Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Vaikutukset voivat olla haitallisia” – henkilöstön epävarma asema sote-kuvioissa epäilyttää STTK:ta

STTK muistuttaa, että laadukkaat sote-palvelut syntyvät sitoutuneen henkilöstön voimin.

Laaja sote- ja maakuntauudistusta koskeva lakipaketti on julkistettu. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on tyytyväinen pitkään valmistellun hankkeen etenemiseen, mutta intoa himmentää hämmennys epätarkoituksenmukaisesta etenemisjärjestyksestä ja epävarmuus henkilöstön asemasta.

– Laadukkaat sote-palvelut syntyvät sitoutuneen ja motivoituneen henkilöstön voimin. Siirtymävaiheessa sote-henkilöstön on toimittava maakuntien omina työntekijöinä, STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi korostaa.

STTK pelkää, että yhtiöittämisvelvoitteen vaikutuksia on vaikea ennakoida. Velvoite voi johtaa hallitsemattomaan, kilpailu edellä toteutuvaan etenemiseen. Tarkoitus olisi kuitenkin taata yhdenvertaiset ja laadukkaat palvelut kaikille ilman, että henkilöstön asema heikkenee.

– Vaikutukset yhdessä useiden samanaikaisten sote-sektorin muutoksien kanssa voivat olla arvaamattomia ja haitallisia, Työläjärvi arvioi.

Yhtiöittämisvelvoite voi johtaa hallitsemattomaan, kilpailu edellä toteutuvaan etenemiseen.

STTK kannattaa maakuntien sotea, jossa henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella kunnista maakuntien palvelukseen. Sote-ammattilaiset säilyisivät nykyisten kuntasopimuksien ja eläkevakuutuksen piirissä.

– Sote-uudistuksen kivijalka eli palvelujen yhdenvertaisuuden ja integraation edistäminen toteutuvat parhaiten maakuntien sote-mallilla, ei yhtiövetoisesti.

Lisää aiheesta

Digitaalisten palvelujen ennakkoluuloton ja laajapohjainen kehittäminen osana sote-uudistusta on myönteistä.

– Näin voidaan parantaa palvelujen kustannustehokkuutta, tehdä ammattilaisten työnjaosta tarkoituksenmukaista sekä uudistaa palvelujen sisältöä ja rakennetta, Työläjärvi toteaa.

STTK:n mielestä valinnanvapauden mallia ei pidä lukita ennen kuin meneillään olevat selvitykset eri mallien kustannuksista ja muista vaikutusarvioista ovat käytettävissä syksyllä.

STTK on tyytyväinen siitä, että työterveyshuollon rakenne ja perustehtävä säilyvät.

– Myös opiskeluhuollon ja Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön erityisaseman tunnustaminen jatkotyötä varten ovat tärkeitä, Työläjärvi huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE