Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Uusi sote ja uudet maakunnat ?

Istock

Valmisteilla on Suomeen jälleen kerran uusi sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus, ties monennenko kerran?

Rolf Nyholm

Keski-Suomen maakuntaliiton puheenjohtaja

Jokaisilla kerroilla kun uudistusta on tehty, puhutaan samoista asioista, eli tavoitteesta tehdä sote, ihmisten palvelut edellä ja lisäksi tehdä sotepalvelut yhdenvertaisesti kaikille. Valmistelutekstissä sanotaan, että painopiste tullaan keskittämään peruspalveluihin ja ennaltaehkäisyyn. Tavoitteena on myös se, että yhdellä yhteydenotolla pääsisi oikeaan palveluun. Hyviä asioita kaikki.

Mutta kysymys, miten tähän kaikkeen päästään samoilla resursseilla kuin mitä tähän saakka on toimittu. Lääkäriin ei tahdo päästä, omalle lääkäreille on monien viikkojen, jopa kuukausien jonot. Kustannukset ovat säästöpuheista huolimatta pikemminkin noususuunnassa, kuin laskussa. Hoitajat ovat ylikuormittuneita. Lääkärit myös valittavat töidensä raskautta. Kuitenkin lääkärit, (eivät toki kaikki) tekevät töitä ensin julkisella puolella, ja jatkavat päivää yksityisellä puolella.  (Tämän ei pitäisi olla rahasta kiinni?)

Lisäksi sosiaalipuolella lastensuojeluilmoitukset ovat lisääntyneet, koulupuolella ryhmäkoot ovat noususuunnassa. Nuorisopuolen tekemää työtä vähätellään, päiväkodeissa valitetaan työn raskautta.

Taloutta tulee kuormittamaan lisäksi toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden suunnittelu, sekä vanhustenhuollon hoitajamitoituksen toteuttaminen. Lisäksi korona on tuomassa huomattavia taloudellisia lisätarpeita kaikkiin toteuttamista odottaviin suunnitelmiin. Tilanne on kohta katastrofaalinen. Talouteen ei kovin paljon tuo helpotusta suunnitelma, että sote-palvelut siirrettäisiin maakunnille, eli leveämmille harteille, toki se tuo hetken helpotusta, mutta kuinka paljon?

Tärkeä kysymys meneillään olevasta suunnitelmassa on sote-maakunta. Ollaanko nyt tällä valmistelulla rakentamassa ns. kolmatta organisaatiota tähän maahan? Epäselvää monelle on se, tuleeko tulevaisuudessa olemaan ns. kolmen organisaation malli, jossa asioita pyörittävät kunnat, joilta sote sekä pelastuspalvelut tulevat siirtymään uudelle sotemaakunnalle. Jäävätkö siis ns. vanhat maakuntaliitot olemaan, joille jäisi nykyiset tehtävät mm. alueiden kehittäminen jne.

Monialainen maakunta palveluiden järjestäjänä toimisi mielestäni hyvänä mallina uudenlaisille, yhteensovitetuille toimintamalleille sotepalveluissa, kuten muissakin toiminnoissa.

Olisin itse jo tämän nykyisen suunnittelun alussa odottanut hallitukselta vahvempaa koordinointia sote ja pelastuslaitoksen osalta, nimenomaan ohjauksen kannalta. Nythän Suomessa eri maakunnissa ja seutukunnissa valmistelua ohjaavat erilaiset organisaatiot.  Joissakin maakuntaliitot, joissakin sairaanhoitopiirit ja joissakin keskuskaupungit ja joissakin jo olemassa olevat organisaatiot. Tämä ei varmastikaan tule vaikuttamaan lopputulokseen. Toivonkin, että edellisen valmistelun hyväksi havaittuja käytäntöjä pystytään mahdollisimman hyvin käyttämään hyväksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE