Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Vaalikeskustelusta vauhtia vaalikampanjaan

Vaalikeskustelussa käsiteltiin myös hävittäjähankintoja.

Lauantaina Koskikeskuksessa pidettävään Pirkanmaan demarien vaalikampanjan avaukseen voi lähteä hyvillä mielin. Jos tarkastelee torstai-illan Ylen vaalikeskustelua Antin, Juhan ja Petterin välisenä kisana, niin ensinnäkin se lienee kaikille selvää, että Petteri hävisi.

Tuoreet gallupit ja muut “tutkimukset” ovat kertoneet Kokoomuksen, mutta myös puolueen puheenjohtajan Petteri Orpon kannatuksen alamäestä. Nämä tulokset näkyivät selvästi Orpon käyttäytymisestä. Paineet ja latinki olivat niin kovat, että hän ei tahtonut antaa puheenvuoroa kollegoilleen ilman illan juontajien hillintää. Lisäksi miehen suu kävi niin nopeasti, ettei ajatus pysynyt perässä. Yleensä ajatus kulkee ensin, sen jälkeen puhe.  Orpon tukala tilanne näkyi selkeästi myös hänen ilmeistään. Samaa säteilyä kuin ennen ei enää sen enempää miehen olemuksesta kuin hänen silmistäänkään löytynyt.

Paremmin selvisi Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. “Virkaa tekevä” pääministeri hallitsi itsensä hyvin. Hallitsi, koska hänen hallituksensa eronpyyntö luettiin pitkään vilpittömäksi, ei-poliittiseksi ratkaisuksi. Vaalikeskustelun perusteella vaikutti siltä, että kilpailevien puolueiden puheenjohtajillekin vasta nyt näytti selvinneen, että Sipilä jättäessään hallituksensa eronpyynnön teki silkkaa politiikkaa.

Sipilää pidettiin pitkään tietynlaisena epäpoliittisena kepulaisinsinöörinä, jolla yritysjohtajana oli jotain uutta henkistä annettavaa politiikalle. Hypetystä lisäsi hänen lestadiolainen taustansa. Sipilästä kehittyi kuitenkin nopeasti ihan täysiverinen kepulainen. Sekin toteamus, ettei hän enää ole käytettävissä Keskustan puheenjohtajaksi, jos vaalitulos osoittaa samaa noin 14 prosentin kannatusta kuin mitä gallupit ovat alhaisimmillaan osoittaneet, on silkkaa poliittista kikkailua.

Jos Sipilä Keskustan puheenjohtajana olisi ollut yhtä johdonmukainen kuin pääministerinä, hän olisi hallituksen eronpyynnön jättäessään eronnut myös Keskustan puheenjohtajan paikalta.Tulos tai ulos! Perusteluksi olisi riittänyt paitsi hänen hallituksensa epäonnistuminen niin myös Keskustan heikko kannatus.

Miksi hän ei niin tehnyt? Siksi, että Sipilä uskoo hallituksensa erolla saavansa uskottavana miehenä uskottavan lähtökohdan Keskustan vaalityöhön ja lopulta siedettävän vaalituloksen. Parhaimmillaan hän tavoittelee vaalitulosta, joka mahdollistaa Keskustalle, jos ei pääministeripuolueen statusta, niin ainakin paikkaa uudessa hallituksessa. Jos näin käy, mahdollisuudet maakuntauudistukseen säilyvät. Tällä hetkellä sen puolesta ei tosin puhu muut kuin kepulaiset.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pärjäsi hyvin. Vaalikeskustelu osoitti, että sairausvuoteellakin on läksyjä tehty. Hiillostuksesta huolimatta vastaukset löytyivät asiaan kuin asiaan. Hävittäjien määräkin sai järkevät perustelut. Rinteen esiintymisessä parasta oli se, että siitä ei millään tavalla käynyt ilmi SDP:n gallupjohto. Ylimielisyyteen ei kenelläkään demarilla ole varaa. Vaaleihin on kuukausi aikaa, ja vaalityö saa näinä päivinä lopullisen starttinsa.

Kaikki naispuheenjohtajat pärjäsivät vaalikeskustelussa myös hyvin. Samoin Perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

Orpon lisäksi toinen puheenjohtaja, josta vaalipaniikki löi läpi oli Sinisten Sampo Terho.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE