Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Vaitiolovelvollisuus hämmentää kesätyöläisiä: ei saisi kertoa palkasta tai työpaikan toimintatavoista – ”Kohtuuton vaatimus”

LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Työmarkkinakeskusjärjestöjen SAK:n, Akavan ja STTK:n maksuton Kesäduunari-info on ollut avoinna toukokuun alusta saakka.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tänä keväänä erityisesti lauseke vaitiolovelvollisuudesta on ihmetyttänyt kesätyöntekijöitä.

Kesäduunari-infon neuvoja Hanna-Marilla Zidan kertoo, että merkittävä osa Kesäduunari-infoon tulleista yhteydenotoista on koskenut työsopimusta. Nuori haluaa usein tarkastuttaa sopimuksen ennen allekirjoitusta, jotta kaikki on kunnossa työsuhteen aikana eikä ikäviä yllätyksiä tule.

Zidan kannustaa nuoria pyytämään työsopimuksen aina kirjallisena.

– Vaikka suullinenkin sopimus on pitävä, kirjallisesta sopimuksesta on helpompi tarkistaa sovitut asiat, kuten palkkaus ja työtunnit, hän toteaa tiedotteessa.

Tänä kesänä poikkeuksellisen monessa työsopimuksessa on noussut esiin lauseke vaitiolovelvollisuudesta, joka koskee muun muassa palkkaa ja työpaikan toimintatapoja. Nuoria tämä ihmetyttää ja saa pohtimaan, ovatko työpaikalla kaikki asiat kunnossa.

– On kohtuutonta vaatia ensimmäisessä kesätyössään olevalta nuorelta täydellistä vaitiolovelvollisuutta, Zidan hämmästelee.

Työnantajan syytä perehdyttää työhön ja toimintatapoihin.

Joskus vaitiolovelvollisuuden taustalla voi olla huoli mahdollisten työhön liittyvien pulmien tai epäkohtien leviämisestä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa Zidanin mielestä tärkeämpää olisi, että työnantaja ottaa kesätyöntekijät hyvin mukaan työporukkaan ja perehdyttää työhön ja toimintatapoihin.

Perehdytyksellä varmistetaan, että työntekijä on selvillä oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan työsuhteessa. Osassa Kesäduunari-infoon tulevista yhteydenotoista käy selvästi ilmi, että työnantaja ei ole aina täysin selvillä omista velvollisuuksistaan.

– Työntekijällä on esimerkiksi aina oikeus taukoihin. Osa työnantajista ei viitsi nähdä vaivaa niiden järjestämiseksi.

Myös vuokratyö on lisääntynyt.

– Vuokratyöntekijöillä ei ole omaa työehtosopimusta, vaan he noudattavat samaa sopimusta kuin muutkin työpaikan työntekijät.

Kesäduunari-infoon voivat ottaa yhteyttä myös työnantajat, jos jokin työsopimukseen tai työoloihin liittyvä asia mietityttää.

Kesäduunari-info palvelee elokuun loppuun asti.

Monet yhteydenotot ovat koskeneet nuoren huolta toimeentulosta koko kesän ajan, sillä sopimuksen tunnit saattavat olla hyvin pienet tai jopa nollatuntiset. Vuoroja saatetaan esimerkiksi perua huonon sään takia.

– Vähimmäistuntien määrän voi sopia vielä työsopimuksen solmimisen jälkeenkin. Aina kannattaa yrittää neuvotella jonkinlainen vähimmäistuntimäärä, Zidan sanoo.
Kesäduunari-info palvelee kesän ajan

Maksuton Kesäduunari-info palvelee elokuun loppuun asti. Kesäduunarineuvojan tavoittaa arkisin kello 9-15 puhelimitse numerosta 0800 179 279 tai WhatsApp-sovelluksella numerosta 040 747 1571. Käytössä on myös sähköinen yhteydenottolomake Kesäduunari-infon sivuilla osoitteessa kesaduunari.fi.

Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE