Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Vaikein vamma on asennevamma” – Suomi on yhä pitkälti rakennettu vammattomille ihmisille

Thinkstock

Suomi ratifioi vuonna 2016 YK:n vammaisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen, jonka tarkoituksena on taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Vammaisten oikeudet eivät edelleenkään toteudu täysin Suomessa, kansanedustaja, eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). huomauttaa tiedotteessa.

Vammaisfoorumi selvitti kyselytutkimuksella vuosina 2016–2018, kuinka vammaisten oikeudet toteutuvat. Kyselyn tulokset kertoivat karulla tavalla, että vammaisten itsensä arvioimana oikeudet toteutuvat osin huonosti tai jopa erittäin huonosti.

– He kohtaavat edelleen paljon syrjintää, puutteita palveluissa ja esteettömyydessä. He tulevat sivuutetuiksi heitä itseään koskevissa päätöksissä. Suomi on yhä pitkälti esteellinen ja rakennettu vammattomille ihmisille. Esteellinen ympäristö syrjii vammaisia henkilöitä, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

”Yhteiskunnan asenteissa on tapahduttava muutoksia.”

Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmaan on kirjattu vammaispalvelulain uudistaminen. Mäkisalo-Ropposen mukaan tässä työssä esimerkiksi eri vammaisjärjestöjen kuunteleminen on ensiarvoisen tärkeää. Oikeuksien parantamiseksi hallitusohjelma tai lainsäädäntö eivät kuitenkaan yksin riitä.

– Koko yhteiskunnan asenteissa ja tahtotilassa on tapahduttava muutoksia. Kaikkein vaikein vamma on asennevamma. Jo varhaiskasvatuksessa ja kouluissa täytyy lisätä tietoisuutta vammaisten ihmisarvoisesta elämästä, hän muistuttaa.

Eduskunta käy tänään ajankohtaiskeskustelun YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen toteutumisesta Suomessa. Vammaisasiain yhteistyöryhmän tekemän keskustelualoitteen allekirjoitti 125 kansanedustajaa.

– Myös suuri määrä allekirjoituksia heijastaa sitä, että ongelmiin halutaan puuttua päättäväisesti, Mäkisalo-Ropponen arvioi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE