Kotimaa

Uutuuselokuva esittää uusia kovia väitteitä Helsingin huumepoliisin entisestä päälliköstä – ”Jari Aarnio pakeni aina tupakkahuoneeseen”

Jari Aarnio, "paha poliisi", istuu 13 vuoden vankilatuomiota Vantaalla.
Jari Aarnio, "paha poliisi", istuu 13 vuoden vankilatuomiota Vantaalla.
Jari Aarnio, "paha poliisi", istuu 13 vuoden vankilatuomiota Vantaalla.

Viranomaistoiminnan luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä aiemmissa Epäilyksen varjossa – ja Ulvilan murhamysteeri -elokuvissaan käsitelleen Pekka Lehdon uusi teos kuvaa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön, vankilaan raskaista rikoksistaan tuomitun Jari Aarnion tapausta.

Dokumenttielokuvan Paha poliisi haastateltuja ovat henkilöt, joita pyrittiin värväämään poliisin tietolähteiksi. Tekijöiden mukaan elokuva paljastaa, mitä tapahtui, kun he eivät ryhtyneet poliisin ”vasikoiksi”.

Ohjaaja Lehto sanoo torstaina Helsingissä dokumentin lehdistönäytöksen yhteydesssä, että elokuvassa kuullaan iskevimmät tarinat heiltä. Hänen mukaansa elokuva ei edes väitä tai pyri esittävänsä vahvistettua totuutta.

– Elokuva ei ole tuomioistuin. Me emme jaa syyttömiä ja syyllisiä. Emme etsi totuutta, me etsimme tarinoita. Pyysimme ihmisiä kertomaan, mitä heille on heidän mielestään tapahtunut.

Osa ”vasikoista” lupautui ensin elokuvantekoon mukaan, mutta jättäytyi lopulta pois. Syytä ohjaaja ei kertomansa mukaan tiedä.

– Sekä ”Ulvilassa” että tässä fokuksena on pitemmän aikaa jatkunut viranomaistoiminta, joka ei kaikilta osin ole vedenpitävää vaan lainvastaista. Nyt kun taas paljon puhutaan oikeuksiemme rajoittamisesta tai oikeuksien antamisesta virkakunnalle uusiin toimintatapoihin, tässä ovat yhden kierroksen toimintatavat, jotka alkavat 1990-luvun lopusta, kun lainsäädäntöä muutettiin niin, että poliisilla on oikeus muun muassa valeostoihin ja tehdä rikoksia selvittääkseen rikoksia.

Onko kansalainen suojattu ja onko viranomaistoiminta läpinäkyvää?

Lehto on toisin sanoen huolissaan suunnitteilla olevan uuden tiedustelulainsäädännön seurauksista.

– Tämähän on juuri elokuva viranomaistoiminnasta suhteessa tietolähdetoimintaan ja mitä tapahtuu henkilöille, joita ei rekisteröidä. Näyttää vähän siltä, että jos suostuu tietolähteeksi niin käy yhtä huonosti kuin jos kieltäytyisi.

Lehdon mielestä hänen elokuvansa on nyt Turun puukotusiskun jälkeen tilaamatta entistäkin ajankohtaisempi.

– Onko kansalainen suojattu ja onko viranomaistoiminta läpinäkyvää?

Lehto sanoo pyytäneensä myös itse Aarniolta haastattelua elokuvaan. Vastausta hän ei kuitenkaan koskaan saanut. Aarnio esiintyy elokuvassa vain arkistomateriaalin välityksellä.

– Jari Aarnio ei suostunut myöskään oikeussalissa haastatteluuni vaan hän aina pakeni tupakkahuoneeseen, Lehto sanoo.

Paha poliisi tulee ensi-iltaan 1. syyskuuta. Se perustuu haastatteluihin ja oikeudenkäyntimateriaaleihin. Elokuvassa on mukana myös dramatisoituja kohtauksia ja tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä, kuten Juhani Niemelä ja Lasse Karkjärvi. Paha poliisi on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Lehto on pitkän linjan suomalainen elokuvantekijä, jonka ohjaajanura alkoi 1970-luvun lopulla. Lehdon yhdessä Pirjo Honkasalon kanssa ohjaama Tulipää vuodelta 1980 on harvoja kotimaisia elokuvia, joka on valittu Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat