Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Vähän liikaa palloja ilmassa, pääministerin toimintalogiikkaa ei voi kuin hämmästellä

Pääministeri Juha Sipilä on palannut vanhoihin vaihtoehtoihin irtisanomislakikeskustelussa. Tänään hän ei kommentoinut tilannetta medialle.

Sipilän avokonttorihallituksen työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi tänään, ettei hallituksessa ole keskusteltu naamatusten irtisanomislain korvaamisesta paikallisella sopimisella. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli palannut tähän liittyvään työaikalakikeskusteluun tiistaisessa Ylen A-studiossa. Sipilän kommentit olivat Lindströmin mukaan tulleet hänelle yllätyksenä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kun tähän asti työmarkkinajärjestöissä on ihmetelty, ettei hallitus pidä yhteyttä kuin muutaman minuutin puheluin, viesti ei näy kulkevan edes hallituksen sisällä. Irtisanomislakikeskustelusta on tullut täydellinen sirkus. Hallituskumppanit huutelevat toinen toisilleen sivulta viestejä. Valtioneuvoston tiedonantokeskustelustakin poistutaan eduskunnasta ennen aikojaan (Sipilä ja Orpo) ja samaan aikaan kansantalouttamme uhkaavat isot tappiot.

Kun Lindström tänään eduskunnassa tapasi toimittajia, hän oli yhä, jo kolme vuorokautta sitten kuultujen Sipilän A-studio-puheitten kanssa kuin karusellissä, tai näytteli olevansa:

– Jotkut saattavat ymmärtää sen niin, että se on se alkuperäinen kompromissi, jossa puhutaan luottamusmiehestä, vai onko se sellainen esitys, jossa puhutaan luottamusvaltuutetusta eli Suomen Yrittäjien malli. Ne ovat kaksi aivan eri asiaa. Jälkimmäinen on ay-liikkeelle no go – ei käy, Lindström kyseli itseltään median edessä Sipilän tv-esiintymisen tarkoitusperiä.

Meillä on vähän liikaa palloja ilmassa, hän taasen arvioi STT:lle hallituksen toimintaa.

STT:n mukaan pääministeri Sipilä poistui tänään ASEM-kokouksesta Brysselissä tapaamatta toimittajia, vaikka haastattelumahdollisuutta oli lupailtu vielä aamupäivällä. Kokoomusjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon esikunnasta puolestaan viestitettiin tänään STT:lle, että Orpo ei kommentoi asiaa.

Tätäkö hallitus tavoittelee?

Sekä Sipilä että Orpo ovat puhuneet nimenomaan ay-liikkeen kannalta no go -asiasta eli Suomen Yrittäjien mallin puolesta. Siinä luottamusvaltuutetun ei tarvitsisi olla liittoihin kuuluva. Ja kyllä Lindströmkin tämän tietää. Kevään kehysriihen jälkeen siniset haki pisteitä ja väitti pelastaneensa yleissitovuuden torpattuaan riihessä kokoomuksen ajaman paikallisen sopimisen laajentamisen. Nyt yksin kommentoimaan jätetty Lindström – ja samassa rytäkässä kansantaloutemme – pannaankin ilmeisesti hallituskumppaneiden taholta osin maksamaan myös tästä hyvästä.

Pääministeri Sipilän toimintalogiikkaa ei voi kuin hämmästellä. Tiistaina hän järjestää eduskunnassa tiedonannon, jossa eduskunta kiinnitetään tukemaan irtisanomislain läpiviemistä. Ja jos eduskunta tukee tätä, sitä vastaan ei saa Sipilän mielestä toimia. Kuitenkin jo tiedonantokeskustelun iltana Sipilä on itse joukon kärjessä avaamassa latua ja hyökkäämässä tulevaa eduskunnan päätöstä vastaan ehdottaessaan irtisanomislain vaihtamista työaikalaista vatuloimiseen. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä, saatetaan omia keinojaan miettivässä työntekijäjärjestöissäkin pohtia.

Kun Elinkeinoelämän Keskusliitto jokin aika sitten himmasi työmarkkinapoliittista rooliaan ja vetäytyi keskusjärjestösopimisesta, se jätti pelikentän auki Suomen Yrittäjille temmeltää. SY on ottanut tilanteen kiitettävästi haltuunsa ja saanut Sipilän ja kokoomuksen toimimaan ärhäkän agendansa mukaisesti. Ja kas tässä ollaan. Tilanteesta kärsivät nimenomaan isot EK:n yritykset ja koko Suomi sen myötä. Soitetaanko EK:sta nytkin valtakunnansovittelija Niinistölle kuten kikyä sorvattaessa? Tuskin.

Työntekijöiden puolelta ei lopulta liene kovin paljon pyydetty, jos vaaditaan puhdasta neuvottelupöytää ja pois esitystä, jonka työllistävistä vaikutuksista ei ole näyttöä ja jonka seurauksia hallitus ei osaa millään lailla edes itse arvioida. Jälkimmäisen tiedonantokeskustelu surullisella tavalla osoitti.

Todennäköisimmät seuraukset uudistuksen viemisestä väkisin läpi olisivat irtisanomiskynnyksen kasvu yli 10 hengen yrityksissä ja lisääntyneet oikeusprosessit pienten yritysten irtisanomistapauksissa (mikäli on uskominen esimerkiksi työoikeuden professoria Seppo Koskista) sekä huomattavat kansantaloudelliset tappiot tulevien kuukausien aikana. Näitäkö hallitus tavoittelee?

Palloja on vähän liikaa ilmassa ja ne ovat edelleen tukevasti hallituksen kenttäpuoliskolla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE