Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Uusin Turkki-käänne puhuttaa – nyt puhuu asiantuntija: ”Se voisi jättää arvet, jotka näkyvät mahdollisesti vuosikymmeniä”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen liittyminen Natoon on ehdottomasti ensisijainen tavoite ja järkevää sekä maiden itsensä että puolustusliiton näkökulmasta, arvioi johtava tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhtäältä Natossa pohjoisen alueen puolustusta tarkastellaan käytännöllisesti kokonaisuutena, toisaalta esimerkiksi mahdolliset vahvistukset Suomeen sodan aikana tulisivat todennäköisesti Ruotsin kautta.

-  Suomen Nato-jäsenyydestä ei voitaisi ilman Ruotsia ulosmitata kaikkea sitä potentiaalia, mitä siihen liittyy, Pesu arvioi STT:lle.

Pesu muistuttaa, että Ruotsin sitouttaminen Suomen puolustukseen on ollut Suomen julkisena tai salattuna tavoitteena jossain määrin koko itsenäisyytemme ajan. Nyt ollaan hyvin lähellä tilannetta, jossa Ruotsi saataisiin Naton kautta sopimusperustaisesti sitoutumaan Suomen puolustukseen.

Pesun mukaan Ruotsin neuvotteluasema oman Nato-jäsenyytensä suhteen heikentyisi ”dramaattisesti”, jos Suomi päättäisi irtautua nykyisestä prosessista.

-  Kyllä tämä vaatii meiltä vahvaa harkintaa ja etenemisen yksin – jos sellainen tilanne tulee eteen – pitäisi olla aika äärimmäinen ratkaisu, Pesu sanoo.

ERI tahtia etenemisen aiheuttama vahinko olisi paha isku Suomen ja Ruotsin suhteille, jotka ovat onnistuneen Nato-prosessien yhteensovittamisen jäljiltä poikkeuksellisen luottamukselliset ja syvät.

-  Se voisi jättää arvet, jotka näkyvät mahdollisesti vuosikymmeniä, Pesu arvioi.

Jos Unkari ratifioisi sekä Suomen ja Ruotsin jäsenyydet, ja Turkki kelpuuttaisi sen jälkeen vain Suomen, olisi se Pesun mukaan uuden mietinnän paikka myös Natolle.

-  Velvoitetaanko Suomea itsehillintään ja viivyttämään (jäsenyyden) kansallista liittymisprosessia, vai otetaanko vain Suomi jäseneksi ja odotellaan Ruotsia, Pesu kuvailee mahdollisia pohdintoja.

Suomen ja Ruotsin yhtäaikaisen Natoon liittymisen puolesta puhuvien perusteiden lista on siis pitkä, mutta samalla pitää varautua kaikkeen.

-  Jos käytäntö sanelee sen, että toisin pitää tehdä, niin kyllä siihen jonkinlaiset ratkaisut löydettäisiin – ainakin väliaikaisesti, Pesu arvioi.

Niilo Simojoki/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE