Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Uusi työnhakumalli tarjoaisi työttömälle entistä tiiviimmin tukea – tästä on kyse

iStock

Hallitus kaavailee uutta työnhakumallia, jossa työttömälle on tarkoitus antaa entistä parempaa yksilöllistä palvelua. Sen arvioidaan kasvattavan työllisyyttä noin 9  500–10  000 henkilöllä. Työllisyysvaikutukset syntyisivät täysimääräisesti vuodesta 2025 alkaen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tämä niin sanottu pohjoismainen työvoimapalvelumalli on yksi hallituksen suurista työllisyysuudistuksista. Sitä on luonnehdittu myös niin sanotun aktiivimalli kakkosen parannelluksi versioksi.

Lähtökohtaisesti työnhakijan tulisi hakea neljää työmahdollisuutta kuukauden aikana. Tästä voitaisiin kuitenkin poiketa esimerkiksi, jos työnhakijan työkyky on alentunut. Myös alueen työmarkkinatilanne huomioitaisiin. Seuraamuksia, joita työnhaun laiminlyönnistä tulee, kohtuullistettaisiin.

TE-toimistot ja kuntakokeiluihin osallistuvat kunnat voisivat tehdä jatkossakin työnhakijoille työtarjouksia. Työtarjoukset olisivat velvoittavia eli edellytys työnhakijan työttömyysetuuden jatkumiselle, jos työnhaku on kestänyt kuusi kuukautta. Työtarjous ei olisi velvoittava, jos työnhakija olisi jo ennen työtarjousta raportoinut hakeneensa työmahdollisuuksia sovitun määrän.

Työllistymistä tukisivat erityisesti keskustelut, joita järjestettäisiin työnhaun alkuvaiheessa kahden viikon välein. Jotta yksilöllinen palvelu on mahdollista, hallitus lisää TE-toimistojen ja kuntien resursseja 70 miljoonalla eurolla. Tällä palkataan noin 1  200 uutta virkailijaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti luonnoksen lakimuutoksista lausuntokierrokselle maanantaina. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE