Uusnatsit ja vastamielenosoittajat nujakoivat poliisin kanssa Göteborgissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP photo TT News Agency / Fredrik SANDBERG /

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajat ja heidän vastamielenosoittajansa nujakoivat lauantaina Göteborgissa poliisin kanssa.

Kymmeniä ihmisiä pidätettiin päivän levottomuuksissa muun muassa väkivaltaisesta mellakoinnista epäiltyinä.

Uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajat hyökkäsivät poliiseja päin poliisin pysäyttäessä heidän mielenosoituskulkueensa etenemisen.

Expressen-lehden mukaan poliisi käytti pamppuja ja pippurisumutetta uusnatseja vastaan. Poliisi otti levottomuuksien yhteydessä kiinni uusnatsijohtaja Simon Lindbergin, jota epäillään poliisin mukaan joko väkivaltaisesta mellakasta tai väkivallasta viranomaisia vastaan.

Expressenin mukaan mielenosoitukseen osallistui noin 700 uusnatsia.

Göteborgissa oli lauantaina käynnissä myös kirjamessut, jotka poliisi halusi suojata mahdollisilta levottomuuksilta. Vastarintaliikkeen mielenosoitus ohjattiin kulkemaan reittiä, joka ei kulkenut messupaikalle.

Göteborgissa oli liikkeellä on myös satoja uusnatsien vastaisia vastamielenosoittajia. Uusnatsien vastustajat heittelivät poliiseja kivillä ja paukkupommeilla. Yhden sivullisen kerrottiin loukkaantuneen mielenosoittajien heittämästä kivestä. Loukkaantunut toimitettiin sairaalahoitoon.

Myös Suomesta matkustettu osoittamaan mieltä Ruotsissa.

Poliisi pidätti kolme ihmistä ja otti kiinni useita jo ennen lauantain mielenosoitusta.

Osa kiinni otetuista oli ulkomaiden kansalaisia, kertoi Expressen. Osaa epäillään törkeän pahoinpitelyn valmistelusta.

Poliisi ei kuitenkaan kertonut, olivatko kiinniotot tehty uusnatsien vai vastamielenosoittajien joukoista. Mielenosoitukseen matkusti ihmisiä myös Suomesta ja Tanskasta, kertoi Aftonbladet.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osasto kannusti ihmisiä osallistumaan Göteborgin mielenosoitukseen verkkosivuillaan viime viikolla.

Paikalle tapahtumaa valvomaan lähetettiin muualta Ruotsista noin tuhannen poliisin lisävahvistus.

IL: Ilja Janitskin on taas vapaalla jalalla

Kuva: Lehtikuva

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin pääsi pois vankilasta Andorrassa luovutusoikeudenkäynnissä tänään, kertoo Iltalehti.

Hänet määrättiin kotiarestiin odottamaan päätöstä hänen mahdollisesta luovuttamisestaan Suomeen. Päätös siitä, luovutetaanko hänet Suomeen, annetaan 9. marraskuuta.

Janitskin on vangittu Suomessa poissaolevana epäiltynä muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, salassapitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Janitskin vastustaa luovuttamistaan.

AVAINSANAT

Kiina patistaa Yhdysvaltoja hylkäämään harhakuvansa Kiinasta

Kuva: AFP PHOTO/Nicolas Asfouri
USA:n ulkoministeri Rex Tillerson ajoitti Kiina-kritiikkinsä Kiinan kommunistipuolueen kokouksen aikaan.

Kiina vaatii Yhdysvaltoja karistamaan Kiinaa koskevat harhanäkemyksensä. Kiinan ulkoministeriön lausuntoa pidetään vastavetona Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin kärjekkäille Kiina-kommenteille.

Kiina toivoo, että Yhdysvallat pystyy tarkastelemaan Kiinan kehitystä ja roolia kansainvälisessä yhteisössä puolueettomasti.

– Kiina pitää yllä vankkumatta YK:n peruskirjan päämääriä ja periaatteita, vaikka suojeleekin samalla oikeuksiaan ja etujaan, painotti ulkoministeriön edustaja Lu Kang.

Tillerson sanoi keskiviikkona, että Yhdysvallat tekee ensi vuosikymmenellä mieluummin yhteistyötä Intian kuin Kiinan kanssa. Tillersonin mukaan tavoitteena on edistää vapaata ja avointa Aasian ja Tyynenmeren aluetta, jota johtavat vauraat demokratiat.

– Kiina on noussut Intian rinnalla, mutta ei yhtä vastuullisesti kuin Intia, Yhdysvaltain ulkoministeri sanoi. Hän viittasi esimerkiksi Kiinan kiistanalaisiin aluevaatimuksiin Etelä-Kiinan merellä.

Ensi viikolla Intiaan matkaavan Tillersonin kommentteja pidettiin Kiinassa erityisen provosoivina siksi, että ne tulivat samana päivänä kun Kiinan kommunistinen puolue aloitti puoluekokouksensa.

STT-AFP, Peking

Demarit juhlivat vaalivoittoa Uudessa-Seelannissa

Kuva: Lehtikuva
Bill English on tunnustanut tappion.

Uuden-Seelannin pääministeri Bill English tunnusti torstaina, että hänen keskustaoikeistolainen kansallispuolueensa on kärsinyt vaalitappion. English onnitteli työväenpuoluetta johtavaa Jacinda Ardernia voitosta.

Saarivaltiossa käytiin vaaliuurnilla jo 23. syyskuuta, mutta tasaisen vaalituloksen vuoksi tulevaa hallintoa ei ole saatu ratkaistua tähän asti.

Vaa’an käänsi keskustavasemmiston voitoksi populistipuolueen johtaja Winston Peters, joka ilmoitti torstaina tukevansa Ardernin työväenpuoluetta.

Englishin johtama kansallispuolue sai syyskuun vaaleissa eniten paikkoja parlamenttiin, mutta se olisi tarvinnut hallitusvastuussa jatkaakseen apupuolueen. Toive kaatui nyt populistien valittua yhteistyön työväenpuolueen kanssa. Myös vihreät ovat tulossa koalitiohallitukseen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Espanjan hallitus aikoo rajoittaa Katalonian itsehallintoa – aluehallinnon johtajan vastaus ei kelvannut

Mariano Rajoy.

Espanjassa Katalonian itsenäistymisäänestystä seurannut sisäpoliittinen kriisi kiihtyy. Espanjan hallitus on ilmoittanut, että se aikoo lauantaina hyväksyä artiklan, jolla Katalonian itsehallintoa rajoitetaan.

Espanjan perustuslain artikla 155 antaa keskushallinnolle oikeuden ottaa maakuntien hallinto omiin käsiinsä kriisitilanteessa. Sitä ei ole koskaan aiemmin käytetty.

Espanja oli asettanut aamupäivään takarajan Katalonian johtajille ilmoittaa selkeästi, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi. Sen sijaan aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont vaati Espanjan hallitusta vuoropuheluun.

Puigdemont sanoi espanjalaismedian julkaisemassa kirjeessä Espanjan pääministerille Mariano Rajoylle, että jos hallitus ei suostu neuvotteluihin, hän vie itsenäistymisen alueparlamentin äänestykseen.

 

(STT)

 

 

Takaisin

Katalonialta uusi uhkaus mutta ei vieläkään selvää vastausta itsenäistymisestä

Kuva: Lehtikuva
Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont pelaa uhkapeliä Espanjan kanssa.

Espanjassa Katalonian aluehallinnon johtaja uhkaa julistaa maakunnan itsenäiseksi, jos Espanjan hallitus ei suostu vuoropuheluun.

Carles Puigdemont sanoo espanjalaismedian julkaisemassa kirjeessä Espanjan hallitukselle, että jos hallitus suostu neuvotteluihin, hän vie itsenäistymisen alueparlamentin äänestykseen.

Espanjan hallitus oli asettanut tähän aamupäivään takarajan Katalonian johtajille ilmoittaa selkeästi, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi. Espanja on uhannut kumota Katalonian itsehallinnon ja ottaa maakunnan hallintaansa.

STT, Barcelona