Politiikka

Vaasan asiassa joudutaan jännittämään vielä salin ratkaisua – miten toimivat alueen kansanedustajat?

lehtikuva / johannes tervo
Vaasan keskussairaalan pääsisäänkäynti.
lehtikuva / johannes tervo
Vaasan keskussairaalan pääsisäänkäynti.
lehtikuva / johannes tervo
Vaasan keskussairaalan pääsisäänkäynti.

Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen palauttaminen on puhuttanut tällä viikolla sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Sipilän (kesk.) hallitus päätyi aikanaan siihen, että laaja päivystys on Seinäjoella ja Vaasa putosi 12 laajan päivystyksen sairaalan joukosta.

Asia nousi siellä yllättäen esiin kansanedustaja, valiokunnan jäsen Veronica Rehn-Kiven (r.) toimesta, kun hänen aloitteesta asiaa koskeva kansalaisaloite nostettiin käsittelyyn. Yli 50 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite vaatii Vaasan keskussairaalan palauttamista laajan päivystyksen sairaalaksi.

Valiokunta äänesti tänään kansalaisaloitteen hyväksymisestä. Oppositiopuolueet kannattivat aloitetta mutta hävisivät äänestyksen hallituspuolueille äänin 9–8. Sinisten ryhmä hajosi tosin äänestyksessä kahtia.

Voittanut ehdotus oli keskustan kansanedustajan, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen Pekka Puskan esittämä ponsi. Puska on esitellyt ponnen sisällön Twitterissä:

– Edusk. sos.ja terv.valiok. hyväksyi #Vaasan asiassa ponnen, joka velvoittaa uuden hallituksen käsittelemään asian. Valiokunta totesi, että tarvittava lainsäädäntö tulee tehdä valtioneuvostossa. Ponnella turvataan hyvän asian valmistelu. Aikapulassa asia olisi muuten voinut raueta, Puska tviittaa asiasta.

– Minähän tietysti kannatan ilman muuta tätä kansalaisaloitteen mukaista asiaa, mutta meille oli täysin selvää, että (valiokunnan) viimeisenä työpäivänä, meillä oli vain 20 minuuttia aikaa. Ei ollut mitään mahdollisuutta kansalaisaloitteen edellyttämällä tavalla avata terveydenhuoltolakia ja ruveta valmistelemaan tarvittavaa muutosta, Puska sanoi Demokraatille tänään eduskunnassa.

Kristiina Salonen: Lausuma ei ratkaise vaan tulevat hallituskokoonpano.

Puskan mielestä kansalaisaloitteen hyväksymisen tukeminen olisi johtanut aloitteen raukeamiseen.

– Ponnella pyrin turvaamaan sen, että asia tulee edelleen poliittiseen päätöksentekoon eli uuden hallituksen tulee ottaa asia esille. Minun ajatus oli se, että tällä turvataan jatko, muuten se olisi rauennut, Puska sanoo.

Veronica Rehn-Kivi kertoo Demokraatille, että aikoo esittää eduskunnan suuressa salissa kansalaisaloitteen hyväksymistä. SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Kristiina Salonen toteaa, että sosialidemokraatit ovat valmiita kannattamaan Rehn-Kiven esitystä. Näin ollen asiasta äänestetään.

– En laske ponnen varaan hirveästi. Se on enemmänkin olisi kiva -tyyppinen ja esittää, että Vaasan keskussairaalan asemaa vain tarkastellaan. Pöydässä oli suora pykäläesitys niin, että Vaasan keskussairaala lisättäisiin laajan päivystyksen sairaalaksi. Asiantuntijakuulemiset oli käyty. Tässä oli aidosti pöydällä mahdollisuus tehdä päätös.

– Laskisin sen varaan, mitä tapahtuu salissa. Ovathan siellä Vaasan alueen kansanedustajat merkittävässä roolissa. On aika ratkaisevaa, miten alueen kansanedustajat äänestävät, Salonen pohtii.

Pekka Puska ei kuitenkaan usko, että hallitusrintamaan tulisi repeämiä.

– Olen varma, että salissa puhutaan ja se on hyvä, koska se lisää painetta asiaan. Luulen kuitenkin, että näillä voimasuhteilla mietintö menee läpi, Puska sanoo ja tarkoittaa siis sitä, että mietinnön voittanut kanta eli ponsi hyväksyttäisiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toteaa, ettei ole vielä ehtinyt perehtyä Vaasa-asiaan. Hänen mukaansa kokoomus kuitenkin lähtökohtaisesti äänestää eduskunnassa yhtenä ryhmänä.

Kristiina Salonen uskoo, että jos eduskunta ei päätä tukea kansalaisaloitetta, ei lausuma turvaa Vaasan palauttamista laajan päivystyksen sairaalaksi. Asia sen sijaan riippuu tulevista hallituspuolueista, ovatko ne valmiita päätöksen tekemään.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat