Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Vaihtoehto kuntaliitoksille? – Sorsa-säätiö: ”Kaikkien kuntien ei tarvitse järjestää samoja palveluita”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kalevi Sorsa -säätiön julkaisema raportti ehdottaa kuntien tehtävien eriyttämistä niin, että kaikkien kuntien ei tarvitse järjestää asukkailleen samoja palveluita.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ajatuksen taustalla on kuntien hyvinvoinnin eriytyminen toisistaan, ja se toimisi raportin mukaan vaihtoehtona kuntaliitoksille. Tehtävien eriyttäminen ei kuitenkaan saisi olla ristiriidassa alueellisen itsehallinnon vähimmäisvaatimusten kanssa.

Eriarvoisuuksien Suomi -niminen raportti kysyy esimerkiksi sitä, voisiko sivistyspalveluiden järjestämisen antaa vain noin sadan kunnan tehtäväksi.

–  Tila poliittiselle keskustelulle on jo olemassa, sillä Suomen perustuslaki ei estä määrittelemästä kuntien tehtäviä niin, että eri kunnilla on erilaisia tehtäviä, raportissa kirjoitetaan.

SDP:n lähellä toimivan ajatuspajan toiminnanjohtaja Pauli Rautiainen toteaa tiedotteessa, että kuntien tehtävien nykyistä suurempi erilaistuminen on otettava lähtökohdaksi peruspalveluiden ohella kuntien valtionosuusjärjestelmää uudistettaessa. Raportin mukaan nykyinen valtionosuusjärjestelmä lisää eriarvoisuutta kaupungeissa ilman, että se riittää ratkaisemaan maaseutualueiden ongelmia.

Raportti huomauttaa, että kuntien tehtävien eriyttäminen mahdollistaisi alueiden keskinäisen erikoistumisen ja palvelujen tuottamisen tarpeen mukaan.

–  Alueellista teollisuuspolitiikkaa sekä kulttuuria ja koulutusmahdollisuuksia tulisi painottaa.

Raportti vaatii maakuntaveroa.

Myös monipaikkaisuuden tunnustaminen lainsäädännössä voisi kirjoittajien mukaan tukea monia Suomen alueita. Perustuslaki estää verotuksen, äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden jakamisen usean kunnan kesken, mutta kysymyksestä olisi raportin mukaan voitava keskustella.

–  Yhä useammat ihmiset pystyvät työskentelemään virallisen työpaikkansa ulkopuolella. Palveluita voidaan tarjota etänä tai kotiin toimitettuina sen sijaan, että ihmisten täytyy mennä niiden luo. Nämä tulevat olemaan kasvavia trendejä myös korona-ajan jälkeen, raportissa kirjoitetaan.

Lisäksi hallituksen ehdottamaan sote-uudistukseen liittyen raportti vaatii maakuntaveroa, josta päätettäisiin maakuntahallinnossa. Tämä vahvistaisi kirjoittajien mukaan uusien hyvinvointialueiden talouden kantokykyä.

Neljäntenä suosituksena raportin kirjoittavat esittävät EU:n ratahankkeiden hyödyntämistä alueiden ja niiden välisten yhteyksien kehittämisessä.

–  Esimerkiksi Tallinnasta etelään suunniteltu Rail Baltica on suomalaisille tärkeä. Se vahvistaa mahdollisuuksia saada EU-rahoitusta niin Suomen pääradalle kuin myös tukee rataverkon kehittämistä kokonaisuudessaan, säätiön hankevastaava Maija Mattila sanoo tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Pasi Kuoppamäki

Kolumnit
12.5.2021
Valtaosalla suomalaisia on aiempaa enemmän talletuksia – monessa tapauksessa olisi kaikkien osapuolien kannalta järkevää laittaa raha kiertämään
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE