Työväen Näyttämöpäivät juhlii nelikymppisiään vitaalina ja komistuneena

Jyväskylän vahvaa asemaa harrastajateatterikentässä todistaa se, että sieltä on Työväen Näyttämöpäivillä tänä vuonna kolme esitystä. Yksi niistä on Jyväskylän kansannäyttämön Narttujuttu.
Jyväskylän vahvaa asemaa harrastajateatterikentässä todistaa se, että sieltä on Työväen Näyttämöpäivillä tänä vuonna kolme esitystä. Yksi niistä on Jyväskylän kansannäyttämön Narttujuttu.
Jyväskylän vahvaa asemaa harrastajateatterikentässä todistaa se, että sieltä on Työväen Näyttämöpäivillä tänä vuonna kolme esitystä. Yksi niistä on Jyväskylän kansannäyttämön Narttujuttu.

Työväen Näyttämöpäivillä on tulevana viikonvaihteena juhlan paikka, kun Työväen Näyttämöiden Liiton festivaaliperheen esikoinen täyttää  komeat 40 vuotta. Juhlafestaria ei kuitenkaan järjestetä missään ”ootpas sä jo vanha” -hengessä vaan kohottamalla maljaa sille, miten tämä harrastajateatteritapahtuma on koko ajan vain kypsynyt, komistunut ja viisastunut, mutta säilyttänyt silti nuorekkuutensa.

Festivaalin ohjelmiston on tällä kertaa valinnut näyttelijä Kati Outinen. Hänen seulansa läpäisi kaikkiaan kymmenen esitystä. Lisäksi Mikkelin viikonlopussa nähdään järjestäjän kutsumana kaksi produktiota, Juha Hurmeen Lassila-projektin uusin tuotos ”Mestari Nyke” sekä peruuntuneen ukrainalaisvierailun korvaajaksi viime tingassa saatu Topi Mikkolan Rosa Liksom -monologi ”Lapin punaiset hanget”.

Ohjelmakartalla on monina vuosina mahtunut enemmänkin esiintyjäryhmiä, mutta tämänkertainen luku selittyy sillä, että Outisen valinnoista enemmistö on ihan täyspitkiä, yli kaksituntisia esityksiä. Sellaisia ei pysty sijoittamaan ylenmäärin  yhdelle viikonlopulle, etenkin kun passeleiden esitystilojenkin määrä on Mikkelissa rajallinen.

Kymmenen valitun joukosta pistää silmään kahden kaupungin dominointi. Mikkeli ja Jyväskylä ovat kumpikin saaneet ohjelmakartalle kolme teatteria tai esiintyjäryhmää. Kyse ei ole kotiinpäinvedosta tai valitsijan lukkarinrakkaudesta joitakin tiettyjä paikkakuntia kohtaan. Outinen ilmoitti jo joulukuun alussa ohjelmistoa julkistettaessa,  että hän ei ole tehnyt valintojaan Suomen karttaa silmäillen vaan hänn yksinomainen kriteerinsä on ollut saada mukaan festivaalille parhaat  hakemuksen jättäneistä esityksistä.

Eikä noiden kaupunkien erottuminen ole sattumaa.  Jyväskylä on ollut läpi Näyttämöpäivien historian poikkeuksellisen aktiivinen ja vahva harrastajateatterikaupunki. Mikkeli taas on Poika- ja nyttemmin myös Tyttöteatterinsa ansiosta nostanut viime vuosina tuntuvasti profiiliaan harrastajateatterikentällä.

Liput viedään taas käsistä

Työväen Näyttämöpäivien yleisömenestys näyttää juhlavuonnakin taatulta. Esitysten lipuista on ennakkon varattu noin 80 prosenttia.

– Esimerkiksi lauantai-iltapäivän ja -illan näytökset alkavat olla jo aika lailla täynnä. Tarjolla on enää hajapaikkoja. Kaikkiaan voi sanoa, että ennakkokysyntä on ollut ilahduttavan vilkasta, joten katsomoihin saadaan taas hyvä täyttöaste. Mutta lipputoimistosta kannattaa aina kysyä vapaiden paikkojen perään,  peruutuksiahan tulee aina, sanoo festivaalin tuottaja Outi Kasanen.

Näyttämöpäivien juhlavuoden lisukkeina festivaaliviikonlopussa on tarjolla lauantaina 40-vuotisjuhlagaala Etelä-Savon ammattiopiston juhlasalissa. Ohjelmallisen illallistilaisuuden liput maksavat 40 euroa.

Perjantai-iltana voi  ihan ilmaiseksi mennä Mikkelin Teatteriklubille (teatteritalon entinen pieni näyttämö) seuraamaan Actor’s Studio -tyyppistä keskustelutilaisuutta näyttelijäntyöstä. Iltaa emännöivät Kati Outinen ja Mikkelin teatterin johtaja Katriina Honkanen.

Festivaalin yksityiskohtaisempi ohjelma löytyy tapahtuman omilta sivuilta www.tnp.fi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat