Politiikka

Vääntö kesti yli 3 tuntia – paperittomat saavat Helsingissä entistä laajemmat terveyspalvelut

Kari Hulkko
Valtuustosali Helsingin kaupungintalolla.
Kari Hulkko
Valtuustosali Helsingin kaupungintalolla.
Kari Hulkko
Valtuustosali Helsingin kaupungintalolla.

Helsingin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt aloitteen laajempien terveyspalveluiden tarjoamisesta paperittomille.

Valtuusto hyväksyi ehdotuksen äänin 45–39. Asiasta käytiin valtuustossa ennen äänestystä usean tunnin kiivas keskustelu.

Aloitteessa ehdotettiin, että myös muut kuin raskaana olevat tai alaikäiset paperittomat saisivat laajempia terveyspalveluita.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan jatkossa paperittomille taataan Helsingissä välttämätön hoito. Tämä voisi olla esimerkiksi hoitoa krooniseen sairauteen, lääkkeitä, tarpeellisia mielenterveyspalveluita sekä rokotuksia.

Tähän asti Helsingissä kaikille paperittomille on tarjottu kiireellistä terveydenhoitoa eli hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista.

Helsingin lisäksi Espoo, Vantaa ja Turku tarjoavat raskaana oleville paperittomille ja paperittomille lapsille kiireellistä hoitoa laajempia palveluita. Lainsäädännön perusteella kunnat ovat velvollisia järjestämään paperittomille vain kiireellistä sairaanhoitoa.

Paperiton tarkoittaa käytännössä ihmistä, joka elää maassa ilman laillista oleskeluoikeutta. Paperittomiksi luetaan Suomessa usein myös EU-kansalaiset ja osa opiskelijoista, joilla ei ole riittävää vakuutusturvaa sairauden varalle.

Apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) on kommentoinut valtuuston päätöstä Twitterissä todeten sen olevan ihmisarvoa kunnioittava.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat