Politiikka

”Vajavainen päättäjä” Juhana Vartiainen haluaa tietää, kuinka hänen pitäisi puhua, ettei hän vaikuttaisi syyllistävältä tai uusliberaalilta

Lehtikuva
Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen älähtää Twitter-tilillään Politiikasta-verkkosivustolle ja Helsingin tutkijakollegiumissa työskentelevälle Jouni Tillille. Tilli on kirjoittanut Politiikasta-sivustolla työttömien aktiivimallista uusliberaalina vallankäyttönä.

Vartiainen haastaa kirjoittajan ja julkaisualustan.

”Laatikaa mulle vajavaiselle päättäjälle malliteksti: miten kerron, että huoltosuhteen muutos edellyttää työllisyyden lisäämistä, jos palvelut halutaan rahoittaa – niin etten ole uskonnollinen/moralisoiva/syyllistävä/uusliberaali jne ?!”

Sivusto vastaa Vartiaiselle huomauttamalla, ettei tiedeyhteisön yhteiskunnalliseen tehtävään kuulu yksittäisten poliitikkojen puheiden ja tekstien kirjoitus, vaikka elämmekin ratkaisukeskeisiä aikoja.

Vartiainen ei tyydy vastaukseen.

”Aikamoinen väärinymmärrys, jos noin tulkitsit. Kysymys on siitä, MITEN tämä olennainen viesti pitäisi kertoa, jos tähänastinen tapa ei teille kelpaa. Tulkitsen teitä: väärin me teemme mutta ette suostu kertomaan miten voisi tehdä paremmin. Hmm. En ehkä ota teitä enää vakavasti.”

Yksi kommentoineista tekee Vartiaiselle esityksen.

”Tuskin kukaan vastustaa työllisyyden parantamista, kunhan ehdottaa siihen välillä jotain muuta ratkaisua kuin byrokratian lisäämistä, työttömien kepittämistä ja heikompiosaisten aseman heikentämistä entisestään. Esim. perustulo/tili poistaisi kaikki kannustinloukut kertaheitolla.”

Vartiainen vastaa:

”Hyviä ratkaisuja voivat olla. Mutta minua kiinnosti se, miten ongelmasta puhutaan ilman että tulee syytetyksi uusliberalismista/syyllistämisestä/moralisoinnista.”

Tähän kirjoittaja vastaa sanomalla, että ainakin kannustinongelmista tuntuu olevan vaikea puhua sen takia, että usein se tulkitaan kiertoilmaisuksi työttömyystukien leikkaamiselle.

”Eli varsinkin niistä puhuessa kannattanee erikseen mainita, mikäli on valmis yrittämään ongelmien korjaamista joillain muilla keinoilla.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat