Mielipiteet

Vaikuttaa siltä, että hallituksen voimat ovat hupenemassa – toivon että uneni toteutuu

Eduskuntavaalit ovat runsaan vuoden kuluttua. SDP:n mahdollisuus muuttaa suunta perustuu vaalien voittamiseen, mikä nykynäkymien mukaan tarkoittaa, että kokoomuksen ohi pitäisi päästä.

Viime vaalien voittaja keskusta on pudonnut kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi , kun taas kokoomus on jo pitemmän aikaa pysynyt kärjessä, joten suuruusjärjestys on vaihtunut. Kokoomus on Sipilän hallituksessa osoittanut kykynsä jyrsiä tehokkaasti hallituskumppaninsa keskustan kannatusta. Kokoomusvetoiseen hallitukseen ei sosialidemokraateillakaan siten ole suurta vetoa.

Sama asetelma näyttää vaikeuttavan politiikan hoitoa myös Saksassa. Ei siis mikään ihme, että eräänä yönä näin vaihtoehdon kaipuussani unta punamullasta.

Myös kapitalismi tarvitsee hyvinvointivaltiota.

Miksi sitten politiikan suuntaa pitäisi muuttaa? Vallalla oleva uusliberalistinen ajattelu korostaa markkinatalouden kykyä ratkoa kaikki ongelmat, kunhan suositaan yksityistämistä. Yksipuolinen taloudellisten arvojen korostaminen ei kuulu samaan joukkoon kuin tasa-arvo, tuloerojen kaventaminen ja oikeudenmukaisuus.

Uusliberalismi korostaa, että yritys on omistajaansa varten ainoana tavoitteenaan tuottaa mahdollisimman suurta voittoa. Kuitenkin myös yritykset tarvitsevat vakaan yhteiskunnan ja koulutettua työvoimaa. Myös kapitalismi tarvitsee hyvinvointivaltiota.

Perinteisesti sosialidemokratia on arvostellut kapitalismiin liittyviä epäkohtia pyrkimättä kuitenkaan kumoamaan itse järjestelmää. Mielestäni tätä kapitalismin kritiikkiä pitäisi edelleen selväsanaisesti harjoittaa. SDP on myös perinteisesti sivistyspuolue, joka uskoo koulutuksen merkitykseen.

Sipilän hallituksen leikkaukset ovat olleet pahimmat koulutuksen ja tutkimuksen alueella, kun taas yritystukien vähentäminen on osoittautunut vaikeaksi, vaikka elinkeinoelämä itsekin valittaa niiden vääristävän kilpailua.

Kun seuraavan kerran näen unta, se koskee SDP:n nousua Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Jos historiaa muistellaan, niin punamullalla on ansionsa kansallisen eheyden aikaansaamisessa jo maailmansotien välisenä aikana. Myöhemmin SDP tarvitsi keskustan apua, kun 1970-luvulla saatiin aikaan peruskoulu-ja terveyskeskusuudistukset.

Keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä valitsi vuoden 2015 vaalien jälkeen kumppanikseen kokoomuksen eikä sosialidemokraatteja. Sipilä tuskin on valitsijan paikalla seuraavan kerran, mutta porvarihallitus voi silti olla tuloksena. Ihmeen hyvin keskustan kenttä on kestänyt yrittäjävetoista politiikkaa. Uskon kuitenkin, että keskustan piirissä on myös hyvinvointivaltion säilyttämistä ja kehittämistä korostavaa ajattelua.

Vaikuttaa siltä, että hallituksen voimat ovat hupenemassa. Tiedetään, että siniset kuulostelevat jo vaaliliittojen solmimismahdollisuuksia maakuntavaaleissa. Jotkut sinisten kansanedustajat miettinevät sitäkin, mitä mahdollisuuksia on loikata jonkun muun puolueen listoille.

Seuraavien eduskuntavaalien tulokset voivat olla yllättävät. Kun seuraavan kerran näen unta, se koskee SDP:n nousua Suomen suurimmaksi puolueeksi. Toivon, että uni toteutuu.

Kirjoittaja on entinen kansanedustaja ja Kotkan kaupunginjohtaja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat