Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vain vaalivoitto tyydyttäisi Li Anderssonia: “Kansalaisilla on suuri tarve saada päättäjiltä vastauksia hyvin arkisiin huolenaiheisiin”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson passittaisi suomalaiset koulunpenkille, sillä hänen mukaansa osaamisen vahvistaminen on parasta työllisyyspolitiikkaa, mitä Suomen kaltaisessa maassa voi tehdä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vasemmistoliitossa uskotaan, että osaavat ja koulutetut työntekijät tekevät Suomesta houkuttelevan kohteen yrityksille ja näin myös työllisyysasteen nostaminen entistä ylemmäs onnistuu.

– Osaamiseen sekä tutkimukseen ja kehitykseen panostamisella on valtava merkitys työn tuottavuuden näkökulmasta. Silloin ei tehdä vain samaa bulkkia, jota on tehty tähänkin asti, vaan elinkeinorakenteemme kehittyy ja pystymme tuottamaan enemmän korkean arvolisän tuotteita, Andersson sanoo.

Vasemmistoliitto haluaisi pidentää oppivelvollisuutta, parantaa täydennyskoulutusmahdollisuuksia ja ohjata yritystukia tutkimukseen ja kehitykseen. Puolue suhtautuu myönteisesti myös työperäiseen maahanmuuttoon.

– Mielestämme Suomen pitää olla maa, johon ihmiset haluavat ja voivat tulla tekemään töitä ja opiskelemaan.

Tämän vahvistamiseksi Andersson pyrkisi lyhentämään työntekoa varten haettavien oleskelulupien käsittelyaikoja ja takaisi Suomessa korkeakoulututkinnon suorittaneille ulkomaalaisille jatko-oleskeluluvan.
Leikkausten tie on Anderssonin mukaan kuljettu loppuun.

– Meidän koulutusjärjestelmä ei kestä enää sellaisia leikkauksia, mitä on tehty, ja suomalainen yhteiskunta ei kestä sitä, että pienituloisilta leikataan samaan aikaan, kun muille annetaan lisää.

Lisää aiheesta

Tämän vuoksi hän valitsee jakovaran, jos on valittava leikkausten ja jakovaran väliltä suuntaa tulevalle talouspolitiikalle. Andersson sanoo, että jakovaran suuruus riippuu kuitenkin siitä, miten taloustilanne kehittyy.

“Kannattaa varata riittävästi aikaa ja edetä pala palalta.”

Tulevalla hallituksella vaikuttaa olevan edessään monta suurta uudistusta. Sosiaaliturvan odotettuun remonttiin Andersson varaisi yhtä vaalikautta pidemmän ajan.

– Ehkä sote-uudistuksesta voi oppia sen, että kannattaa varata riittävästi aikaa ja edetä pala palalta.

Ensimmäiseksi Andersson haluaisi yhtenäistää perusturvaa ja vahvistaa perusterveydenhuoltoa.

– Olemme puhuneet uudesta hoitotakuusta, eli takaisimme jokaiselle oikeuden päästä lääkärille vähintään viikossa ja maksutta kiireettömissä tapauksissa.

Vasemmistoliitto tavoittelee perustuloa, mutta Andersson uskoo, ettei sitä ole mahdollista ottaa käyttöön vielä ensi vaalikaudella. Hän toivoo, että sosiaaliturvajärjestelmään tehtävät muutokset veisivät pikkuhiljaa kohti perustuloa sen sijaan, että sanktioita ja sääntelyä lisättäisiin.

“Minulle tulee viestejä, että vanheneminen pelottaa.”

Andersson haluaa, että vaalien alla kaikki puolueet joutuisivat ottamaan kantaa kysymyksiin, jotka koskevat pienituloisten suomalaisten arkea ja yhteiskunnan tulevaisuutta eriarvoisuuden näkökulmasta.

– Vanhuspalvelukeskustelu osoittaa, että kansalaisilla on todella suuri tarve saada päättäjiltä vastauksia hyvin konkreettisiin, arkisiin huolenaiheisiin. Tällä hetkellä minulle tulee ainakin viestejä, että vanheneminen pelottaa, Andersson sanoo ja lisää:

– Se on aika huono arvosana päätöksenteolle Suomen kaltaisessa maassa.

Luottamus tulevaisuuteen vahvistaisi Anderssonin mukaan ylipäätään suomalaisten yhtenäisyyttä. Hän korostaa, että kaikkien on voitava uskoa parempaan tulevaisuuteen, ei vain pienen etuoikeutetun joukon.

Vasemmistoliitto olisi valmis tavoittelemaan montaa eri salkkua.

Vaaleja lähestyessä tilanne näyttää vasemmistoliitolle vähintään kohtuulliselta, sillä puolueen kannatus on pysynyt kannatusmittauksissa edellistä vaalitulosta korkeammalla.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto sai 7,1 prosenttia äänistä. Viimeaikaisissa kyselyissä sen suosio on yltänyt parhaimmillaan lähes 10 prosenttiin.

Andersson kuitenkin sanoo, että vaalien tuloksen kannalta voi olla tyytyväinen ainoastaan vaalivoittoon.

Vasemmistoliitto olisi valmis tavoittelemaan montaa eri salkkua, jos ovet hallitukseen avautuvat.

– Puoluetta varmasti kiinnostaisi niin opetusministerin, työministerin, kuin ympäristöministerin tai ilmastoministerin salkku, Andersson kertoo.

Hän ei halua ottaa kantaa siihen, mikä salkuista olisi hänen henkilökohtainen suosikkinsa.

STT–HETA HASSINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE