Politiikka

”Vain Trump itse tietää selityksen” – uutisankka hävittäjäkaupoista herättää epäilyksiä

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen yllättyi suuresti, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lipsautti ”uutisen”, että Suomi olisi hankkimassa USA:lta huomattavan määrän F-18-hävittäjiä.

Trump kertoi hävittäjäkaupoista tiedotustilaisuudessa presidentti Sauli Niinistön vierailun yhteydessä.

Vanhasen mielestä Trumpin sanoma olisi pitänyt oikaista heti.

– Radion ykkösaamussa suurlähettiläs Jukka Valtasaari yhtyi näkemykseeni oikaisun tarpeellisuudesta, hän kirjoittaa blogissaan.

Hän osoitti kaikessa muussa olevansa nyansseja myöten kartalla.

Vanhanen huomauttaa, että suomalaiset ovat luonnehtineet Trumpin sanomaa uutisankaksi, lapsukseksi ja suorasukaiseksi kehotukseksi ostaa ja kytkeä USA:n antama apu kauppoihin.

– Vain Trump itse tietää selityksen. Hän osoitti kaikessa muussa olevansa nyansseja myöten kartalla. Miksi hän tässä ylivoimaisesti suurimmassa lähivuosien suhteisiimme liittyvässä kauppakysymyksessä toimisi sattumanvaraisesti, Vanhanen ihmettelee.

Hän pitää tärkeänä, että hallitus ja puolustusministeriö tekevät selväksi muille neljälle yhtiölle ja muille maille, että tarjouskilpailu on käynnissä ja se aikanaan ratkeaa.

– Päätöstä ei ole vielä tehty, eikä eduskunta ole myöntänyt kauppaan määrärahoja, Vanhanen muistuttaa.

Hän teki useita huomioita presidenttien tapaamisesta. Trump muun muassa osasi sijoittaa Suomen USA:n poliittiselle maailmankartalle ilman paperista lukemista.

– Hänen vastauksensa toimittajien kysymyksiin olivat tältä osin täsmällisiä. Hän ei lähtenyt useammankaan toimittajan kelkkaan maalailemaan Venäjän uhkaa vaan pikemminkin liennytti. Ei siis edes kotiyleisönsä edessä luonut vastakkainasettelua vaan toivoi, että USA:n ja Venäjän suhde voisi rakentua yhtä hyväksi kuin Suomen ja Venäjän suhde, Vanhanen arvioi.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat