhakijoita auttavan Migszol-järjestön vapaaehtoinen suomalainen Annastiina Kallius.

– Pääsin kartalle, koska oppositiossa on vihreä poliitikko, jota avustaneen kabulilaisen miehen väitetään työskennelleen meidän järjestöllemme. Emme olleet ikinä kuulleetkaan hänestä. Naamani oli hienoilla viivoilla yhdistetty tähän poliitikkoon, jota hallitus pitää uhkana kansalliselle turvallisuudelle, Kallius kertoi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat