Uutiset

Vaaliveturinkuljettaja – lahtelainen Heikki Moilanen tunnetaan tekevänä miehenä

Anna-Liisa Blomberg
Heikki Moilanen on entinen veturinkuljettaja, Lahden SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja SDP:n Hämeen piirin 1.varapuheenjohtaja.
Anna-Liisa Blomberg
Heikki Moilanen on entinen veturinkuljettaja, Lahden SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja SDP:n Hämeen piirin 1.varapuheenjohtaja.
Anna-Liisa Blomberg
Heikki Moilanen on entinen veturinkuljettaja, Lahden SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja SDP:n Hämeen piirin 1.varapuheenjohtaja.

Heikki Moilanen istuu Lahden rautatieasemalla Asemapäällikkö-kahvilan pöytään. Paikka on tapaamiselle sopiva, onhan talo entiselle veturinkuljettajalle perin tuttu. Tässä aikoinaan asemapäällikön asuntona ja myöhemmin VR:n kerhotilana toimineessa talossa on tullut istuttua VR:n koulutuksissa ja esitettyä sketsi jos toinenkin osaston pikkujouluissa.

– Ei se veturimiehen ura mikään lapsuuden haave ollut. Kaveri ehdotti, että haetaan. Minä pääsin, Make ei. Sen 1982 kurssin jälkeen seuraava oli vasta 2002. Olin hakenut myös Kotkan tekniseen opistoon, mutta valintaan vaikutti veturinkuljettajien alhainen eläkeikä. Olin myös kuullut juttua, että työvuorot olisivat sellaiset, että kesällä pääsisi hyvin kiertämään festareita, Moilanen kertoo.

Työvuoroja oli lopulta niin, että festarihillumisen sai unohtaa, mutta eläkkeellä 58-vuotias Moilanen on nyt kolmatta vuotta. Veturimiesten liiton ay-aktiivia pyydettiin jo parikymppisenä SDP:n jäseneksi, mutta politiikka ei tuntunut omalta areenalta. Vuoden 1999 vaalien alla Moilaselta kysyttiin, lähtisikö hän jonkin SDP:n ehdokkaan tukiryhmään. Hän lähti tukemaan Jarkko Nissistä ja liittyi puolueeseen. Oli liittymispäätöksen taustalla vähän muutakin:

– Olin SAK:n Lahden paikallisjärjestön puheenjohtaja, enkä kuulunut mihinkään puolueeseen, mutta demariksi minua haukuttiin. Ajattelin sitten virallistaa suhteeni, hän virnistää.

Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista Lahdessa SDP sai suurimman prosentuaalisen kasvun.

Moilanen tuumii ehkä kehuskeleensa eläkeensä lähestyessä liiaksi alkavalla vapaaherran elämällä, kun keksivät pyytää häntä vaalipäälliköksi eduskuntavaaleihin 2015. Yleensä kunnallisjärjestön puheenjohtaja hoitaa vaalit, mutta nyt tarvittiin apua.

– Ajatelin, että voinhan minä siihen lähteä. Syksy eteni ja oli syyskokouksen aika. Kunnallisjärjestön puheenjohtajan piti jatkaa, mutta ei jatkanutkaan. Ajattelin, että menkööt – olenhan jo vaalipäällikkökin. Että ei siinä paljon ehtinyt vapaaherrana huokaista, edelleen SDP:n Lahden kunnallisjärjestön puheenjohtajana toimiva Moilanen naurahtaa.

Vaalivankkureita kylmiltään vetämään lähteneestä Moilasesta tuntui hyvältä, kun SDP onnistui hiukan jopa kasvattamaan kannatustaan Lahdessa. Viime kuntavaaleissa hän teki vaalityötä SDP:n joukkueelle niin, että hän ihan suoraan sanoen unohti tehdä sitä itselleen. Mies vaikuta lainkaan pettyneeltä, vaikkei uusinut omaa valtuustoryhmän paikkaansa:

– Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista Lahdessa SDP sai suurimman prosentuaalisen kasvun.

Hämeen piirin 1.varapuheenjohtajana toimiva Moilanen kertoo, että kevään eduskuntavaaleihin lähdetään tavoittelemaan eduskuntaan viittä paikkaa hämäläisille. Vaaleissa ihmisten tapaaminen on ykkösjuttu. Vaalien välillä demarit ovat olleet joka kuukausi Lahen markkinoilla, ja se kuuluu ohjelmaan vaaleissakin. Lisäksi aiotaan osallistua erilaisiin tapahtumiin ja näkyä markettien edustoilla.

– Juuri oli Hämeenkadun joulun avaus. Siellä oli hemmetin positiivinen fiilis, Moilanen kertoo.

Porukat jo pottuilee, että aina sulle tulee noita luonnerooleja.

Moilanen tunnetaan tekevänä miehenä vaalikentillä, mutta myös muun muassa kulttuurin saralla. Hän oli perustamassa Lahden rytmin ystävät -yhdistystä, joka on järjestänyt muun muassa Blues & Roots -festaria ja muita musiikkikarkeloita talkoohengessä.

Ainopuiston teatterin näytelmissä hänet on nähty jo useampana kesänä. Teatteri toteuttaa Lahden historiallisiin tapahtumiin perustuvia näytelmiä oikeilla tapahtumapaikoilla. Näyttelijäksi Moilanen aikoi yhtä paljon kuin kunnallisjärjestön johtoon.

– Olen teatterin kannatusyhdistyksen hallituksessa ja menin katsomaan näyttelijöiden rekryä. Ohjaaja kysyi heti, tulenko näytelmään. Olisi roolikin valmiina, agitaattori Sivenius. Seuraavana kesänä olin punasotilas Osula. Porukat jo pottuilee, että aina sulle tulee noita luonnerooleja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 12 Demokraatti
DIILI - Suomi panee hävittäjiin miljardeja, mutta miksi?
ON THE ROAD - Keski-Suomen kautta Brysseliin?
PILLERI - Huume muuttuu lääkkeeksi
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Vastaa Demokraatin verkon lukijakyselyyn!
20.5.2019

Luetuimmat


Uusimmat