Kotimaa

Väitöstutkimus: Moni alakoululainen ei tiedä, mistä maito tulee

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suurella osalla alakoululaisista on heikko käsitys ruoantuotannosta. Moni ei esimerkiksi tiedä, mistä maito tulee, tuore väitöstutkimus paljastaa.

Väitöskirjasta selviää, että yli kolmasosalla alakoululaisista on virheellinen kuva ruoantuotannosta. Oppilaiden mielikuva maatilasta on monesti romantisoitunut tai maatila koetaan jonkinlaisena eläintarhana.

– Ruokakasvatus on yhä tärkeämpää, koska lasten ja nuorten omakohtaiset kokemukset ruoan reitistä pellolta pöytään ovat vähäisiä maatilojen vähenemisen myötä, Luonnonvarakeskuksen tutkijana työskentelevä ja Oulun yliopistossa väittelevä filosofian maisteri Pia Smeds toteaa.

Esimerkiksi median luoma kuva ruoasta ja sen tuotannosta vaikuttaa paljon lasten ja nuorten mielikuviin.

Ratkaisuksi voisi sopia ruokakasvatus.

Smeds tarkasteli väitöskirjatyössään 5- ja 6-luokkalaisten (318 oppilasta Helsingistä, Vaasasta, Forssasta ja Jokioisilta) oppimista ja mielikuvaa ruoan reitistä ja sitä, miten ruoka ja ruoan reitti voivat muodostaa menestyksellisen pedagogisen työvälineen.

Ratkaisuksi tilanteeseen voisi sopia ruokakasvatus esimerkiksi maatilalla tai koulupuutarhassa. Tulosten mukaan oppiminen ruoasta sen aidossa ympäristössä, kuten pellolla, maatilalla ja keittiössä, vahvisti huomattavasti oppilaiden oppimista. Oppilaat kokivat oppimisen vaivattomammaksi ja keskittyminen oli helpompaa kuin luokassa.

– Samalla karisivat virheelliset mielikuvat. Aidossa oppimisympäristössä opiskeltavaan aiheeseen yhdistyivät käytäntö, teoria ja tekevät ihmiset, vaikkapa maanviljelijä tai keittäjä, Smeds sanoo.

Lisätty tieto, että Pia Smeds toimii myös Luonnonvarakeskuksessa tutkijana klo 15:29. 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat