Politiikka

Uusi vaihtoehto -ryhmän pj Elo: ”En näe tarpeelliseksi pyytää eroa perussuomalaisista”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Eilen perustetun Uusi Vaihtoehto –eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (kuvassa) toteaa, että ryhmä on sitoutunut Suomen EU-jäsenyyteen.

– Kunnioitamme Suomen jäsenyyttä rakentavasti, mutta tarvittaessa kriittisesti. Olen sitä mieltä yhä, että Euroopan unioni on muuttunut ja jossain kohdin voi olla ajankohtaista kysyä kansalta vahvistettua mandaattia EU-jäsenyydelle. Mutta se ei ole nyt mahdollista.

Eduskuntaryhmällä on huomenna ryhmäkokous kello 14. Elon mukaan kokouksessa käsitellään todennäköisesti uusia ryhmähakemuksia.

Elo ei voinut vielä vahvistaa, onko hakemuksia ryhmään liittymiseksi tullut. Hän kuitenkin totesi uskovansa, että niitä tulee.

Lähdemme siitä, että hallitusryhmillä on valiokunnissa enemmistö.

Elon mukaan eduskunnan valiokuntapaikkojen uudelleenjärjestely on tulossa väistämättä jollain tapaa.

– Eduskunnassa se on puhemiesneuvoston tehtävä hoitaa tämä, mutta tietysti katsomme että meille tulee se määrä paikkoja joka meille kuuluu.

– Tietysti lähdemme siitä, että hallitusryhmillä on valiokunnissa enemmistö, kuten aina on ollut tapana.

Elon mukaan ryhmä harkitsee vakavasti myös uuden puolueen perustamista. Hän toteaa, ettei kuitenkaan pysty arvioimaan tarkasti sitä, kuinka nopeasti uusi puolue on saatava kasaan.

– Otamme ihmisiä avoimesti vastaan tähän uuteen liikkeeseen.

Elo toteaa, että hän ei näe tarpeelliseksi pyytää eroa perussuomalaisista.

– Jos he sääntönsä puitteissa katsovat, että haluavat meidät erottaa, niin sen he varmasti tekevät. En koe, että olisimme eronneet aatteesta tai puolueesta, vaan meidät on viikonlopun tapahtumien myötä erotettu.

Olemme sitoutuneet siihen täydellisesti. Myös arvopohjaan.

Elo toteaa ryhmän vaatimuksien olleen eilisissä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa käymissä neuvotteluissa se, että sama hallitusohjelma ja samat hallituskokoonpano pysyvät.

– Meille vaatimus totta kai oli se, että mekin kunnioitamme hallitusohjelmaa. Olemme sitoutuneet siihen täydellisesti. Myös arvopohjaan.

Elo kertoo, että uusi ryhmä lähtee liikkeelle vennamolaiselta ja perussuomalaiselta pohjalta. Hän kuvailee ryhmää pienen ihmisen asian ajajaksi ja toivon liikkeeksi.

Kysyttäessä ryhmän maahanmuuttopolitiikasta Elo toteaa, että ryhmä ei ole ennättänyt tehdä vielä puolueohjelmaa. Hän kuitenkin jatkaa, että ryhmä on sitoutunut hallitusohjelman maahanmuuttopoliittisiin kirjauksiin.

– En ole maahanmuuttoa vastaan, olen kriittinen tiettyihin humanitaariseen maahanmuuttoon liittyviin ilmiöihin.

– Kannatan tasavallan presidentin näkemystä siitä, että kriittinen maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan saa olla.  Ei saa kuitenkaan lähteä sellaiselle tielle, joka on ihmisyyden vastainen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat