Vakava bussiturma Venäjällä – ainakin 13 menehtyi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / RUSSIAN EMERGENCY MINISTRY /

Ainakin 13 ihmistä kuoli bussionnettomuudessa Venäjällä varhain sunnuntaina. Turma tapahtui, kun kaukoliikenteen bussi törmäsi rekka-autoon Tatarstanissa.

Bussi oli matkalla Samaran alueelta Udmurtiaan. Poliisin mukaan bussin kuljettaja oli mahdollisesti sokaistunut vastaantulevan liikenteen ajovaloista.

Bussi kaatui törmäyksessä kyljelleen ja syttyi tuleen. Sisäministeriön mukaan molempien ajoneuvojen kuljettajat pidätetään.

Surmansa saaneista kaksi oli lapsia. Loukkaantuneita on yli 20, kertoi uutistoimisto Tass. Loukkaantuneista neljä oli kriittisessä tilassa.

Venäjän tieliikenneonnettomuuksissa kuoli yli 20 000 ihmistä viime vuonna.

CNN:n kysely: Trumpin tapa hoitaa Maria-hurrikaani ei vakuuttanut yhdysvaltalaisia

Donald Trump saa pyyhkeitä.

Yhä harvempi amerikkalainen hyväksyy presidentti Donald Trumpin tavan toimia hurrikaanin iskiessä, ilmenee uutiskanava CNN:n teettämästä kyselystä. Kyselyn mukaan vain 44 prosenttia hyväksyy sen, kuinka Trump liittovaltion kautta hoitaa hurrikaanitilanteet.

Kysely tehtiin sen jälkeen, kun Maria-hurrikaani oli runnonut Puerto Ricoa. Vielä syyskuun puolivälissä 64 prosenttia amerikkalaista sanoi hyväksyvänsä Trumpin tavan hoitaa hurrikaanit. Tuolloin liittovaltion hoidettavana oli muun muassa ollut Harvey- ja Irma-hurrikaanit.

SSRS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi reilu 1 000 ihmistä 12.–15 lokakuuta. Virhemarginaali on 3,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

STT,  Atlanta 

 

Floridan kuvernööri julisti poikkeustilan puheen takia – hätätilakin todennäköinen

Kuva: afp/tasos katopodis
Valkoisen ylivallan johtaja Richard Spencer  puhui valikoidulle toimittajajoukolle toimistollaan elokuussa.

Yhdysvalloissa Floridan kuvernööri Rick Scott on julistanut poikkeustilan valkoista ylivaltaa kannattavan Richard Spencerin puheen takia.

Asiasta muun muassa uutisoivan Washington Postin mukaan Spencerin on määrä puhua torstaina Floridan yliopistolla.

Kuvernööri Scott sanoi poikkeustilaa koskevassa määräyksessä, että mahdollisen hätätilanteen uhka on välitön piirikunnassa, jossa Floridan yliopisto sijaitsee.

Spencer oli mukana järjestämässä äärioikeiston Charlottesvillessä elokuussa pitämää mielenosoitusta, joka päättyi väkivaltaisuuksiin, asiasta myös uutisoiva NBC News kertoo. Yksi nainen sai surmansa, kun auto ajoi vastamielenosoittajien joukkoon äärioikeistolaisten ja heitä vastustaneiden mielenosoittajien yhteenottojen aikana.

Spencerin oli määrä puhua Floridan yliopistolla jo pian Charlottesvillen tapahtumien jälkeen, mutta yliopisto ilmoitti, ettei hän voi pitää puhettaan, Washington Post kertoo. Yliopisto muutti kantansa Spencerin kannattajien ja asianajajan puututtua asiaan.
Poikkeustilan julistaminen mahdollistaa sen, että paikallinen poliisi saa tarvittaessa liittovaltiolta apua tilanteen hoitamisessa.

STT, Washington/Gainesville 

 

 

Pahin myrsky yli 50 vuoteen – ainakin kolme menehtyi Irlannissa

Kuva: Lehtikuva
Myrskytuulet riepottelivat myös eteläistä Walesia.

Hurrikaani Ophelian rippeet kaatoivat puita ja katkoivat sähköjä Irlannissa maanantaina. Myrskyyn liittyneissä onnettomuuksissa kuoli poliisin mukaan ainakin kolme ihmistä.

Kaksi ihmistä kuoli, kun puu kaatui heidän autojensa päälle. Toinen uhreista oli noin 50-vuotias nainen ja toinen mies. Hänen ikäänsä ei kerrottu.

Lisäksi kolmikymppinen mies kuoli moottorisahaturmassa. Hän yritti siirtää myrskyn kaatamaa puuta, kertoi Irish Times -lehti.

Irlannin yleisradion RTE:n mukaan sähköt olivat illansuussa poikki 365 000 kodista ja yrityksestä. Viranomaiset arvioivat, että sähköjen palauttaminen vie useita päiviä.

Opetusministeri Richard Bruton ilmoitti, että kaikki koulut pidetään kiinni myös tiistaina.

– Ymmärrämme, että tällä on suuria vaikutuksia perheisiin ja työvoimaan. Päätös on kuitenkin tehty lasten turvallisuuden varmistamiseksi, hän sanoi.

Myrskyn jälkeenkin on vaarallista.

Tuulen nopeus oli lähes 49 metriä sekunnissa Irlannin etelärannikon edustalla. Maissa mitattiin enimmillään runsaat 40 metriä sekunnissa. Meteorologit varoittivat, että tuulen nopeus voi olla puuskissa yli 30 metriä sekunnissa eri puolilla maata.

Irlannin ilmatieteen laitos ennusti tuhoisia puhureita ja rankkasateita, jotka voivat aiheuttaa tulvia. Kovan tuulen varoitukset ylsivät Irlannin lisäksi Britanniaan: osaan Skotlantia, Länsi- ja Pohjois-Englantiin sekä Walesiin.

Irlannissa myrskyä kuvailtiin pahimmaksi yli 50 vuoteen.

– Pysykää sisätiloissa, kunnes myrsky on ohi. Myrskyn jälkeenkin on vaarallista, vetosi pääministeri Leo Varadkar.

Myös liikenteessä varauduttiin Opheliaan. Dublinissa peruttiin yli sata lentoa ja Corkissa suurin osa lennoista.

Junille asetettiin nopeusrajoituksia, ja joitakin junavuoroja peruttiin maan eteläosassa.

Meteorologien mukaan Ophelia on kaikkien aikojen voimakkain näin kauas itäiselle Atlantille yltänyt hurrikaani. Näin pohjoisella alueella se on myös ensimmäinen laatuaan sitten vuoden 1939.

AVAINSANAT

Tutkijat innoissaan: Tämä tapahtui noin 130 miljoonan valovuoden päästä Maasta

Kuva: Lehtikuva

Tutkijat ovat todistaneet ensimmäistä kertaa historiassa kahden neutronitähden yhteentörmäyksen, kertoo muun muassa Euroopan eteläinen observatorio (ESO).

Törmäys havaittiin siitä aiheutuneiden painovoima- eli gravitaatioaaltojen sekä sähkömagneettisen säteilyn eli valon avulla. Havainto tehtiin Ligo- ja Virgo-painovoimaobservatorioilla ja teleskoopeilla.

Neutronitähtien arvioidaan törmänneen noin 130 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Se on tähän mennessä lähin havaittu gravitaatioaaltolähde.

Albert Einstein ennusti gravitaatioaaltojen olemassaolon suhteellisuusteoriassaan jo 1900-luvun alussa, mutta ne löydettiin vasta syyskuussa 2015. Tuolloin amerikkalaisten tutkijoiden johtama kansainvälinen ryhmä havaitsi kahden mustan aukon yhteensulautumisessa syntyneet gravitaatioaallot.

Havainnot tehneille Ligo-observatorion tutkijoille myönnettiin tänä syksynä fysiikan Nobel-palkinto.

Yhteensä painovoima-aaltoja on havaittu neljä kertaa. Gravitaatioaaltojen uskotaan syntyneen maailmankaikkeuden alussa tapahtuneen nopean laajenemisen aikana.

Nyt on ensimmäinen kerta, kun tutkijat havaitsevat valoa ja painovoima-aaltoja samasta kohteesta.

Ophelia tekee tuhoaan Irlannissa: Ainakin yksi kuollut

Kuva: Lehtikuva

Irlantiin iskeytyneet hurrikaani Ophelian rippeet ovat vaatineet ainakin yhden kuolonuhrin. Noin 50-vuotias nainen kuoli, kun puu kaatui hänen autonsa päälle lähellä etelärannikkoa.

Lisäksi noin kolmikymppinen mies on kuollut moottorisahaturmassa. Hän yritti siirtää myrskyn kaatamaa puuta, kertoo Irish Times -lehti.

Myrsky on katkonut sähköt 120 000 kodista ja yrityksestä. Kaikki Irlannin koulut on pidetty tänään kiinni.

AVAINSANAT