Talous

Uusia asuntoja nousee nyt poikkeuksellista vauhtia – kaupungistuminen kutistaa uusia asuntoja

Getty Images
Getty Images
Getty Images

Rakentaminen on saanut lisävauhtia muun talouden piristymisestä. Etujärjestö Rakennusteollisuus arvioi, että rakentaminen kasvaa tänä vuonna neljä prosenttia tai vähintäänkin yhtä kovaa kuin koko Suomen talous. Rakentamisen määrä on nyt ylittänyt finanssikriisiä edeltävän tason.

Rakennusteollisuus on korottanut viime kevään ennusteitaan syksyn suhdannekatsaukseensa. Rakennusteollisuuden pääekonomistin Sami Pakarisen mukaan uudisasuntotuotannossa on noustu poikkeuksellisen korkealle tasolle eikä äkkipudotus ole lähiaikoina todennäköinen ainakaan kasvukeskuksissa.

Uusimman ennusteen mukaan tänä vuonna aloitetaan 43 000 asunnon rakentaminen. Asuntojen kappalemääräinen tuotanto on 40 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Vielä ensi vuonna saatetaan yltää 40 000 asuntoaloitukseen. Rakennusteollisuuden mukaan vastaavia lukemia on viimeksi nähty 1990-luvun alussa.

Rakentamista ylläpitää kaupungistuminen

Kerrostalojen osuus uusista asunnoista ei ole koskaan ennen ollut näin suuri, sillä lähes kolme neljästä uudesta asunnosta valmistuu kerrostaloon. Rakennusteollisuus arvioi, että uusien asuntojen rakentamista ylläpitää kaupungistuminen ja väestön muutto kasvukeskuksiin.

Esimerkiksi Helsingin seudun muuttovoitto kasvoi huhti-kesäkuussa ennätyssuureksi, ja alueella on jo entuudestaan patoutunutta asuntotarvetta.

Kappaleissa mitattuna historialliset asuntotuotantomäärät ovat syntyneet aiempaa vähemmillä neliöillä. Kun vuonna 2007 uudet kerrostalohuoneistot olivat koko maassa keskimäärin 62 neliömetriä, vastaava koko on kymmenessä vuodessa laskenut 45 neliöön.
Rakennusteollisuus arvioi, että pienten asuntojen suosio on perustunut sijoittajavetoiseen kysyntään sekä toisaalta asumismieltymysten muutokseen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat