Ulkomaat

Uutistoimisto AP: Ranskan presidentti kiistää Trumpin väitteet

LEHTIKUVA / AFP PHOTO Nicholas Kamm
Macron vierailulla Valkoisessa talossa huhtikuussa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Nicholas Kamm
Macron vierailulla Valkoisessa talossa huhtikuussa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Nicholas Kamm
Macron vierailulla Valkoisessa talossa huhtikuussa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kiistää, että Nato-johtajat olisivat sopineet jäsenmaiden puolustusmäärärahojen nostamisesta aikaisempia tavoitteita korkeammalle. Asiasta kertoo uutistoimisto AP.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump piti Brysselin Nato-huippukokouksen jälkeen nopealla aikataululla varsin rönsyilevän tiedotustilaisuuden. Tilaisuudessa Trump muun muassa toi esiin, miten jäsenmaat ovat suostuneet lisäämään puolustusmäärärahojaan hänen vaatimuksestaan aikaisempaa suuremmiksi.

– Maat tulevat nostamaan puolustusmäärärahoja sellaiselle tasolle, mitä he eivät ole koskaan aikaisemmin tulleet ajatelleeksi, Trump lausui.

Hän ei kuitenkaan täsmentänyt tiedotustilaisuudessa sen enempää, mitkä maat ovat sitoutuneet korotuksiin, ja kuinka suurista korotuksista on kyse.

Trump myös totesi, miten hän olisi voinut vetää Yhdysvallat Natosta, mutta se ei ole nyt tarpeen, kun muut ovat luvanneet lisätä panostustaan.

Ennen tiedotustilaisuutta Trump ehti keskiviikon ja torstain aikana moittia Yhdysvaltain Nato-kumppaneita toistuvasti muun muassa puolustusmäärärahojen rittämättömyydestä sekä Venäjän kanssa käydystä energiakaupasta. Hän on myös esittänyt eilisen ja tämän päivän aikana haluavansa nostaa Nato-maiden puolustusmenot neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tällä hetkellä Nato-maiden yhteisesti sovittu tavoite on, että maiden tulisi käyttää puolustukseen kaksi prosenttia bkt:staan vuoteen 2024 mennessä.

Puolustusliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi Brysselin huippukokouksen kynnyksellä Politico-lehdelle, että Naton 29 jäsenvaltiosta kahdeksan täyttää nykyisen tavoitteen vuonna 2018.

Tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain presidentti puolestaan kehui Nato-yhteistyötä useaan kertaan ”mahtavaksi” ja Brysselin Nato-huippukokouksen antia mahtavaksi.

– Olemme tyytyväisiä. Meillä on nyt paljon vahvempi Nato kuin pari päivää sitten, Trump luonnehti tiedotustilaisuudessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat