Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Vaalilupausten hintalappu on parasta kuluttujansuojaa: yltiöpäisimmät ja vastuuttomimmat esitykset voisivat samalla karsiutua

Pääkirjoitukset

Demokraatti null

SDP:n pää-äänenkannattaja

Eduskuntavaalien lähestyminen alkaa näkyä jo politiikassa. Puheissa vilahtelee vaalilupauksia ja hallitusohjelmien ituja. Samalla ammutaan kilvan alas vastapuolen tekemiä esityksiä, mutta pedataan asemia mahdollisiin hallitusneuvotteluihin. Esimerkiksi sana punamulta on jälleen noussut takaisin keskustalaiseen sanastoon.

Demokraatti

Demokraatti

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on jo esittänyt pienien, alle 1 400 euron eläkkeiden korottamista sekä hallituksen ajaman sote- ja maakuntauudistuksen – jos ne edes ennen eduskuntavaaleja toteutuvat – merkittävää muuttamista, jos SDP on hallitusvastuussa. Etenkin Rinteen eläke-esitystä ammuttiin alas järeällä kalustolla.

Vielä parempi olisi, että puolueet itse teettäisivät vaaliohjelmiensa kustannuksista puolueettomat vaikutusarviot.

Kallis ja populistinen, oli kritiikin kärki etenkin kokoomuksen ja keskustan kommenteissa. Tyrmäyksen voimallisuus oli hämmästyttävä, sillä kyse ei ollut uudesta asiasta. Pienimpien eläkkeiden korotusesitys on ollut mukana SDP:n vaihtoehtobudjeteissa jo kaksi vuotta.

Vaalien lähestyessä olisi toivottavaa, että myös muiden puolueiden esitysten kustannusvaikutuksia avattaisiin samalla innolla kuin SDP:n eläke-esityksen. Vielä parempi olisi, että puolueet itse teettäisivät vaaliohjelmiensa kustannuksista puolueettomat vaikutusarviot. Se olisi äänestäjälle parasta kuluttajansuojaa, kun ennen äänestyspäätöstä voisi ristiinarvioida vaaliohjelmien sisältöä ja kustannuksia. Samalla toivottavasti myös karsiutuisivat yltiöpäisimmät ja vastuuttomimmat lupaukset.

SDP:n eläkkeiden korotusesityksen saama palaute antoi jälleen tympeän kuvan suomalaisesta keskustelukulttuurista. Tai tarkemmin ilmaistuna keskustelemattomuuskulttuurista. Ehkä esityksen tyrmäämisessä ei ollut niinkään kyse itse asiasta, vaan SDP:n vahvistuneesta asemasta kannatuskyselyissä ja vaalien läheisyydestä. Tästä huolimatta keskustelulle ja erilaisille näkemyksille ei paljon annettu mahdollisuuksia, kun kritiikki alkaa ja loppuu sanoilla ”ei” ja ”mahdotonta”.

Monelle olisi epäuskoinen nauru olisi maittanut, jos hallitus olisi ennen aloittamistaan listannut julkisuuteen kaikki kuluneen kolmen vuoden aikana vireille panemansa asiat.

Lisää aiheesta

Vaalien lähestyessä kaivataankin myös sitä paljon kuulutettua arvokeskustelua – josta myös lopulta löytyvät ne merkittävimmät erot eri puolueiden välillä. Samalla voisi myös politiikan mahdoton muuttua mahdolliseksi.

Tästä käy esimerkistä nykyinen hallitus. Monelle olisi epäuskoinen nauru olisi maittanut, jos hallitus olisi ennen aloittamistaan listannut julkisuuteen kaikki kuluneen kolmen vuoden aikana vireille panemansa asiat. Yhteiskunnan aita on ryskynyt ja perustulakiakin on koeteltu, kun hallitus on ajanut tavoitteitaan. Nyt olisi aika tehdä taas politiikasta mahdottoman taidetta, kun tällä hallituskaudella on enemmän tehty ideologiasta mahdottoman taidetta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE