Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Vaalitulos: Keskustalle murskavoitto

Kari Hulkko

Keskusta lunasti sunnuntaina odotetun vaalivoittonsa, joka jättää puheenjohtaja Juha Sipilän loistavan pelipaikan eteen. Kolme perässä kiipivää puoluetta kisasivat kakkossijasta aivan rinta rinnan, ja lopulta pisimmän korren veti kokoomus hienoisella erolla perussuomalaisiin.

Demokraatti.fi

Vielä ennakkoäänten perusteella vaikutti siltä, että perussuomalaiset jäisivät armotta kakkoskisasta. Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan loppukiri kantoi ja tömähti uusi jytky.

– Heittäydyimme maaliin, Soini katsoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kiirehti onnittelemaan Sipilää jo puoli kymmenen aikoihin, kun tämä vielä panttasi voittajaksi julistautumista. Kokoomuksen vaalivalvojaisissa Stubb iloitsi torjuntavoitosta.

– Tosiasia on, että ei ole ollut hirveän helppoa nämä viimeiset kymmenen kuukautta. Tämä on ollut aika rajua meininkiä, Stubb tunnusti väelleen.

SDP, kokoomus ja perussuomalaiset menettävät kaikki kansanedustajan paikkoja, perussuomalaiset tosin vain yhden. Erityisen heikosti suoriutui neljänneksi jäänyt SDP, joka uusi viime vaalien mahalaskunsa tekemällä jälleen historiansa huonoimman vaalituloksen.

Sipilä: Luottamus ratkaisee

Sipilä totesi tuloksen näyttävän hyvältä hallituksen muodostajan kannalta. Pienet erot kakkosen, kolmosen ja nelosen välillä takaavat sen, että keskusta voi kilpailuttaa hallituskumppaneitaan.

– Hallitusneuvotteluissa ihan ensimmäinen asia on luottamus, sitten vaaliohjelma, ja vasta sitten tämä järjestys, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan luottamus testataan siinä, päästäänkö pelisäännöistä yksimielisyyteen. Hän arvioi, että hallituskuviot ovat selvillä toukokuun loppuun mennessä.

Keskustan voitto ei lopulta ollut niin selkeä kuin viimeiset mielipidetiedustelut antoivat ymmärtää. Kaulaa kokoomukseen oli vain noin kolme prosenttiyksikköä. Tutkija Markku Jokisipilä arvioi, että tulosta heikensi Sipilän viime viikkojen varovainen esiintyminen.

Toisaalta Sipilän tyyli näyttää myös vedonneen moneen, sillä hän oli koko maan suurin ääniharava noin 31 000 äänellä. Perussuomalaisten Timo Soini sai yli 27 000 ääntä ja Alexander Stubb yli 25 000 ääntä.

Vihreät: Voittajien kanssa neuvoteltava

Yksi illan selkeitä vaalivoittajia oli vihreät, jonka paikkamäärä nousi selvästi 15:een. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö katsoi, että tuloksen pitäisi merkitä pääsyä ainakin neuvottelemaan hallituspaikasta.

– Pidän selvänä, että suurimman puolueen velvollisuus on keskustella vaalivoittajien kanssa, Niinistö sanoi.

Vaalivoittoa povattiin myös vasemmistoliitolle, mutta tulos oli päinvastainen ja menetystä tuli kaksi paikkaa. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki myönsi olevansa pettynyt.

RKP:n kannatus jäi viime vaalien tasolle. Puheenjohtaja Carl Haglund totesi, että vaalituloksen perusteella vain keskusta voi olla varma hallituspaikastaan. RKP on istunut hallituksessa yhtämittaisesti 1970-luvun lopulta lähtien, ja Haglundin mukaan hallituspaikka on tavoitteena myös tällä kertaa.

Kristillisdemokraatit menetti yhden kansanedustajan paikoistaan.

Eduskunnasta putosi joitain hyvin tunnettuja poliitikkoja, kuten keskustan Paula Lehtomäki ja kokoomuksen Kimmo Sasi.

Äänestysprosentti jäi jonkin verran alhaisemmaksi kuin ennakkoäänten perusteella olisi voinut päätellä. Äänestysprosentti oli 70, kun se neljä vuotta sitten oli 70,5.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE